Μαρτίνεζ ο «πεναλτάκιας»: Η τέχνη της εξαπάτησης
O «σπεσιαλίστας» στις αποκρούσεις πέναλτι, Εμιλιάνο Μαρτίνεζ, παρέδωσε δωρεάν σεμινάρια στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Το ποδόσφαιρο είναι η τέχνη της εξαπάτησης» είχε πει κάποτε ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Το «χέρι του Θεού» ενσάρκωνε αυτήν του την ατάκα. Για τον συμπατριώτη του, Εμιλιάνο Μαρτίνεζ, αυτή η φράση εξελίχθηκε σε «μότο ζωής». Ο κατεργάρης Αργεντίνος έχει χτίσει την καριέρα του ως σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις πέναλτι. Ειδικότερα, σε κανονική διάρκεια αγώνων, μετράει 10 αποκρούσεις σε 35 πέναλτι (71% ποσοστό επιτυχίας των εκτελεστών). Επιπλέον, από τα 24 πέναλτι που έχει αντιμετωπίσει στη ψυχοφθόρα διαδικασία, τα 8 ΔΕΝ έχουν καταλήξει στην εστία του.
Για να το πετύχει αυτό έχει επιστρατευτεί ουκ ολίγες φορές κάποιες «ζαβολιές» προκειμένου να μπει στο μυαλό των αντιπάλου του. Πιο πρόσφατο παράδειγμα; Μα φυσικά, η διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ κόντρα στη Γαλλία. Εκεί όπου χρησιμοποίησε κάθε τρικ διαθέσιμο για να οδηγήσει την «αλμπισελέστε» στο πρώτο της Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια.
Χάρη στα mind games του, η Αργεντινή απέκτησε ένα τεράστιο ψυχολογικό προβάδισμα πριν από κάθε εκτέλεση πέναλτι. Το αποτέλεσμα ήταν οι «τρικολόρ» να χάσουν 2/4 πέναλτι που εκτέλεσαν και οι Αργεντινοί να στεφθούν Πρωταθλητές κόσμου.
Ας δούμε πώς ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ έκρινε τη ρώσικη ρουλέτα μέσα από την ανάλυση του ψυχολόγου, Geir Gordet.
Πλεονέκτημα Αργεντινή πριν καν ξεκινήσουμε
Ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα θέλησε πριν καν εκκινήσει η διαδικασία να θέσει τον τόνο. Έτσι, εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του αρχηγού Γιορίς στο στρίψιμο του νομίσματος και κατευθύνθηκε γρήγορα προς την εστία που θα πραγματοποιούταν η διαδικασία. Θέλησε, δηλαδή, από την αρχή να δηλώσει ότι η συγκεκριμένη περιοχή του ανήκει.
Όταν τελικά καταφθάνει ο Γιορίς, ο Μαρτίνεζ του δίνει το χέρι. Το ίδιο και με τον Μπαπέ, που εκτέλεσε πρώτος. Θέλει να κάνει τους αντίπαλους του να νιώσουν οικεία. Να ρίξουν το πέπλο προστασίας τους και να γίνουν ευάλωτοι. Αυτή η ασάφεια στις προθέσεις του είναι μέρος της στρατηγικής του.
Στο ξεκίνημα της διαδικασίας, ο Μαρτίνεζ δε θέλει να γίνει πολύ ενοχλητικός. Επιχειρεί να καταλάβει τα όρια του διαιτητή. Έτσι, περιορίζεται απλώς στο να προτρέψει τον ρέφερι να ελέγξει το σημείο τοποθέτησης της μπάλας στην άσπρη βούλα. Ο Μαρτσίνιακ ευγενικά το αποδέχεται και αφού κάνει το τσεκ απαντάει με «thumb up». Ο 30χρονος κίπερ έχει ήδη «κερδίσει» τον Πολωνό.
Στο μυαλό του Μαρτσίνιακ και των Γάλλων
Έρχεται η σειρά του Κίνγκσλεϊ Κομάν. Ο Μαρτίνεζ αρχίζει να πιέζει τις διαχωριστικές γρaμμές. «Διατάζει» ξανά τον διαιτητή να ελέγξει το στήσιμο της μπάλας. Ο Μαρτσίνιακ αρχίζει τις συστάσεις αλλά αυτή η καθυστέρηση αρκεί για να χαλάσει το μυαλό του Κομάν. Ο άσος της Μπάγερν Μονάχου εκτελεί και ο Μαρτίνεζ έχει την απάντηση. Αμέσως, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και ξεσπά σε ξέφρενα πανηγύρια πηδώντας στον αέρα και υψώνοντας τη γροθιά του.
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι έντονοι πανηγυρισμοί αποτελούν σημάδια αυτοπεποίθησης, κυριαρχίας και ανωτερότητας που επηρεάζουν θετικά τους συμπαίκτες και αρνητικά τους αντιπάλους. Ο Αργεντίνος κίπερ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη στιγμή.
This goalkeeping performance on the penalties is World Class by @emimartinezz1 #FIFAWorldCup2022 pic.twitter.com/Pezb4jqq3s
— Onkar ‘Kari’ Singh (@1OnkarSingh) December 18, 2022
Επόμενος στη σειρά για τους Γάλλους είναι ο Τσουαμενί. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ είναι αποφασισμένος πια να το τραβήξει στα άκρα. Αρχικά, παίρνει τη μπάλα στα χέρια του και περπατάει λες και είναι δικιά του. Ενώ ο Μαρτσίνιακ και ο άσος της Ρεάλ περιμένουν, ο Αργεντίνος τερματοφύλακας παίρνει το χρόνο του. Παράλληλα, παροτρύνει τους συμπατριώτες του με μία χειρονομία να ανεβάσουν τα ντεσιμπέλ.
Στη συνέχεια αντί να παραδώσει τη μπάλα στον Τσουαμενί, την πετάει μακριά του. Τον αναγκάζει δηλαδή, να φύγει από το σημείο άνεσης του και χαλάει την ηρεμία του. Ο Μαρτσίνιακ το βλέπει αλλά δεν τον τιμωρεί με κάρτα. Είναι φανερό ότι ο Πολωνός βρίσκεται «από κάτω». Όταν ο Τσουαμενί έχει ετοιμαστεί και ο Μαρτίνεζ του ρίχνει ένα χαμόγελο όλο νόημα. Το αποτέλεσμα; Ο Τσουαμενί αστοχεί. Δε βρίσκει καν εστία.
Ο Εμιλιάνο έγινε σωματοφύλακας του Παρέδες
Μετά από το χαμένο πέναλτι του Τσουαμενί ήταν η σειρά του Λεάντρο Παρέδες να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του Σκαλόνι. Ο Μαρτίνεζ αναγνώριζε πια ότι είχε ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή». Έτσι, θέλησε να προστατεύσει τον Παρέδες από τον Ουγκό Γιορίς. Γι αυτό το λόγο, μάζεψε τη μπάλα αμέσως μετά το άστοχο χτύπημα του Γάλλου και την παρέδωσε ο ίδιος γρήγορα στα χέρια του μέσου της Γιουβέντους. Συνεπώς, ο Γιορίς δεν είχε καμία πιθανότητα να μιμηθεί τις «κασκαρίκες» του συναδέλφου του. Ο Παρέδες είχε όλο το χρόνο να στήσει τη μπάλα, να συγκεντρωθεί και να ευστοχήσει.
Επόμενος για τους Γάλλους ήταν ο Κόλο Μουανί. O Eμιλιάνο Μαρτίνεζ επιστρατεύται κάθε μέσο, δεδομένου ότι δεν έχει θυσιάσει ακόμα την κίτρινη του κάρτα. «Σε έχω παρακολουθήσει» φωνάζει έντονα πολλές φορές στον Κόλο Μουανί. Ο διαιτητής προσπαθεί να τον απωθήσει αλλά εκείνος συνεχίζει απτόητος. Ο Μαρτσίνιακ τον τιμωρεί τελικά με κίτρινη κάρτα αλλά ο Μαρτίνεζ μπορεί να καυχιέται ότι έχει επιτελέσει το έργο του. Ο Κόλο Μουανί σκοράρει τελικά αλλά η δουλειά έχει γίνει από πριν. Ο Μοντιέλ σκοράρει το τελευταίο πέναλτι της Αργεντινής και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Συνοψίζοντας, τα «παιχνίδια μυαλού» του Μαρτίνεζ είναι απρόβλεπτα και υπολογισμένα στη λεπτομέρεια. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, πολλοί τερματοφύλακες θα τον μιμηθούν. Αντιστοίχως, οι εκτελεστές θα πάρουν τα αντίμετρά τους. Ωστόσο, η ιστορία γράφτηκε και δεν ξεγράφεται. Η Αργεντινή είναι Πρωταθλήτρια Κόσμου. Και το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον φύλακα άγγελό της.