Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο κατέθεσε την πρότασή του έξω από το γήπεδο της Σάντος.

H Σάντος σταματά, η Βραζιλία σταματά, ο κόσμος αποχαιρετάει τον Πελέ. Από τις 15:00 ώρα Ελλάδας έχει ξεκινήσει στο γήπεδο της Σάντος στην περίφημη «Vila Belmiro» το 24ωρο λαϊκό προσκύνημα στον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου. Ο τελευταίος φόρο τιμής στον «Βασιλιά» Πελέ. Τζιάνι Ινφαντίνο

«Ο Έντσον (Αράντες ντο Νασιμέντο) θα πεθάνει, αλλά ο Πελέ όχι», είχε πει ο ίδιος πολλές φορές, χωρίζοντας συνήθως το φυσικό του πρόσωπο από τον παίκτη που έχει γοητεύσει τον κόσμο. Όταν επέτρεψαν στους φιλάθλους να μπουν στο γήπεδο, εκείνοι άρχισαν να φωνάζουν «Πελέ, Πελέ, Πελέ!».

Πολλοί οπαδοί εθεάθησαν να φορούν τις φανέλες της Σάντος, της Κορίνθιανς, της εθνικής Βραζιλίας και αρκετών άλλων συλλόγων. Το φέρετρο παρέμεινε ανοιχτό, καλυμμένο μόνο από ένα πέπλο. Έτσι όλοι μπορούσαν να δουν το πρόσωπό του.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ήταν από τους πρώτους που έφτασε. Μπήκε στη σκηνή όπου διέμενε η οικογένεια, χαιρέτησε τον πρώην τερματοφύλακα Εντρίνιο, γιο του Πελέ που είχε επίσης αγωνιστεί στη Σάντος και τώρα προπονητής της Λοντρίνα, στη βραζιλιάνικη Serie B.

«Η στιγμή είναι πολύ θλιβερή», είπε ο Ινφαντίνο. «Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση γιατί ο Πελέ είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν τον είδα να παίζει αλλά όλος ο κόσμος ξέρει ποιος το έκανε. Η FIFA και όλες οι ηπειρωτικές ομοσπονδίες θα του αποτίσουν φόρο τιμής με ενός λεπτού σιγή στους αγώνες. Πιο σημαντική πράξη θα είναι να ζητήσουμε από τα 211 μέλη της FIFA να ονομάσουν ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ, ώστε σε 30, 40, 50 χρόνια όλοι να γνωρίζουν ακόμα τη σημασία του».
Στη Βραζιλία, ο Πελέ έλαβε ήδη αυτό το είδος φόρου τιμής όσο ζούσε. Το στάδιο «Βασιλιάς Πελέ» ( Rei Pelé) εγκαινιάστηκε το 1970, στη Μασέιο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αλαγκόας, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!