Οι καλές εμφανίσεις του Αϊζάια Κάνααν διαδέχονται η μία την άλλη και ο Αμερικανός συστήνεται για τα καλά στον κόσμο του Ολυμπιακού.

Δεν γίνεται όλοι παίκτες να δείχνουν -από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούν σε μια ομάδα- τον καλό τους εαυτό. Το τι μπορούν να κάνουν. Έτσι και ο Αϊζάια Κάνααν. Πήρε τον χρόνο του, έκανε υπομονή και πλέον δείχνει να δικαιώνει τους πάντες. Και τον εαυτό του και φυσικά τον Γιώργο Μπαρτζώκα που τον εμπιστεύτηκε.

Ο Αμερικανός γκαρντ άκουσε πολλά όλο αυτό το διάστημα για τις επιδόσεις του. Αρκετά ματς δεν του είχαν βγει και έτσι έμενε χαμηλά σε πόντους. Αυτό δηλαδή για το οποίο και πληρώνεται να κάνει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, όμως το μεγάλο ερωτηματικό παρέμενε η Euroleague.

Πλέον όμως έχει καταφέρει να γυρίσει τον… διακόπτη. Με το αποκορύφωμα να έρχεται στο ματς με την ΑΕΚ. Εκεί όπου κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του Ολυμπιακού. Εκεί όπου σημείωσε οκτώ τρίποντα για να γίνει πρώτος παίκτης των «ερυθρόλευκων» που καταφέρνει κάτι ανάλογο. Ξεπερνώντας τον μεγάλο Μίλαν Τόμιτς, αλλά και τον προκάτοχό του, Τάιλερ Ντόρσεϊ, που είχαν από επτά.

Το… φάντασμα του Κάνααν

Όχι, ο Κάνααν δεν έμαθε ξαφνικά να σουτάρει. Απλά το σουτ χρειάζεται πίστη και ψυχολογία. Και ο 31χρονος δεν φαινόταν να τα έχει όλα αυτά. Έμοιαζε όπως ένα ψάρι έξω είναι έξω από το νερό. Είχε κάποιες εκλάμψεις αλλά σε κανένα σημείο δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη.

Και από την στιγμή που τα σουτ δεν έμπαιναν αυτή η μικρή φωνούλα που έχουμε στο κεφάλι μας και μας κρατάει πίσω φώναζε ακόμα περισσότερο. Φώναζε ότι δεν μπορεί. Με αποτέλεσμα να πέφτει και η ένταση στην άμυνα. Και φυσικά να λείπει το καθαρό μυαλό. Πράγμα που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε άθλημα.

Τώρα κυκλοφορεί και… οπλοφορεί

Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Βλέπουμε τι συμβαίνει μόλις αλλάζει η ψυχολογία ενός παίκτη. Εκπέμπει μια σιγουριά κάθε φορά που σηκώνεται για να εκτελέσει. Είναι πιο επιθετικός στην άμυνα και βάζει περισσότερο τα χέρια του πάνω στην μπάλα. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης.

Τα ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα τον βοήθησαν να βρει περισσότερο τα πατήματά του στα συστήματα του Ολυμπιακού. Άλλωστε ο Κάνααν είναι έμπειρος παίκτης. Ξέρει πως και που μπορεί να προσφέρει σε κάθε αγώνα. Κάτι που πια κάνει όλο και περισσότερο. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ ήταν καλός με 8 πόντους. Στη συνέχεια με τον ΠΑΟΚ έβαλε 17. Είχαν ακολουθήσει ενδιάμεσα δύο καλές αναμετρήσεις για τη Euroleague με Βιλερμπάν (14) και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (17).

Για να έρθει η… έκρηξη στον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ. Οι 24 πόντοι δεν λένε κάτι από μόνοι τους. Ήταν η γλώσσα του σώματος από τον Αμερικανό. Με κάθε σουτ φαινόταν όλο και πιο σίγουρος. Έπαιζε με το κοινό και στο τέλος όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ τον αποθέωσαν για την ιστορική βραδιά του.

Μια βραδιά που ο ίδιος θα θέλει να ξαναζήσει στο μέλλον. Στο χέρι του είναι πλέον να πατήσει πάνω στους τελευταίους καλούς αγώνες και να συνεχίσει να… πυροβολεί. Αρκεί αυτή η αυτοπεποίθηση να διαρκέσει για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε για όσο περισσότερο γίνεται τον «κανονικό» Αϊζάι Κάνααν…