Το 2022 μας αποχαιρετά και εμείς με την ερχόμενη αλλαγή του χρόνου σας παρουσιάζουμε εκείνους που ξεχώρισαν με την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια.

Το 2022 κάνει στην άκρη για το νέο έτος που ελπίζουμε να μας φερθεί με περισσότερη ευγένεια και αγάπη. Εμείς αρπάζουμε την συγκεκριμένη ευκαιρία και σας παρουσιάζουμε τους δέκα μπασκετμπολίστες που ξεπέρασαν με την απόδοση τους τα λογικά όρια που λανθασμένα θέσαμε. Με μία μικρή ιδιαιτερότητα, χωρίζουμε και διαχωρίζουμε το NBA από την Ευρωλίγκα δίχως να αποφασίζουμε για εσάς το ποιος κάθεται στον θρόνο.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Όταν οι Αμερικανοί κατά γενική ομολογία σε θεωρούν τον κορυφαίο του NBA και καλά-καλά δυσκολεύονται να προφέρουν το όνομά σου, τότε ζεις στην… στρατόσφαιρα. Τέλος! Τα υπόλοιπα αφήστε τα για τις αναλύσεις. Υπερβάλω, όμως μην σας επιβάλλω οποιαδήποτε άποψη.

Στεφ Κάρι

Ο άνθρωπος που έφερε στη μόδα το τρίποντο-χειρόφρενο στον αιφνιδιασμό δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Τη περασμένη χρονιά στέφθηκε με δόξα και τιμή για τέταρτη φορά πρωταθλητής κόσμου με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Άλλαξε μονομιάς το άθλημα με τον τρόπο που «βλέπει» το μπάσκετ και σχεδόν μία δεκαετία από την είσοδο του στη Λίγκα αγωνίζεται με σπασμένα τα φρένα.

ΛεΜπρόν

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν για την εγκυρότητα της επιλογής και χαρακτηρίσουν την μπογιά που κοσμεί το παλάτι του ‘’Βασιλιά» ως περασμένη και βγαλμένη από την εποχή που κατεδάφιζε τις ρακέτες. Παρουσιάστε μου όσα νούμερα, στατιστικά και αποτελέσματα θέλετε, δεκάρα τσακιστή δεν δίνω μπροστά σε όσα ακόμα προσφέρει. Μου αρκεί το τι αποτυπώνουν τα μάτια μου και συνειδητοποιώ ότι ακόμα ουδείς τολμάει να αφαιρέσει το στέμμα από το κεφάλι του τετράκις πρωταθλητή κόσμου.

Νίκολα Γιόκιτς

Αλλιώς τον ξέρετε και ως ο Άρβιντας Σαμπόνις των ημερών μας. Ο Σέρβος ψηλός προέρχεται από δύ διαδοχικά βραβεία MVP στην κανονική διάρκεια και ηγείται της εκστρατείας των Ντένβερ Νάγκετς στον δρόμο για τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους. Μάτια στην πλάτη, χέρια γκαρντ, εκτέλεση γκαρντ και ποστ παιχνίδι βγαλμένο από τα χρόνια που οι ψηλοί πατούσαν το παρκέ και η ανατριχίλα έφτανε στις κερκίδες. Λέτε ο Τσάβι Πασκουάλ να… μετανιώνει που τον απέρριψε σε δοκιμαστικά, όταν προπονούσε ακόμα την Μπαρτσελόνα;

Τζέισον Τέιτουμ

Εφοδιασμένος με τις γνώσεις του Κόμπι Μπράιαν και το πείσμα ενός αθλητή που φοράει το έμβλημα τον Μπόστον Σέλτικς, ο Τζέισον Τέιτουμ βρέθηκε στους περσινούς τελικούς για πρώτη φορά στην καριέρα του. Προσπάθησε, μόχθησε αλλά η απειρία του συστήθηκε και υποκλίθηκε στις δεκάδες στιγμές που έχουν ζήσει οι Γουόριορς από το 2015 και έκτοτε. Θα επανέλθει για να διεκδικήσει το στέμμα σαν άλλος σπουδαίος, το μέλλον θα αποκαλυφθεί και θα μάθουμε κάποτε.

Σάσα Βεζένκοφ

Ποιος να του το έλεγε, όταν αγωνιζόταν στον Άρη ότι θα κρατάει στα χέρια του χρόνια αργότερα όλη την Ευρώπη στα χέρια του; Ο Σάσα Βεζένκοφ από ρολίστας μετατράπηκε με σκληρή δουλειά και επιμονή σε πρωταγωνιστή πρώτης κλάσεως. Έφτασε να προσελκύει οργανισμούς από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και αξιώθηκε να… απαιτεί καταστάσεις και συνθήκες. Ο Ολυμπιακός αξίζει συγχαρητήρια για την πίστη που έδειξε και σήμερα δικαιούται να νιώθει τυχερός για τον αστέρα που κοσμεί το ρόστερ του και χειροκροτείται καθημερινά.

Βασίλιε Μίτσιτς

Πρόκειται για έναν κλασικό πόιντ γκαρντ με χέρι που του επιτρέπει να εκτελεί από κάθε μεριά του παρκέ. Άκρως μπασκετικό μυαλό με ευφυΐα που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους της θέσης του. Διαθέτει την απαραίτητη αθλητική δυναμική για να τελειώνει τις φάσεις πάνω από τα δυνατά κορμιά των ψηλών κοντά στη ρακέτα και την αναγκαία οξυδέρκεια για να πασάρει μέσα από την κλειδαρότρυπα. Ως κατεψοχίν Σέρβος, κρύο αίμα κυλάει στις φλέβες του και από τα χέρια του πολλοί γνώρισαν τον αβάσταχτο πόνο.

Μάικ Τζέιμς

Γνωστός για τον χαρακτήρα και το έντονο ταμπεραμέντο του, ο Μάικ Τζέιμς είναι ένα κλασικό ιδιόρρυθμο… Αμερικανάκι με μεγάλο ταλέντο στο να στέλνει την μπάλα συστημένη στο αντίπαλο καλάθι. Σεσημασμένος μπασκετικός δολοφόνος που με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε κόμπο γκαρντ. Ειδικευμένος στις κρίσιμες αποστολές, εκτελεί και αποχωρεί από το παρκέ πάντα με κρότο και το ρολόι συνήθως του χτυπάει φιλικά την πλάτη στο τέλος. Βρέθηκε μία ανάσα από το Final-4 τη περασμένη χρονιά, σηκώνοντας ολάκερο το Πριγκιπάτο στη μέση του.

Νίκολα Μίροτιτς

Λεφτά στην τράπεζα κατά μία αμερικάνικη ρήση είναι η απόδοση και η παρουσία του Νίκολα Μίροτιτς στα ευρωπαϊκά παρκέ. Η Μπαρτσελόνα πρόσφερε γη και ύδωρ στον πολιτογραφημένο Ισπανό ώστε να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα και ομολογουμένως, δεν το μετάνιωσε. Μπορεί το πολυπόθητο τρόπαιο να μην έχει προσγειωθεί στα στεγνά από τον νόστο χέρια των Καταλανών, όμως ο άλλοτε παίκτης των Σικάγο Μπουλς εγγυάται στο μέγιστο τις υψηλές πτήσεις.

Γουίλ Κλάιμπερν

Η κίνηση του να ενταχθεί στους back to back πρωταθλητές Ευρώπης συζητήθηκε στην Ευρωλίγκα και για πολλούς θύμισε εκείνη του Κέβιν Ντουράντ χρόνια πριν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός φόργουορντ έπειτα από την ηγετική πορεία με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ντύθηκε στα μπλε της Αναντόλου Έφες και εξακολουθεί να παραμένει μία επιθετική σταθερά, με τεράστια εμπειρία στις πλάτες του. Αν και σημαντικό μέρος της αθλητικότητας του χάθηκε λόγω σοβαρών τραυματισμών, τα θανατηφόρα σουτ μέσης απόστασης που διαθέτει αρκούν.