Πέντε νεαροί παίκτες της Euroleague για να έχετε πάνω τους τα μάτια σας τη φετινή σεζόν.

Ένα από τα ωραιότερα πράγματα στον αθλητισμό είναι να προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιοι νεαροί παίκτες μπορούν να κάνουν καριέρα. Ποιοι θα κάνουν το λεγόμενο… ξεπέταγμα. Έτσι και στη Euroleague. Το ταλέντο περισσεύει για άλλη μία σεζόν, όμως κάποιοι ξεχωρίζουν όλο και περισσότερο το 2022. Ή τουλάχιστον έχουν όλα τα φόντα να το κάνουν.

Στις επόμενες γραμμές θα δείτε πέντε παίκτες που επέλεξε το Debut.gr και μπορούν τα επόμενα χρόνια να μας απασχολήσουν. «Διαμαντάκια» σε αρκετά μικρή ηλικία που έχουν κερδίσει μια θέση στο ρόστερ της ομάδας τους. Άλλοι με περισσότερο ταλέντο, άλλοι με λιγότερο.

Γι’ αυτό καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τα πέντε Next Big Things (που λένε και στο χωριό μας) της Euroleague που έχουν κάθε εφόδιο για να φτάσουν ψηλά στην καριέρα τους.

Γκαμπριέλ Πρότσιντα (Άλμπα Βερολίνου, γκαρντ, 20 ετών)

Ο Ιταλός είναι με διαφορά αυτή την στιγμή ο πιο ενεργός από τους υπόλοιπους τέσσερις. Μπορεί να μην είναι ακόμα ο πιο έμπειρος, όμως παίρνει τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού ανήκει στο πρόγραμμα της Άλμπα Βερολίνου.

Οι Γερμανοί δίνουν τεράστια βαρύτητα σε τέτοια πρότζεκτ και περιμένουν πως και πως ο Πρότσιντα να τους δικαιώσει. Ένα παιδί γεννημένο το 2002 με ύψος δύο μέτρα που έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε draft από τους Μπλέιζερς και κατέληξε με ανταλλαγή στους Πίστονς. Euroleague

Ο 20χρονος μπορεί με μεγάλη ευκολία να… τρυπήσει τις αντίπαλες άμυνες και να σκοράρει από κοντά. Παράλληλα, έχει δείξει και αρετές στο μακρινό σουτ. Προφανώς και θέλει δουλειά ακόμα, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ματς που έχει δείξει την αξία του. Κάνοντας τον Ίσραελ Γκονζάλεθ να τρίβει τα χέρια του.

Τρίσταν Βούκσεβιτς (Παρτίζαν, φόργουορντ, 19 ετών)

Είναι με διαφορά ο πιο έμπειρος από όλους. Μπαίνει στην τρίτη του σεζόν, έχοντας στην πλάτη του ορισμένες εμφανίσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης τα δύο τελευταία χρόνια. Έχει τις περισσότερες συμμετοχές και πραγματικά μπορεί να εξελιχθεί σε ποιοτικότατη λύση.

Νωρίτερα μέσα στη σεζόν είχαν προκύψει φήμες πως ήθελε να αποχωρήσει από την Παρτίζαν για να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν εξελίξεις. Πάντως δεν τον αδικούμε, γιατί το ταλέντο του είναι σε τέτοιο επίπεδο που κανονικά θα έπρεπε να παίρνει περισσότερο χρόνο. Βέβαια ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον μεγάλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όλο και κάτι περισσότερο θα ξέρει.

Ο Bούκσεβιτς είναι ακόμα «άγουρος». Μπορεί να σκοράρει από κοντά και από μακριά. Μπορεί να παίξει στις δύο θέσεις των φόργουορντ, αλλά και ως σέντερ. Είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ και μπορεί να μετατραπεί σε καλό πασέρ, αν δουλέψει λίγο περισσότερο. Αυτό που ζητά ο ίδιος είναι ένας σταθερός ρόλος και όλα τα άλλα θα έρθουν.

Ζακαρί Ρισασέ (Βιλερμπάν, φόργουορντ, 17 ετών)

Ένα από τα δυνατά πρότζεκτ της Βιλερμπάν είναι και ο 17χρονος Γάλλος. Ένας φόργουορντ που παίρνει σιγά-σιγά χρόνο συμμετοχής από τον Τι Τζέι Πάρκερ. Η πορεία του συλλόγου στη συνέχεια θα είναι και αυτή που θα κρίνει αν θα μπει ακόμα περισσότερο στα πλάνα του 38χρονου τεχνικού.

Τα χαρακτηριστικά του Ρισασέ είναι συγκεκριμένα. Ένας φόργουορντ ύψους περίπου 2.03μ. που δεν θα προσπαθήσει να εκβιάσει προσπάθειες και θα πάρει ό,τι του δώσει η άμυνα. Είναι είναι διεισδύσεις, είτε είναι μακρινά σουτ.

Η πολύ μικρή του ηλικία δεν μας δίνει πολλά δεδομένα. Όμως ο Πάρκερ δείχνει να τον εμπιστεύεται και όταν έρθει ο καιρός αναμένεται να του δώσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για να αποτελέσει ένα από τα βασικά γρανάζια της Βιλερμπάν τα επόμενα χρόνια.

Αλέξανδρος Σαμοντούροφ (Παναθηναϊκός, φόργουορντ, 17 ετών)

Φυσικά από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα δικό μας παιδί. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροφ θεωρείται -και όχι άδικα- ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έκανε τα πρώτα του μεγάλα ματς στην Ακαδημία ΔΕΚΑ και έτσι κέρδισε ένα συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Δυστυχώς οι ελληνικές ομάδες δεν φημίζονται για την υπομονή τους και τις ευκαιρίες που δίνουν σε τόσο μικρές ηλικίες. Ωστόσο ελπίζουμε ο «Σάμο» να αποτελέσει την εξαίρεση. Έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο τουρνουά Next Gen της Euroleague, όπου έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Είναι μόλις 17 ετών. Μπορεί να σκοράρει από μακριά και από κοντά. Έχει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας για το ύψος του και το ταλέντο «ξεχειλίζει» από παντού. Ίσως η λύση θα ήταν να δοθεί δανεικός, ακόμα και σε ομάδα του εξωτερικού, αν οι Πράσινοι δεν θέλουν να… ρισκάρουν ακόμα. Γιατί μόνο παίζοντας θα μας δείξει όλα αυτά για τα οποία προορίζεται.

Ούγκο Γκονζάλεθ (Ρεάλ Μαδρίτης, γκαρντ, 16 ετών)

Ο… Βενιαμίν της παρέας δεν είναι άλλος από τον 16χρονο Ισπανό. Ο γεννημένος το 2006 γκαρντ/φόργουορντ έγινε ο 4ος νεότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο για τη Ρεάλ στην ACB και αυτό τα λέει όλα. Η «βασίλισσα» φημίζεται για τις ευκαιρίες που δίνει στα νεαρά παιδιά. Δεν φοβάται να ρισκάρει και σε αρκετές περιπτώσεις επιβραβεύεται.

Δεν τον έχουμε δει ακόμα στη Euroleague. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο Τσους Ματέο θα τον… ξεχάσει. Είναι πολύ πιθανό να πάρει μερικά λεπτά και στο κορυφαίο επίπεδο, για να δουν οι Ισπανοί αν έχει αυτό που ψάχνουν.

Το δείγμα προφανώς είναι πολύ μικρό. Άλλωστε μιλάμε για έναν 16χρονο παίκτη. Όμως τα χαρακτηριστικά του Γκονζάλεθ είναι τρομερά. Διαθέτει εξαιρετικό drive προς το καλάθι, έχει πολύ καλό step back σουτ, ενώ φαίνεται να διαβάζει αρκετά καλά το γήπεδο. Άρα, στο χέρι του είναι, – και στης Ρεάλ- να πάρει την ευκαιρία και να μας εκπλήξει.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!