Αν το παρόν είναι καλό γι' αυτούς τους πέντε πιτσιρικάδες, τότε το μέλλον φαίνεται να είναι λαμπρό με όλους τους σε θέση... οδηγού!

H λέξη «ταλέντο» στην Ελλάδα είναι κάπως… παρεξηγημένη. Αν στα μέρη μας κάποιος παίκτης είναι ακόμα 25 ή 26 ετών και δεν αγωνίζεται τόσο πολύ, αλλά από την άλλη παίρνει και κάποιο χρόνο συμμετοχής στα πόδια του είναι γιατί από πολλούς θεωρείται ακόμα «ταλέντο».

Στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά σε τέτοια ηλικία αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι ήδη έτοιμοι για να βγουν μπροστά και να δείξουν τι μπορούν να κάνουν και πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες «ταλέντο» θεωρείται κάποιος που είναι 18-20 ετών.

Το εν λόγω θέμα δίνει τόπο στα… νιάτα και σας βοηθάει να μάθετε μερικά πράγματα παραπάνω για εκείνους που ξεχώρισαν μέσα στο 2022 και θα συνεχίσουν να είναι πρώτα θέματα για πολλά χρόνια ακόμη. Μέχρι να μάθουν στην Ελλάδα πότε πρέπει και δεν πρέπει ένας ποδοσφαιριστής να θεωρείται (αιώνιο) ταλέντο και να εμπιστεύονται τους παίκτες όσο πιο νωρίς γίνεται!

1) Κβίτσα Κβαρατσκέλια (Νάπολι, 21 ετών)

Πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν απλά είχαμε ακούσει αραιά και που για έναν πολύ καλό παίκτη που ήταν από τη Γεωργία. Κανείς δεν είχε εικόνα. Λίγοι γνώριζαν αν ήταν ένας αστικός μύθος ή αν όλες αυτές οι φήμες είχαν κάποια βάση. Ο Άγιαξ έδειξε πρώτος ενδιαφέρον για τον Κβίτσα Κβαρατσκέλια.

Ωστόσο, για μερικά εκατομμύρια ευρώ ο «Αίαντας» έκανε πίσω και δεν τον αγόρασε. Μέγα λάθος. Η Νάπολι τόλμησε να τον φέρει στην Ιταλία και πέτυχε διάνα. Το καλύτερο deal του περασμένου καλοκαιριού. Μην ψάχνετε κάτι καλύτερο. Ή κάτι ανάλογο γιατί απλά δεν θα το βρείτε. Ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός δεν είναι μόνο εντυπωσιακός στο μάτι. Αλλά και στα νούμερά του. Μιας και στην Ιταλία σε 12 μόλις εμφανίσεις του έχει έξι γκολ και επτά ασίστ, ενώ στο Champions League μετράει δύο τέρματα και τρεις ασίστ σε πέντε παιχνίδια. Ευχή όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι να συνεχίσει έτσι και να χαρίσει ακόμη περισσότερα highlights. Σαν τα παρακάτω.

2)Μιχαΐλο Μούντρικ (Σαχτάρ, 21 ετών)

Άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως τον «Νεϊμάρ της Ουκρανίας», μιας και έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Και κάποιοι άλλοι σαν τον επόμενο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μιας και ο τρόπος που παίζει παραπέμπει στον Πορτογάλο εξτρέμ, μιας και εκείνος στα πρώτα του χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο είχε την ίδια έκρηξη και τις ίδιες κούρσες.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τον Μιχαΐλο Μούντρικ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι μερικές ομάδες της Premier League έδειξαν ενδιαφέρον και μάλιστα έντονο! Μία από αυτές ήταν η Άρσεναλ, όμως, ο Μίκελ Αρτέτα δεν έδειχνε να… καιγόταν και τόσο πολύ. Ωστόσο, οι καιροί άλλαξαν και μάλιστα σύντομα -μόλις σε έξι μήνες- και η αξία του Ουκρανού έχει χτυπήσει ταβάνι με τη Σαχτάρ να είναι διατεθειμένη να τον πουλήσει μόνο για… 100 εκατομμύρια ευρώ!

3)Τσάβι Σίμονς (Αϊντχόφεν, 19 ετών)

Είναι μόλις 19 ετών. Αλλά τον ακούμε τόσα χρόνια και νομίζαμε άνετα ότι έχει φτάσει κοντά στα… 25. Αλλά μόνο έτσι δεν είναι για τον Τσάβι Σίμονς, ο οποίος στην PSV, βρήκε αυτό που έψαχνε και δεν του είχε προσφέρει ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Παρί Σεν Ζερμέν: σιγουριά και εμπιστοσύνη.

Η Αϊντχόφεν πάει από το καλό στο καλύτερο. Τόσο εντός, όσο και εκτός της Ολλανδίας και αν συνεχίσει έτσι μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος, τότε δεν αποκλείεται να ρίξει από την κορυφή τον Άγιαξ. Ένας από τους λόγους που το σύνολο του Ρουντ Φαν Νϊστελρόι πάει τόσο καλά είναι ο νεαρός αφάνας. Ο Σίμονς είναι ο μαέστρος στον χώρο της μεσαίας γραμμής και αυτός που οργανώνει και ρυθμίζει το παιχνίδι της PSV. Μόλις κάνει και το απαραίτητο… αγροτικό του σίγουρα θα τον δούμε και πάλι σε μεγάλο πρωτάθλημα!

4)Τζαμάλ Μουζιάλα (Μπάγερν Μονάχου, 19 ετών)

Σε μία Γερμανία που έχει ξεμείνει από ταλέντα και έμπνευση, τόσο εντός όσο και εκτός των τεσσάρων γραμμών ο Τζμάλ Μουζιάλα είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικός στον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν και έδειχνε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα «πάντσερ».

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος έχει κάνει και το μεγάλο μπαμ στην Μπάγερν Μονάχου. Έχει ήδη σημειώσει εννιά γκολ και επτά ασίστ σε 14 ματς στη Bundesliga και έχει ξεπεράσει από τώρα την περσινή απόδοση. Αν συνεχίσει έτσι θα είναι ο επόμενος μεγάλος ηγέτης. Όχι μόνο των Βαυαρών, αλλά κα της εθνικής ομάδας που πηγαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και φαίνεται πως θα έχει εκεί έναν ρόλο σημαντικό, αλλά θα είναι μόνος του.

5)Τσαρλς Ντε Κέτελαρ (Μίλαν, 21 ετών)

Ο νεαρός Βέλγος έκανε πράγματα και θαύματα την περσινή σεζόν με τη φανέλα της Κλαμπ Μπριζ. «Μόλις τον είδαμε κατάλαβα ότι πρέπει να τον αποκτήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», είχε δηλώσει ο Πάολο Μαλντίνι, ο οποίος είναι τεχνικός διευθυντής της Μίλαν. Ο παλαίμαχος στόπερ έμεινε με το στόμα ανοιχτό για πολλή ώρα όταν είδε τον Ντε Κέτελαρ να φτιάχνει το παιχνίδι της Μπριζ.

Έτσι, οι πρωταθλητές Ιταλίας το καλοκαίρι που πέρασε έδωσαν για εκείνον 32 εκατομμύρια ευρώ και δείχνουν εμπράκτως ότι τον πιστεύουν όσο δεν πάει. Ο Βέλγος παρά το ύψος του δεν είναι μόνο καλός στο ψηλό παιχνίδι. Αντιθέτως, φημίζεται για την τεχνική του κατάρτιση και για το πως «διαβάζει» το παιχνίδι. Αν βρει τα πατήματά του στο Μιλάνο, τότε είναι σίγουρο ότι θα λάμψει!