Ο θρυλικός Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr για τον βασιλιά.

Ο Πελέ «έσβησε». Αυτή ήταν η πρώτη είδηση που διάβασα νωρίς το βράδυ της Πέμπτης στο twitter. Ακολούθησε πανικός, παγκόσμια θλίψη, συγκίνηση, πένθος.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γεννήθηκε το 1940 και δέκα χρόνια αργότερα είδε το περίφημο «Μαρακανάσο». Ο αστικός μύθος λέει πως είπε στον πατέρα του ότι θα κάνει τα πάντα για να φέρει στη Βραζιλία το παγκόσμιο κύπελλο. Όμως ο Πελέ έφερε τελικά πολλά περισσότερα από ένα τρόπαιο!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Τα… πόσα γκολ;

Όταν αναφέρεται κανείς στον Πελέ δε μπορεί να μη μιλήσει για τα γκολ του. Ωστόσο, μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό. Αρκετές στατιστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για 1.281 τέρματα. Τελικά όμως μικρή σημασία έχει αυτό.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Πελέ ήταν ένας χαρισματικός σκόρερ. Έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα με μεγάλη συχνότητα και άνεση. Και ήταν πάντοτε εκεί, είτε μιλάμε για τη Σάντος, είτε για την εθνική ομάδα.

Η υπόσχεση στον πατέρα του!

Το 1950 ο Πελέ είναι 10 ετών. Βλέπει από το σπίτι του τη Βραζιλία να χάνει το Μουντιάλ μέσα στην έδρα της, με τον πιο άσχημο τρόπο. Το περίφημο «Μαρακανάσο» έκανε τον μικρό Πελέ να γυρίσει και να πει στον πατέρα του πως «Θα κάνω τα πάντα για να φέρω το κύπελλο στη Βραζιλία!”

Οκτώ χρόνια αργότερα και πριν καν κλείσει τα 18, η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη. Ακολούθησαν ακόμη δύο, το 1962 και το 1970. Ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία με τρία Μουντιάλ. Μυθικό, και κατά τη γνώμη μου τρομερά δύσκολο να ξανά συμβεί. Ακόμη όμως και αν κάποιος (ή κάποιοι) μελλοντικά κατορθώσουν αυτό το επίτευγμα, ο τίτλος του «βασιλιά» θα ανήκει αιώνια στον Πελέ!

Η Βραζιλία ξανά στο προσκήνιο,τα παιδιά στους δρόμους!

Με τα επιτεύγματά του, ο Πελέ έβαλε ξανά τη Βραζιλία στο προσκήνιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Όμως όπως και ο ίδιος έχει πει, το πιο σημαντικό ήταν η επίδραση στις μικρές ηλικίες. Χιλιάδες παιδιά βγήκαν έξω στις φαβέλες με μια μπάλα στα πόδια. Ήθελαν όλοι να παίξουν, ήθελαν όλοι να γίνουν σαν τον Πελέ. Πιάνομαι από αυτό και θυμάμαι τον πατέρα μου, να μου λέει πως ο Πελέ με έκανε να θέλω να παίξω ποδόσφαιρο.

Ανακωχή για 2 ημέρες στη Νιγηρία!

Πρόκειται για μια ιστορία που αρκετοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι αναφέρουν. Το 1967 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη Νιγηρία. Δύο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 1969, η Σάντος βρέθηκε στην πόλη Μπενίν για ένα φιλικό με επίλεκτους της περιοχής. Φυσικά επρόκειτο για πρωτοβουλία του Πελέ.

Το «μαύρο διαμάντι» ήθελε έστω και για λίγο να σταματήσει τον πόλεμο, να δείξει ότι το ποδόσφαιρο ενώνει. Πράγματι για δύο ημέρες σταμάτησαν τα πάντα. Η Σάντος του Πελέ κέρδισε εκείνο το παιχνίδι με δύο γκολ του ίδιου, που φυσικά αποθεώθηκε από το πλήθος που για λίγες ώρες ξέχασε αυτό τον αδυσώπητο πόλεμο για χάρη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της εποχής!

Η καλύτερη ντρίμπλα της ιστορίας!

Από πριν καν αρχίσω να γράφω το κείμενο είχα σημειώσει πως θέλω να κάνω ιδιαίτερη παράγραφο για την μυθική ντρίμπλα του Πελέ. Γυρίζουμε πίσω στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει την Ουρουγουάη (και νικάει τελικά με 3-1). Προς το τέλος της αναμέτρησης, ο Ζαϊρζίνιο κλέβει τη μπάλα και ο Τοστάο «πετάει» την κάθετη στον κενό χώρο. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα έπος.

Ο Πελέ κινείται προς τη μπάλα αλλά δε την ακουμπά, ο εξερχόμενος Μαζουρκιέβιτς τα χάνει. Ο Πελέ τρέχει από την άλλη πλευρά, προλαβαίνει τη μπάλα και εκτελεί διαγώνια. Θα ήταν ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών, αλλά η μπάλα «έγλυψε» το δοκάρι πριν καταλήξει αουτ. Δεν πειράζει. Έγινε η κορυφαία ντρίμπλα όλων των εποχών. Κάτι που φυσικά δεν έχουμε ξανά δει (και ούτε πρόκειται). Ναι, εγώ πάντοτε όταν ακούω Πελέ θυμάμαι τη συγκεκριμένη φάση.

Έγινε η αφετηρία όλων!

Φτάνοντας προς το τέλος δε μπορώ παρά να αποτυπώσω την άποψή μου για τον εκλειπόντα. Ο Πελέ είναι η αφετηρία όλων. Πολύ σωστά το έθεσε ο Έρλινγκ Χάαλαντ λέγοντας πως «Ότι βλέπεις να κάνει κάποιος, πρώτος το έκανε ο Πελέ!».

Ο πρώτος σούπερ-σταρ του αθλήματος. Ο πρώτος σούπερ-σκόρερ του αθλήματος. Ο πρώτος και μοναδικός βασιλιάς των Μουντιάλ με τρεις κατακτήσεις. Μπορεί ο Πελέ να μην έπαιξε ποτέ στην Ευρώπη, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την αξία του. Ο μύθος γύρω από το όνομά του θα παραμείνει εδώ. Θα συνεχίσει να περνάει από γενιά σε γενιά. Δυστυχώς και για εμένα αλλά και για τους νεότερους, δεν υπάρχουν αρκετά ντοκουμέντα. Όσα υπάρχουν όμως είναι θαρρώ αρκετά για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και την ποιότητα αυτού του ποδοσφαιριστή.

Ο Πελέ εκτός από παικταράς ήταν πάνω από όλα άνθρωπος. Ήταν κοντά σε αυτούς που είχαν ανάγκη και πάντα πρέσβευε την αγάπη και την Ειρήνη.

Αντίο βασιλιά…!