Ο Ντάργουιν Νούνιεζ έχει διχάζει το ποδοσφαιρικό κοινό. Μία ματιά στους αριθμούς αποκαλύπτει την εξωπραγματική προοπτική του.

Όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις. Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε και όταν κρίνουμε ένα ποδοσφαιριστή. Αυτός είναι, άλλωστε ο λόγος που οι απόψεις διίστανται για ορισμένους παίκτες. Πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι ο φορ της Λίβερπουλ, Ντάργουιν Νούνιεζ.

Ο κόσμος είναι διχασμένος. Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που τον θεωρούν χασογκόλη. Τολμούν, μάλιστα, να τον παρομοιάσουν με τον Άντι Κάρολ λόγω του κοινού παρουσιαστικού τους. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν όσοι τον θεωρούν ένα πυρηνικό όπλο έτοιμο να καταστρέψει κάθε αντίπαλη άμυνα. Η πραγματικότητα, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κάπου στη μέση.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την περίπτωση Νούνιεζ, θα αναλύσουμε ορισμένα στατιστικά του Ουρουγουανού. Τόσο από τη φετινή σεζόν όσο και από προηγούμενές του με τη Μπενφίκα. Ορισμένους αριθμούς του, θα τους συγκρίνουμε με τις επιδόσεις άλλων στράικερ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Τον νιώθουν οι αντίπαλες άμυνες

Ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που χαρακτηρίζουν έναν καλό επιθετικό είναι να βρίσκεται μέσα στις φάσεις. Το 2ο είναι να τις τελειώνει. Ο 23χρονος διαθέτει σίγουρα το πρώτο. Ειδικότερα, είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε επιθέσεις της ομάδας του από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο, αναμειγνύεται σε 7,1 τελικές προσπάθειες της Λίβερπουλ είτε αυτό προέρχεται από δικά του σουτ (5,7) είτε από δική του δημιουργία (1,4).

Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι Κέβιν Ντε Μπρούιν και Έρλινγκ Χάαλαντ με 5,4 εμπλοκές σε επιθέσεις της ομάδας τους ανά 90λεπτο και οι Μίτροβιτς (5,3), Σαλάχ (5,1) και Κέιν (5,1).

Επομένως, η επιθετική συνεισφορά του Νούνιεζ στο παιχνίδι των «ρεντς» μόνο αμελητέα δεν είναι. Οι αντίπαλες άμυνες τον αισθάνονται αποτελώντας ένα μόνιμο μπελά. Επίσης, αυτή η επιθετική του εμπλοκή δείχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση και δεν κρύβεται ακόμη και όταν δε του βγαίνει το παιχνίδι. Θέλει και είναι δραστήριος όταν αγωνίζεται.

Ο πιο σπάταλος στράικερ της Πρέμιερ

Ένα ακόμη στατιστικό που δείχνει την επιθετική του συνεισφορά είναι ότι μετράει στο όνομά του 9,5 XGoals (Expected Goals). Δηλαδή, σε 13 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ θα έπρεπε να έχει σκοράρει 9,5 τέρματα με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που έχουν πέσει στα πόδια του. Είναι 6ος στη σχετική λίστα στο φετινό αγγλικό πρωτάθλημα.

Εκεί ακριβώς όμως, έγκειται και το μεγαλύτερο του πρόβλημα. Ο Νούνιεζ έχει σκοράρει μόλις 5 τέρματα. 4,5 λιγότερα δηλαδή με βάση το αναμενόμενο. Κανείς άλλος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει τόσο μεγάλo αρνητικό συντελεστή μεταξύ XGoals και γκολ. Σχεδόν εξίσου άστοχος μπροστά από την αντίπαλη εστία είναι ο Γκαμπριέλ Ζεσούς (4.4) ενώ και ο συμπαίκτης του Ουρουγουανού, Μοχάμεντ Σαλάχ, χάνει πολλές καλές ευκαιρίες (3).

Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος χάρη στην ποιότητά του έχει σκοράρει σχεδόν 5 γκολ παραπάνω από αυτό που θα περίμενε κανείς. Ακολουθεί, ο υποτιμημένος φορ της Λιντς, Ροντρίγκο, και φυσικά ο δεινός εκτελεστής Κέιν, που έχει σημειώσει 2,5 παραπάνω τέρματα. Ακολουθεί ο ενώ Ιβάν Τόνι μετράει ένα τέρμα περισσότερο.

Τα ατού και οι τρανταχτές αδυναμίες

Αν έπρεπε να γράψουμε το scouting report του Ουρουγουανού, τότε θα το συνοψίζαμε ως εξής: Ένας από τους πιο γρήγορους ποδοσφαιριστές στον κόσμο που λατρεύει να υποδέχεται τη μπάλα στο χώρο και να τρέχει με αυτήν. Είναι εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής, διαθέτει τεράστια δύναμη και χρησιμοποιεί πολύ καλά το κορμί του για να ξεπεράσει τους αντιπάλους του ή να παίξει με πλάτη. Ωστόσο, υστερεί στη λήψη σωστών αποφάσεων όταν πρόκειται για την τελική ενέργεια. Επίσης, οι υποδοχές της μπάλας είναι συχνά βαριές ενώ τα τελειώματά του χαρακτηρίζονται από έλλειψη αυτοκυριαρχίας μπροστά από την αντίπαλη εστία. Σε κάθε περίπτωση δεν κρύβεται μέσα στο παιχνίδι ακόμη και όταν δεν του πηγαίνει καλά, όντας μία μόνιμη πηγή προβλημάτων για τον αντίπαλο.

Ας δούμε, όμως, μερικές φάσεις που αναδεικνύουν τις αρετές και τα ελαττώματα στο παιχνίδι του. Το πρόσφατο γκολ του κόντρα στη Γουλβς αναδεικνύει την θανατηφόρα ικανότητά να κάνει κάθετες κινήσεις χωρίς τη μπάλα και να εκθέτει τις άμυνες που τοποθετούνται ψηλά στο γήπεδο. Ο Ουρουγουανός ξεκινάει τη φάση με μία κεφαλιά από πλάγιο στο ύψος της σέντρας και αμέσως κάνει ένα σπριντ μέχρι την αντίπαλη περιοχή τελειώνοντας τη φάση χωρίς να το σκεφτεί.

Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη του δύναμη - αδυναμία. Όταν δεν έχει χρόνο να σκεφτεί, τότε πράττει με το ένστικτο και συνήθως εκτελεί καλύτερα. Σε αντίθετη περίπτωση συνήθως παίρνει λάθος αποφάσεις, όπως συνέβη σε μία κόντρα επίθεση της Λίβερπουλ επί της Σίτι για παιχνίδι πρωταθλήματος. Οι «κόκκινοι» έβγαιναν στην αντεπίθεση με τον Νούνιεζ να έχει πολύ χρόνο να διαβάσει το κενό στην αντίπαλη άμυνα και να πασάρει στον Σαλάχ. Εν τέλει, καθυστέρησε και προτίμησε ένα σουτ υπό κακές προϋποθέσεις. Λανθασμένη απόφαση πήρε και στην εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στη Λέστερ σε ένα τετ α τετ. Ενώ είχε χώρο και χρόνο για να προσπεράσει τον αντίπαλο γκολκίπερ επέλεξε ένα πλασέ. Ευτυχώς για εκείνον, η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι, για να έρθει ο Φαές και να τη στείλει στα δίχτυα της ομάδας του.

Τα κομμάτια υπάρχουν για να ενωθεί το παζλ

Ευτυχώς για τον Ντάργουιν Νούνιεζ οι περισσότερες αδυναμίες του βελτιώνονται μέσω της προπόνησης. Τα «άτσαλα» τελειώματά του δουλεύονται στην προπόνηση και φυσικά είναι και θέμα αυτοπεποίθησης. Η σύντομη καριέρα του δείχνει ότι χρειάζεται ένα χρόνο προσαρμογής προτού αρχίσει να «πυροβολεί» τις αντίπαλες εστίες. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη του χρόνια στην Μπενφίκα σκόραρε 14 γκολ σε 44 συμμετοχές. Την περσινή σεζόν, όμως, απογειώθηκε με 34 τέρματα σε 41 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Μέχρι στιγμής φέτος έχει πετύχει 10 γκολ σε 23 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί στην εποχή του Χάαλαντ, του Μέσι και του Μπαπέ αυτά τα νούμερα να φαντάζουν φτωχά αλλά δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ίδιο αριθμό αγώνων, ο Φερνάντο Τόρες και ο Λουίς Σουάρεζ είχαν πετύχει 9 γκολ στο ξεκίνημα της καριέρας τους με τη Λίβερπουλ.

Όπως λένε και οι Άγγλοι, «practice makes perfect». Ο Νούνιεζ αρκεί να κάνει πράξη αυτό το ρητό για να σπάσει τα κοντέρ στην Πρέμιερ Λιγκ.