Η φετινή Euroleague που διανύουμε είναι η καλύτερη όλων των εποχών και τα νούμερα έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Γράφει ο Μαλγαρινός Δημήτρης.

Είμαστε όλοι αυτόπτες μάρτυρες στην καλύτερη Euroleague που έγινε ποτέ και τα νούμερα είναι εδώ για να το αποδείξουν. Για όποιον φέτος παρακολουθεί στενά την κορυφαία μπασκετική διοργάνωση στην ήπειρο μας, θα καταλάβει αρκετά εύκολα ότι πρόκειται για την πιο ανταγωνιστική σεζόν τα τελευταία χρόνια. Και τα νούμερα συμφωνούν. Και όχι απλά συμφωνούν αλλά το φωνάζουν. Πρόσφατα η διοργάνωση δημοσίευσε ένα report με κάποια analytics που μας οδηγούν σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ανταγωνιστικότητα

Με μία πρόχειρη ματιά στη βαθμολογία (την ώρα που γράφεται το άρθρο) θα μπορούσε κάποιος να δει ότι ακόμα και η 15η ομάδα είναι 3 νίκες μακριά από την 8αδα με μπόλικες αγωνιστικές ακόμα στο καλεντάρι. Στην ουσία έχουμε 15 ομάδες αυτή την στιγμή που έχουν ρεαλιστικές ελπίδες για τα Playoffs. Με την μάχη να αναμένεται συναρπαστική μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα νούμερα έρχονται να μας δώσουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα για το πόσο ανταγωνιστική είναι η φετινή Euroleague.

Συνολικά αυτή την στιγμή πάνω από το 65% των παιχνιδιών έχει λήξει με διαφορές ίσες και κάτω των 10 πόντων. Ενώ πάνω από το 39% των παιχνιδιών έχει λήξει με διαφορές ίσες και κάτω των 5 πόντων και 22% των παιχνιδιών έχει κριθεί στο καλάθι με διαφορές ίσες και κάτω των 3 πόντων. Ποσοστά ιστορικά υψηλά και στις 3 κατηγορίες στην ιστορία της διοργάνωσης. Λίγο πολύ δηλαδή 2 στα 3 ματς είναι ντέρμπι και 1 στα 5 παιχνίδια παίζεται στην τελευταία κατοχή. Βλέπουμε την καλύτερη Euroleague και τα νούμερα το επιβεβαιώνουν.

Πληρότητα

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι τα εισιτήρια του Final 4 εξαντλήθηκαν μέσα σε 5 ώρες από την κυκλοφορία τους. Με το Κάουνας της Λιθουανίας να είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει το φινάλε της διοργάνωσης. Σε μία χώρα που διψάει για μπάσκετ και ίσως είναι και η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που το άθλημα είναι πιο δημοφιλής ακόμα και από το ποδόσφαιρο. Με τους ίδιους τους Λιθουανούς να αγοράζουν το 35% των εισιτηρίων τις πρώτες ώρες. Γνωρίζοντας κιόλας ότι η Ζάλγκιρις είναι σχεδόν απίθανο να βρίσκεται στην τελική τετράδα παρά την πολύ καλή πορεία της μέχρι στιγμής. Η πληρότητα όμως δεν αποτυπώνεται όμως μόνο εδώ. Και τα νούμερα έρχονται και πάλι για να μας διαφωτίσουν.

Η φετινή Euroleague έχει την μεγαλύτερη μέση πληρότητα ιστορικά ανά παιχνίδι καθόλη την διάρκεια της κανονικής σεζόν. Και πως να μην έχει εδώ που τα λέμε όταν κάθε ματς είναι ντέρμπι. Ο μέσος όρος φιλάθλων ανά παιχνίδι έφτασε φέτος τους 8.810, ξεπερνώντας, έστω και οριακά, το προηγούμενο ρεκόρ που βαστούσε από πρo covid εποχή την σεζόν 2019-2020 με 8.739 φιλάθλους ανά παιχνίδι. Και μία ομάδα παίζει το βασικό ρόλο σε αυτό το ρεκόρ που έλλειψε από την διοργάνωση εδώ και χρόνια.

Οι πρώτες ομάδες σε εισιτήρια

Ο λόγος για την Παρτιζάν και την δίψα των φιλάθλων της. Η σερβική ομάδα είναι πρώτη σε εισιτήρια μέχρι στιγμής στη φετινή διοργάνωση με 16.351 κατά μέσο όρο ανά αναμέτρηση. Η ισχυρή οπαδική βάση, η χρόνια απουσία της από την διοργάνωση, η δίψα των Σέρβων για μπάσκετ, η έλευση του κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη, το ανεβασμένο μπάτζετ και οι βλέψεις για οκτάδα. Το μίγμα αυτό έχει αποδειχθεί απόλυτα επιτυχές για την Παρτιζάν που γεμίζει το γήπεδο της κάθε βδομάδα.

καλύτερη Euroleague

Σε εισιτήρια ακολουθεί η Ζαλγκίρις με 14.548 κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Όπως είπαμε και για την περίπτωση του Final 4. Η όρεξη και η δίψα των Λιθουανών για μπάσκετ είναι δεδομένη και αυτό αποτυπώνεται στα εισιτήρια. Έπειτα από μία καταστροφική σεζόν πέρυσι για την Ζαλγκίρις, που τερμάτισε τελευταία στην διοργάνωση, φέτος με κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις παραμένει απροσδόκητα στο κόλπο της οκτάδας παρουσιάζοντας καλή εικόνα και όλα δείχνουν ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για μία θέση στα Playoffs.

Στην τρίτη θέση σε εισιτήρια έρχεται μία ομάδα που πριν από κάποια χρόνια λέγαμε ότι θα βρισκόταν ψηλά σε προσέλευση κόσμου πολλοί θα μας κοιτούσαν περίεργα. Η Αναντολού Εφές έχει κάνει μεγάλα βήματα σε ότι αφορά τον κόσμο στην έδρα της. Ένας σύλλογος χωρίς ποδοσφαιρική παρουσία που πριν κάτι χρόνια θεωρούταν μία “βιομηχανική ομάδα” πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση θεατών ανά παιχνίδι πάνω και από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σημειώνοντας λίγο πιο κάτω από 14.000 εισιτήρια ανά παιχνίδι. Αποτελώντας ουσιαστικά και πλέον μία δύσκολη έδρα. Η παρουσία της στους 3 τελευταίους τελικούς της Euroleague με συγκομιδή 2 τρόπαια  σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους. Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως ότι η Εφές έχει πια κόσμο και η έδρα απέχει πάρα πολύ από το κρύο γήπεδο που είχαμε συνηθίσει πριν χρόνια.

Η καλύτερη Euroleague όλων των ετών

Στο όλο μίγμα που αναφέραμε μπορεί να προστεθεί και η παραγωγικότητα στο σκοράρισμα των ομάδων. Αν και δεν σπάει ρεκόρ όπως οι προηγούμενες κατηγορίες παραμένει και πάλι σε υψηλά επίπεδα. Η μέση παραγωγικότητα μίας ομάδας της φετινής Euroleague σε ένα παιχνίδι είναι 79,8 πόντοι. Το ρεκόρ είναι 80,7 πόντοι την σεζόν 2019-2020 αλλά όπως βλέπουμε η φετινή σεζόν αγγίζει και αυτό το ρεκόρ.

Όποτε έχουμε τα εξής. Μία διοργάνωση που μεσούσης της σεζόν υπάρχουν 14-15 ομάδες από τις 18 που να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες για την οκτάδα. Ενδεικτικά η τελευταία ομάδα απέχει μόλις 4 νίκες από τα Playoffs. Μία διοργάνωση η οποία καταγράφει ρεκόρ σε έλευση κόσμου. Και όλα αυτά σε μια σεζόν που περίπου 2 στα 3 παιχνίδια λήγουν με διαφορές κάτω των 10 πόντων και 1 στα 4 παιχνίδια περίπου παίζονται στην τελευταία κατοχή. Και τέλος ένα Final 4 που τα “μαγικά χαρτάκια” εξαφανίστηκαν σε 5 ώρες. Η φετινή Euroleague είναι η καλύτερη που έχουμε δει στα 21 χρόνια παρουσίας της διοργάνωσης. Και οι αριθμοί μας το επιβεβαιώνουν.