Η Άρσεναλ απέκτησε το πολυμηχάνημα της Μπράιτον που ακούει στο όνομα, Λεάντρο Τρουσάρ, χωρίς να δώσει μία... περιουσία!

Η Άρσεναλ είναι μία ομάδα που μετράει μέχρι και την τελευταία της λίρα. Ναι, σίγουρα κατά καιρούς έχει κάνει οικονομικές υπερβάσεις για διάφορους και πολλούς παίκτες. Ειδικά το καλοκαίρι του 2021 ήταν εκείνη που σπατάλησε τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές. Περισσότερα από κάθε άλλη της Premier League.

Ωστόσο, μιλάμε -στην εν λόγω περίπτωση γράφουμε- για την εξαίρεση. Και όχι τον κανόνα. Κάποτε ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ που εκτός από χρέη προπονητή, ήταν και… λογιστής. Αυτό δεν άλλαξε και πολύ με το πέρασμα του χρόνου. Απλά αντί για τον Αλσατό στον πάγκο των Λονδρέζων κάθεται ένας Ισπανός, ο Μίκελ Αρτέτα.

Η Άρσεναλ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του «Έμιρεϊτς» ακόμη και αν ήθελε να επενδύσει σε νέους και… ωραίους παίκτες και να τους τα αγοράσει αδρά κοίταζε τα ταμεία της και έβλεπε αρνητικά πρόσημα. Τώρα μπορεί. Απλά δεν επιθυμεί να το κάνει. Υπάρχει διαφορά και μάλιστα μεγάλη.

«Εμείς δεν αγοράζουμε τους super stars που βλέπετε στα άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα. Εμείς τους δημιουργούμε», είχε πει κάποτε ο Βενγκέρ όταν τον ρώτησαν γιατί ακολουθεί αυτή την τακτική. Γιατί πιστεύει τόσο πολύ σε αυτή τη φιλοσοφία. Η μεταγραφή του Λεάντρο Τροσάρ από εκείνο το ρητό απέχει πολύ. Όχι, όμως και το σκεπτικό του Αρτέτα και του Εντού από εκείνο του Αλσατού. Και απλά το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο!

Η απόκτηση του Μούντρικ ήταν δίκοπο μαχαίρι

Η Άρσεναλ τον ήθελε. Πολύ μάλιστα. Η αγγλική ομάδα από το καλοκαίρι, κιόλας, είδε δείξει τις προθέσεις της όσον αφορά την περίπτωση του Μιχαΐλο Μούντρικ. Ο Ουκρανός εξτρέμ πολύ πριν τις απίθανες εμφανίσεις του και το μεγάλο «μπαμ» στα ματς του Champions League είχε αυτό το… κάτι που ήθελε και έψαχναν να βρουν σε έναν παίκτη τόσο ο Εντού Γκασπάρ, όσο και ο Μίκελ Αρτέτα.

Ο νεαρός ακραίος επιθετικός δεν έχει μόνο ταχύτητα και φαντεζί ντρίμπλες και περίεργα τατουάζ. Αλλά μπορεί να σκοράρει και να δημιουργήσει με πολλούς τρόπους. Είναι μικρός σε ηλικία και μπορεί, αν δουλέψει σωστά και στο κατάλληλο περιβάλλον, κάποτε να φτάσει να κατακτήσει μέχρι και τη «Χρυσή Μπάλα». Οι Λονδρέζοι για χάρη του ήταν πρόθυμοι να παίξουν το παιχνίδι της Σαχτάρ: δηλαδή να τα σκάσουν πολύ ακριβά, ώστε να τον φέρουν στο «Έμιρεϊτς». Όχι, όμως και να μπουν στη διαδικασία να κοντράρουν την Τσέλσι, ώστε να ξεφύγει η κατάσταση. Κάτι που εν τέλει συνέβη με τον παίκτη να δίνει τα χέρια με τους Λονδρέζους. Εκείνους της «μπλε» μεριάς. Και ας δήλωνε και έδειχνε ο ίδιος ότι ήθελε περισσότερο την Άρσεναλ.

Αλλά η μη απόκτηση του Μούντρικ μπορεί και να έκανε καλό στα ταμεία των «κανονιέρηδων». Μιας και τελευταία φορά που απέκτησαν έναν παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά, στην ίδια περίπου ηλικία και χωρίς να έχει να επιδείξει πλούσιες και πολλές παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, αυτό δεν… πήγε και πολύ καλά. Ο Νικολά Πεπέ πέρα από μερικά ωραία γκολ και μερικές εντυπωσιακές ντρίμπλες ποτέ δεν μπήκε στο… πετσί του ρόλου. Πλέον είναι δανεικός στη Νις. Οπότε η απόκτηση του Ουκρανού ήταν ένα δίκοπο μαχαίρι για την Άρσεναλ.

Μόνο… σπαθιά δεν καταπίνει ο Τροσάρ

Λεάντρο Τροσάρ. Ένα όνομα που προφέρεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, όσο πολυσύνθετο είναι το όνομα του Βέλγου μεσοεπιθετικού άλλο τόσο -και ίσως περισσότερο- είναι η ειδικότητά του εντός των τεσσάρων γραμμών. Είναι από εκείνα τα πολυεργαλεία που κάνουν τη ζωή κάθε προπονητή πιο εύκολη και ευχάριστη. Και σίγουρα αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο, προκειμένου να τον αποκτήσει η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου!

Σαν καλλιτέχνης. Ο Τροσάρ δεν μπαίνει σε… καλούπια. Όχι ότι δεν αποκλείεται να συμβεί αν και εφόσον του το ζητήσει ο Αρτέτα. Όμως, ο Βέλγος παίκτης από το καλοκαίρι του 2019 και όταν πρωτοπήγε στην Μπράιτον έδειξε ότι είναι καλός τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση. Ο 28χρονος αποχώρησε από την Μπράιτον έχοντας παραπάνω από 100 συμμετοχές (116 για την ακρίβεια), 25 γκολ και 16 ασίστ. Όσον αφορά τα λεπτά συμμετοχής του εκεί το… κοντέρ βαράει κόκκινο με τον Τροσάρ να μετράει παραπάνω από 8.766.

Επίσης, ο πρώην παίκτης των «γλάρων» έχει δείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο ως αριστερό χαφ, αριστερό εξτρέμ, δεκάρι, αλλά και εσωτερικός μέσος. Τι άλλο να κάνει; Να καταπιεί σπαθιά;

Καλός είσαι… βουνό μου!

Λέαντρο Τροσάρ ή αλλιώς true art!


Το να βρεις ένα διαμάντι και να το… περιποιηθείς, όπως εσύ θες και μπορείς είναι μία πραγματική τέχνη. Δύσκολη, αλλά όμορφη. Η Άρσεναλ στο πέρασμα των χρόνων «έφτιαξε» πολλούς αστέρες του ποδοσφαίρου. Αν κάτσουμε να τους μετρήσουμε σίγουρα θα ξεχάσουμε πολλούς από τη λίστα μας.

Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε… μάτι (όχι σαν τον Νίκο Κοκλώνη και όπως εκείνος το ερμηνεύει). Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις μπορούσε να δει αυτό που άλλοι δεν είχαν την ικανότητα και την διορατικότητα για να κάνουν. Αποτέλεσμα; Να αγοράζει πολύ φτηνά και να πουλάει πολύ ακριβά. Αυτή την τέχνη φαίνεται πως την ξέρει αρκετά καλά και ο Μίκελ Αρτέτα, όπου σε συνεργασία με τον Εντού Γκασπάρ έχουν καταφέρει να ανεβάσουν επίπεδο την Άρσεναλ, όπου στις πιο πολλές περιπτώσεις, αυτό κόστισε ελάχιστα.

Πέρα από τον Λέαντρο Τροσάρ η αγγλική ομάδα είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Πολωνού σέντερ μπακ, Γιακούμπ Κάγιορ της Σπέτσια. Μόλις 22 ετών και ήδη για όσους τον έχουν δει ένας από τους καλύτερους στη θέση του για την ηλικία του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάολο Μαλντίνι τον είχε βρει πριν από την Άρσεναλ και τον ήθελε για τη Μίλαν. Αλλά οι Λονδρέζοι κινήθηκαν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και όπως όλα δείχνουν θα τον κάνουν δικό τους.

The art. And the artists…