Η Ένωση Παικτών της EuroLeague (ELPA) πήρε θέση για την τιμωρία που επιβλήθηκε στον Ερυθρό Αστέρα, παίρνοντας το μέρος του Φακούντο Καμπάτσο.

Με σημερινή (5/1) ανακοίνωσή της, η Ένωση Παικτών της Euroleague (ELPA), πρόεδρος της οποίας είναι ο Γεωργιανός διεθνής Τορνικέ Σενγκέλια, χαιρέτισε μεν την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ομάδων της διοργάνωσης προς παίκτες, αναγνωρίζοντας πως χάρη σε αυτήν έγινε η καταβολή των ληξιπρόθεσμων αποδοχών προς τους παίκτες της σερβικής ομάδας από τη διοίκηση, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της για τη διάρκεια της ποινής ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής στη Euroleague για νέους παίκτες και προπονητές που στην προκειμένη περίπτωση επηρεάζει τον Φακούντο Καμπάτσο.

Ο Ερυθρός Αστέρας τιμωρήθηκε με 25 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παίκτες του και παράλληλα δεν έχει δικαίωμα να κάνει μεταγραφές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, ο Φακούντο Καμπάτσο θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη Euroleague από την 1η Μαρτίου 2023 και μετά.

«Η τιμωρία με 25.000 ευρώ και η απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών αναμφισβήτητα δεν επηρεάζει τόσο τον σύλλογο όσο επηρεάζει κυρίως έναν παίκτη, ο οποίος δεν μπορεί προς το παρόν να ασκήσει το επάγγελμά του στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να έχει διαπράξει ο ίδιος κάποιο λάθος. Για την ELPA, αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί,» αναφέρει η ELPA στη σχετική ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Παικτών της Euroleague (ELPA) σχετικά με την τιμωρία του Ερυθρού Αστέρα και του Φακούντο Καμπάτσο:

«Η Συμφωνία για το Πλαίσιο της Euroleague (EFA) προβλέπει μια αυστηρή διαδικασία όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για την εξασφάλιση των τακτικών πληρωμών των αποδοχών των παικτών, η οποία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ELPA. Εάν ένας σύλλογος παραβιάσει τους κανόνες για εκπρόθεσμες πληρωμές, τα δικαστικά όργανα της Euroleague μπορεί να επιβάλουν διαφορετικές κυρώσεις σε μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εγγραφής νέων παικτών και προπονητών. Αυτό ισχύει για την Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων οδήγησε στην πρόσφατη καταβολή των ληξιπρόθεσμων αποδοχών προς όλους τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, κάτι που είναι ένα ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα και μια ακόμη απόδειξη του επιτυχημένου συστήματος. Λόγω της σοβαρότητας των παραβιάσεων που διέπραξε ο σύλλογος, η ανεξάρτητη Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να επιβάλει οικονομικό πρόστιμο και παρέτεινε την απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών και προπονητών από τον σύλλογο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ενώ η ELPA υποστηρίζει το υφιστάμενο σύστημα ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι κρίσιμο τα δικαστικά όργανα της Euroleague να λαμβάνουν αποφάσεις εντός ενός εύλογα σύντομου χρονικού πλαισίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση και ως εκ τούτου έχει δημιουργήσει ένα ανεπιθύμητο επίπεδο αβεβαιότητας, ειδικά για το μέλος της ELPA, Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος υπέγραψε πρόσφατα στον σύλλογο. Επιπρόσθετα, η διάρκεια της διαδικασίας επηρέασε αρνητικά την αντίληψη του κοινού για ένα κατά τα άλλα σημαντικό σύστημα. Τέλος, η τιμωρία με 25.000 ευρώ και η απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών αναμφισβήτητα δεν επηρεάζει τόσο τον σύλλογο όσο επηρεάζει κυρίως έναν παίκτη, ο οποίος δεν μπορεί προς το παρόν να ασκήσει το επάγγελμά του στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να έχει διαπράξει ο ίδιος κάποιο λάθος. Για την ELPA, αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

Γι’ αυτό η ELPA θα πιέσει για την εφαρμογή βελτιώσεων στους κανόνες όχι μόνο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, που θα αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η ELPA θα συνεχίσει να στηρίζει τον Φακούντο Καμπάτσο στην αντιμετώπιση των νομικών συνεπειών της απόφασης».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!