Αναληθές το δημοσίευμα που ήθελε το πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι να μπαίνει στο χαρτονόμισμα των 1000 πέσο Αργεντινής.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει το πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι σε χαρτονομίσματα των 1000 πέσο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Financiero, οι αξιωματούχοι του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της νοτιοαμερικανικής χώρας εξέταζαν επιλογές για να σηματοδοτήσουν τον ιστορικό θρίαμβο της χώρας τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ωστόσο, αυτό το δημοσίευμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από άρθρο μεξικάνικης εφημερίδας, όπου αναφέρεται ρητά ότι η ιδέα να τοποθετηθεί το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή σε κάποιο χαρτονόμισμα ξεκίνησε ως πλάκα. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής διαψεύδει τον ισχυρισμό.

Τι ισχύει το χαρτονόμισμα των 1000 πέσο Αργεντινής με το πρόσωπο του Λιονέλ Μέσι

Οι περισσότερες ιστοσελίδες που έχουν αναπαράγει τον ισχυρισμό δίνουν ως πηγή της υποτιθέμενης είδησης τη βρετανική εφημερίδα “The Sun”, η οποία στις 21 Δεκεμβρίου 2022 δημοσίευσε άρθρο στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός. Ως πηγή της υποτιθέμενης είδησης η “The Sun” δίνει τη μεξικάνικη εφημερίδα “El Financiero”, την οποία αναφέρουν ως πηγή και μερικές από τις αναπαραγωγές του ισχυρισμού στην Ελλάδα. Η “El Finaciero” δημοσίευσε την εν λόγω “είδηση” στην ιστοσελίδα της στις 19 Δεκεμβρίου 2022.

Στο άρθρο της “El Financiero” διαβάζουμε τα εξής:

Πριν από τον τελικό της περασμένης Κυριακής, οι αρχές της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Αργεντινής (το ισοδύναμο της Banxico), ανέλυσαν τις επιλογές για τον εορτασμό ενός υποθετικού παγκόσμιου τίτλου.

Ως υπόβαθρο, η BCRA εξέδωσε αναμνηστικά κέρματα όταν η Αργεντινή κέρδισε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978, καθώς και κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη διετία και για την 50ή επέτειο από τον θάνατο της Εύας Περόν.

Ποια ήταν η πιο «προτιμώμενη» επιλογή;

Η αποτύπωση του προσώπου του Λιονέλ Μέσι στο χαρτονόμισμα των χιλίων πέσος, δεδομένου ότι είναι σημαντικό για τους αξιωματούχους ο αριθμός να αρχίζει με “10”.

Και στο πίσω μέρος του νομίσματος; Η «La Scaloneta» (το παρατσούκλι της ομάδας με επικεφαλής τον Leonel Scaloni), λένε, έχει ήδη κάνει αρκετά αξιώματα για να απαθανατιστεί εκεί, μετά τις νίκες της στο Copa América 2021, στο Finalissima (το ματς με την Ιταλία, την πιο πρόσφατη πρωταθλήτρια του Euro) και στο Κατάρ 2022.

Και πριν σκεφτείτε το αντίθετο, η επιλογή αυτή προτάθηκε “για πλάκα” από μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, αν και οι πιο ενθουσιώδεις διευθυντές, όπως ο Lisandro Cleri, ένθερμος οπαδός της Boca Juniors, και ο Eduardo Hecker, οπαδός της Independiente, συμφώνησαν ότι ένα χαρτονόμισμα με αυτό το σχέδιο θα ξυπνούσε το συλλεκτικό πνεύμα των Αργεντινών.

Για πλάκα η σκέψη να μπει το πρόσωπο του Μέσι στο χαρτονόμισμα

Όπως διαβάζουμε λοιπόν στην τελευταία παράγραφο, η ιδέα να τυπωθεί χαρτονόμισμα που θα απεικονίζει τον Μέσι κυκλοφόρησε στον κύκλο των αρχών της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής ως “πλάκα” κι όχι ως σοβαρή πρόταση.

Διάφοροι ανεξάρτητοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων που εξέτασαν επίσης τον ισχυρισμό, όπως το AFP και το Chequedo, επικοινώνησαν με την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, η οποία διέψευσε ότι υπάρχει επίσημη συζήτηση να τοποθετηθεί το πρόσωπο του Μέσι σε χαρτονόμισμα. Ακόμη, το Bloomberg Línea πέρα από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής επικοινώνησε και με το νομισματοκοπείο της χώρας, που, αφού πρώτα εξεπλάγη με τον ισχυρισμό, στη συνέχεια τον διέψευσε.

Με μια αναζήτηση στη σελίδα των νέων της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής δε βρίσκουμε καμία πρόσφατη, σχετική με τον ισχυρισμό, ανακοίνωση που να αφορά αποφάσεις ή συζητήσεις για την τοποθέτηση του προσώπου του Μέσι σε κάποιο χαρτονόμισμα. Αντιθέτως, βρίσκουμε ανακοίνωση από το Μάιο του 2022 με την οποία η Τράπεζα γνωστοποιεί την επικείμενη κυκλοφορία νέας σειράς χαρτονομισμάτων που θα απεικονίζουν σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες της χώρας. Όσον αφορά το χαρτονόμισμα των χιλίων πέσος, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να φέρει το πρόσωπο του Μέσι, στην ανακοίνωση της τράπεζας διαβάζουμε ότι αυτό στην πραγματικότητα θα φέρει το πρόσωπο του José de San Martín, εθνικού ήρωα της χώρας.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!
Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!