Ο Κριστιάνο Ρονάλντο λίγο πριν τη Δύση της καριέρας πήρε ακόμη μία επιλογή που δεν άρεσε σε πολλούς: ο λόγος για τη μεταγραφή του στην Αλ Νασρ.

Η Αλ Νασρ, που μέχρι πρότινος λίγοι ήξεραν που… πέφτει, έκανε το μεγαλύτερο μπαμ στην ιστορίας της. Η ομάδα από τη Σαουδική Αραβία έντυσε στα χρώματά της τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τον άνθρωπο που έχει κατακτήσει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε Champions League.

Αυτόν που ήταν και παραμένει πρώτος σκόρερ της ιστορίας της Ρεάλ Μαδρίτης. Τον παίκτη που έχει πανηγυρίσει παραπάνω από 700 γκολ στην πλούσια καριέρα του. Μία μεταγραφή που κανείς δεν περίμενε και δεν μπορούσε να φανταστεί πριν μερικούς μήνες. Πόσο μάλλον πριν κάμποσα χρόνια.

«Στόχος μου είναι να κλείσω την καριέρα μου σε κάποια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης. Δεν θέλω να πάω σαν κάποιους άλλους είτε στην Ασία, είτε στο MLS», αυτά έλεγε το 2015 ο Κριστιάνο. Ο Ρονάλντο, όμως, θέλησε να κλείσει τα αυτά του. Θέλησε να πατήσει με δύναμη «delete» σε όλο αυτά που μετά κόπων και βασάνων είχε χτίσει εδώ και χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο. Ας μην γελιόμαστε. Μπορεί να είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή κουβέντα ότι μπορεί να συγκριθεί με μερικά από καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης!

Ο Ρονάλντο θεώρησε λογικό και… σωστό να συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Νασρ με τα 200 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Όχι επειδή τα είχε ανάγκη. Στην ουσία το «εγώ» του είχε την ανάγκη να γίνει ο πιο καλοπληρωμένος αθλητής του κόσμου. Η ατάκα που ξεστόμισε απλά το επιβεβαιώνει: «Είμαι ο πιο… ξεχωριστός παίκτης που υπάρχει, οπότε είναι λογικό να έχω λάβει μία ανάλογη πρόταση».

Ο Κριστιάνο από την άλλη δεν θα το έκανε ποτέ, μιας και για εκείνον αυτό δεν θα έδειχνε κάτι. Απλά θα τον απομάκρυνε από τα κορυφαία πρωταθλήματα και τις κορυφαίες ομάδες που θα είχε να αντιμετωπίσει και να σκοράρει απέναντί τους.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Εδώ και χρόνια ο Κριστιάνο παίρνει τις χειρότερες αποφάσεις!

Πλέον μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Μιας και ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών ή κακών αποφάσεων φαίνεται πως έχει κλείσει. Έτσι, με την ιστορία να έχει ήδη γραφτεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τότε που έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης είδε την καριέρα του να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πάντα για τα δικά του δεδομένα.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ τον ήθελε στην ισπανική πρωτεύουσα. Όμως, εκείνος δεν ήταν θετικός στο να παραμείνει αν και εφόσον τα θέλω του για ένα ανάλογο συμβόλαιο δεν γινόντουσαν πραγματικότητα. Έτσι, πήρε το καπελάκι του και πήγε στη Γιουβέντους. Ο Πορτογάλος φορ περίμενε ότι θα έβρισκε ένα παζλ σχεδόν τελειωμένο. Και απλά εκείνος θα ήταν το κομμάτι που θα το συμπλήρωνε: δηλαδή μαζί του η ιταλική ομάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Αυτό όχι απλά δεν έγινε. Αλλά παρά τις καλές εμφανίσεις του, παρά τα γκολ του, η υπόλοιπη ομάδα δεν ήταν σίγουρα στο ίδιο επίπεδο μαζί του. Ή έστω σε αυτό που είχε κατά νου. Ή αυτά που του είχαν πει. Η «Μεγάλη Κυρία» ήταν όντως… μεγάλη εντός της Ιταλίας. Έξω από αυτή μόνο καλά δεν τα πήγε. Οι αποκλεισμοί από τη Λιόν και την Πόρτο απλά το επιβεβαιώνουν.

Καλοκαίρι του 2021. Η Μάντσεστερ Σίτι τα έχει βρει σχεδόν σε όλα με τον Κριστιάνο. Μία κίνηση που ήταν σωστή, αλλά και… λάθος. Σωστή, για όλους τους ποδοσφαιρικούς λόγους, μιας και οι «πολίτες» ήθελαν έναν φορ που να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, αφού τα είχαν όλα τα υπόλοιπα στον υπερθετικό βαθμό. Λάθος, γιατί ο Ρονάλντο θα πήγαινε κόντρα στο παρελθόν του και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέχρι που έπεσε τηλέφωνο από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και άλλαξαν οι ισορροπίες με τα γνωστά -πλέον- αποτελέσματα.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Να ‘χαμε να λέγαμε…

Η παραμονή στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι. Όλα αυτά έχουν γίνει. Απλά σε ένα παράλληλο σύμπαν. Στο δικό μας συμβαίνει το «what if…». Ή κοινώς «να ‘χαμε να λέγαμε». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν έπρεπε να ακούσει την ποδοσφαιρική λογική πήγαινε με το συναίσθημα.

Όταν έπρεπε να ακούσει την καρδιά του, τότε, την τελική απόφαση την έπαιρνε η λογική. Σίγουρα κάθε επιλογή είχε και διαφορετικά αποτελέσματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια και κουβέντες που δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο σε συζητήσεις κατά το δοκούν.

Ο Ρονάλντο είχε δίπλα του τους χειρότερους συμβούλους! 

Η κλασική, Ελληνίδα πάντα θα σου πει: «Να προσέχεις τις παρέες σου». Ειδικά στα χρόνια της εφηβείας. Καλώς ή κακώς ο περίγυρος που δημιουργούμε έχει τη δύναμη να μας οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα σε μερικές σημαντικές αποφάσεις. Τότε για το αν θα κάνουμε κοπάνα ή αν θα παρακολουθήσουμε από το τελευταίο θρανίο Φυσική. Αν είσαι, όμως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο στα 37 -και λίγο πριν τα 38- μπορεί αυτός ο περίγυρος εύκολα να σου ρίξει στάχτη στα μάτια.

«Μα αφού είσαι ο καλύτερος παίκτης που υπάρχει. Λογικό να σου κάνουν την καλύτερη οικονομική πρόταση ever. Μα αφού τα έχεις κατακτήσει όλα στην Ευρώπη. Λογικό να πρέπει να πας και στην Ασία να κάνεις κάτι ανάλογο». Αυτά μπορεί να είναι μόνο μερικά από εκείνα τα λόγια που «φύτεψαν» στον Κριστιάνο οι άνθρωποι της οικογένειάς του. Ή γενικότερα αυτοί που είναι δίπλα του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζόρζε Μέντες, με τον οποίοι ήταν κουμπάροι και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον στήριξαν στην αρχή της καριέρας του, αλλά και στις πιο μεγάλες μεταγραφές του δεν είχε καμία ανάμειξη με την κίνηση στην Αλ Νασρ. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου οι σχέσεις τους είναι χειρότερες από ποτέ. Και αυτό γιατί ο έμπειρος μάνατζερ του τόνισε πολλές φορές ότι μία μεταγραφή σε ομάδα εκτός Ευρώπης θα ήταν πολύ κακό για εκείνον.

Η τελική απόφαση του Κριστιάνο έδειξε όχι μόνο ότι δεν τον άκουσε. Αλλά τον αγνόησε παντελώς… Έτσι, η συνεργασία τους έληξε άδοξα μετά από 20 χρόνια κοινούς πορείας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του Πορτογάλου φορ στον Μόργκαν Πιρς ήταν κάτι που ο Μέντες δεν ήθελε να γίνει. Και από εκεί ξεκίνησαν οι πολλές και έντονες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις!

Το legacy του Κριστιάνο δεν σβήνεται και δεν αλλάζει Ό,ΤΙ και αν γίνει από εδώ και πέρα!

O  σοφός λαός λέει ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει και δύσκολα θα συμβεί -όμως κρατάμε και μία… πισινή, γιατί Κριστιανό είναι αυτός- στην περίπτωση του Ρονάλντο. Ωστόσο, η παρακαταθήκη του είναι μεγάλη. Όλα αυτά που πρόσφερε στις ομάδες που υπηρέτησε, όλα τα ρεκόρ του, τα γκολ του είναι γεγονότα.

Αυτά δεν αλλάζουν. Και πρέπει να τα θυμούνται όλοι. Είτε τον συμπαθούν, είτε όχι. Είτε εκείνος αγωνίζεται σε κάποια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και είναι αλλαγή, είτε είναι πρώτος στο… χωριό και δεύτερος στην πόλη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο επί σειρά ετών.

Εκείνος με τον Λιονέλ Μέσι έγραψαν τη δική τους ιστορία. Τόσο σε συλλογικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σίγουρα το φινάλε του Αργεντινού, μετά και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται να είναι βγαλμένο από ταινία της MARVEL. Αλλά σε καμία περίπτωση η προσφορά του Πορτογάλου φορ δεν πρέπει να ξεχαστεί ή να… κουκουλωθεί. Παρά τις μουτζούρες του στη Δύση της καριέρας του.