Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις την φετινή χρονία στο ΝΒΑ και το Debut.gr δεν μπορεί να προσπεράσει έναν μελλοντικό σούπερ σταρ

Τον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ τον γνώρισαν οι φίλαθλοι του ΝΒΑ στο ντραφτ του 2018. Εκεί όπου επιλέχθηκε στην ενδέκατη θέση από τους Σάρλοτ Χόρνετς. Εκεί όμως δεν έκατσε ούτε μία μέρα, αφού έγινε αμέσως ανταλλαγή μετακομίζοντας στο Λος Άντζελες για λογαριασμό των Κλίπερς.

Στους Κλίπερς έδειξε ένα μέρος του ταλέντου του αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε κανείς να μπει στην κουβέντα ώστε να θεωρείται σούπερ σταρ.

Η μετακόμιση στην Οκλαχόμα

Στις 10 Ιουλίου 2019, οι Clippers αντάλλαξαν τους Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Ντανίλο Γκαλινάρι , πέντε ντραφτ επιλογές του πρώτου γύρου στους Θάντερ. Όλα αυτά για χάρη του Πολ Τζόρτζ.

Στην πρώτη του σεζόν ως παίκτης στην Οκλαχόμα Σίτι, ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ σημείωσε 23,7 πόντους, 5,9 ασίστ και 4,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι με 23,7 πόντους, 4,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Ενώ οι Θάντερ τερμάτισαν με το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στη Δυτική Περιφέρεια, ήταν εκπληκτικά καλοί όταν ήταν διαθέσιμος.

Από και έπειτα ο Σάι έγινε ουσιαστικά το πρώτο βιολί της ομάδας. Βέβαια αυτό που τον βοήθησε πάρα πολύ ήταν το νεανικό ρόστερ των Θάντερ. Πήρε πρωτοβουλίες, βγήκε μπροστά όταν έπρεπε και δικαίως κέρδισε τον σεβασμό των περισσοτέρων στο ΝΒΑ.

Τα νούμερα που βάζουν τον Σάι ανάμεσα στους κορυφαίους

Πάμε λοιπόν στο φετινό πρωτάθλημα όπου ο Σάι πραγματικά ξεδιπλώνει όλο το επιθετικό και αμυντικό του ταλέντο μέσα στο γήπεδο.

Ο Σάι για ακόμη μία χρονιά είναι ο ηγέτης της ομάδας του, αλλά σε αυτό υπάρχει μία μικρή διαφορά με τις προηγούμενες σεζόν.

Φέτος είναι τόσο καλός και σταθερός στην απόδοσή του, που κάνει και τους συμπαίκτες του καλύτερους. Η Οκλαχόμα κάνει μία απρόσμενη πορεία προς στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Την στιγμή που γράφετε το άρθρο οι Θάντερ βρίσκονται στην έβδομη θέση με ρεκόρ 22-23. Ίδιο λοιπόν με αυτό των πρωταθλητών Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Στο παρκέ παίζει σαν All Star παίκτης καθώς έχει κατά μέσο όρο 31,5 πόντους, 5,8 ασίστ, 4,9 ριμπάουντ, 1,7 κλεψίματα και 1,1 τάπες ανά παιχνίδι.

Μάλιστα τον συναντάμε στην πέμπτη θέση στην σχετική λίστα με τους πρώτους σκόρερ του ΝΒΑ. Στα κλεψίματα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μαζί με τον Γκάρι Τρεντ.

Επίσης ο Σάι είναι τρομερά αποτελεσματικός και εύστοχος την φετινή περίοδο. Σε 31 αγώνες, σουτάρει 50,5% από το γήπεδο, 35,2% από το τρίποντο και 92,5% από τη γραμμή των ελεύθερων βολών.

Εύλογα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει σημείο μέσα στο γήπεδο που δεν αισθάνεται άνετα.

Βέβαια οι αριθμοί του Γκίλτζιους-Αλεξάντερ γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακοί λαμβάνοντας υπόψη το ταλέντο του γύρω του.

Ο Σάι είχε στιγμές All-Star

Μέσα στην χρονιά βέβαια ο Σάι είχε κάποιες στιγμές που όχι μόνο τον ανεβάζουν επίπεδο αλλά τον βοηθούν να γίνει και All Star.

Χαρακτηριστικά τις 16 Νοεμβρίου σε μια νίκη επί των Ουίζαρντς στις 16 Νοεμβρίου, σημείωσε  42 πόντους. Μάλιστα σκόραρε το νικητήριο τρίποντο που χάρισε την νίκη στην ομάδα του με 121-120.

Στις 19 Δεκεμβρίου, σε μια βραδιά που είδε τον Νταμίαν Λίλαρντ να γράφει ιστορία. Σημείωσε 35 πόντους και “χάλασε” την γιορτή του Dame.

Για την ιστορία σε εκείνο το παιχνίδι ο Λίλαρντ έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τους Μπλέιζερς.

Στις 23 Δεκεμβρίου, σημείωσε 44 πόντους κορυφαίο στην καριέρα του, ενώ πήρε 10 ριμπάουντ και έξι ασίστ, αν και η ομάδα του δεν κατάφερε να πάρει την νίκη.

Αξίζει να γίνει All Star;

Με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί την φετινή χρονιά είναι σίγουρο πως ο Σάι αξίζει μία θέση στο ερχόμενο All Star Game που θα διεξαχθεί.

Χαρακτηριστικά ο θρύλος του αθλήματος Τσαρλς Μπάρκεϊ είχε δηλώσει στα τέλη Νοέμβρη “Εάν ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ δεν ξεκινήσει στο All-Star Game, δεν θα αφήσουμε το κοινό να ψηφίσει ξανά”.

Αυτό μόνο εύκολο δεν είναι καθώς έχει να ανταγωνιστεί τοπ ονόματα όπως ο Λούκα Ντόνσιτς, ο Στεφ Κάρι, Νταμίαν Λίλαρντ, Ζα Μοράντ.

Βέβαια ανεξάρτητα αν θα πάρει τις ψήφους ή όχι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Σάι να μην γίνει All-Star, αν συνεχίσει να παίζει σε αυτό το επίπεδο.

Φέτος ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ πραγματοποιεί την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στο ΝΒΑ και ίσως αυτό είναι μόνο η αρχή για ότι ακολουθήσει στο μέλλον.