Μουντιάλ: Τα στατιστικά & τα ρεκόρ που σημάδεψαν τον μικρό τελικό
Μουντιάλ 2022: Ποδόσφαιρο χωρίς... ρεκόρ και «γούρια» δεν γίνεται και η στατιστική αρχή έδωσε στη δημοσιότητα αυτά του μικρού τελικού.
Από την Κροατία -και τα ρεκόρ της- στον Λούκα Μόντριτς και τον Γιόσκο Γκβάρντιολ, και από τον Ατσράφ Χίκιμι στον Χακίμ Ζιγέτς, αυτά είναι τα στοιχεία και τα ρεκόρ που «σημάδεψαν» τον αγώνα για την 3η θέση την 22η αγωνιστική ημέρα, του Μουντιάλ 2022, σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):
* Η Κροατία (νικώντας 2-1 το Μαρόκο)…στήριξε την παράδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα τελευταία 11 παιχνίδια για την 3η θέση έχει κερδίσει ευρωπαϊκή ομάδα. Το σερί ξεκίνησε μετά τη διοργάνωση του 1978 όταν η Βραζιλία κέρδισε την Ιταλία.
* Η Κροατία έχει τερματίσει στο βάθρο σε 3 από τις 6 συμμετοχές της σε Μουντιάλ (1998, 2018, 2022). Στις υπόλοιπες τρεις αποκλείονταν πάντα στη φάση των ομίλων.
* Η Κροατία κέρδισε έναν αγώνα νοκ άουτ μιας μεγάλης διοργάνωσης (Παγκόσμιο Κύπελλο/Εuro) στην κανονική διάρκεια για πρώτη φορά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 όταν κέρδισε την Ολλανδία με 2-1 (επίσης για την 3η θέση). Μετά από αυτό, δεν μπόρεσε να κερδίσει στην κανονική διάρκεια και στα 7 τέτοια ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στα 3 στο Euro.
Στα νοκ άουτ της τρέχουσας διοργάνωσης, η Κροατία κέρδισε την Ιαπωνία και τη Βραζιλία στα πέναλτι και στη συνέχεια έχασε από την Αργεντινή στον ημιτελικό, επίσης στα πέναλτι.
* Η Κροατία έχει χάσει μόνο 2 από τους 14 συνολικά αγώνες της στις δύο τελευταίες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εναντίον Γαλλίας στον τελικό του 2018 (2-4) και εναντίον Αργεντινής στον ημιτελικό του 2022 (0-3).
* Για 2η συνεχόμενη φορά τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την 3η θέση έπαιξαν οι ομάδες του ίδιου ομίλου (το 2018, Βέλγιο vs Αγγλία 2-0).
Μουντιάλ: Το ρεκόρ που δείχνει Αργεντινή και ο «βιονικός», Λούκα Μόντριτς
* Καλό σημάδι για την Αργεντινή: στις 6 από τις 7 τελευταίες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα που νίκησε την τρίτη ομάδα στον ημιτελικό. Η εξαίρεση ήταν η διοργάνωση του 2014 (η Ολλανδία τερμάτισε 3η, η Αργεντινή που την κέρδισε στα ημιτελικά έχασε τον τελικό).
* Ο Ιβάν Πέρισιτς (Κροατία) συμμετείχε σε 11 γκολ στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (6 γκολ, 5 ασίστ), τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη εκτός από τον Λιονέλ Μέσι (16).
* Ο Ασχράφ Χακίμι (Μαρόκο) έχει κάνει τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (27) μεταξύ όλων των παικτών του Μουντιάλ 2022. Πιο κοντά του είναι οι Ματέο Κόβατσιτς (Κροατία, 24), Λούκα Μόντριτς (Κροατία, 16), Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Αγγλία, 16) και Σόφιαν Άμραμπατ (Μαρόκο, 16).
* Οι Χακίμ Ζιγέτς και Ατσράφ Χακίμι αναδείχθηκαν χθες απέναντι στην Κροατία, μαζί με τον αρχηγό της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αλ-Νταεγιά, οι Άραβες παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο (10).
* Ο Λούκα Μόντριτς έγινε ο πρώτος παίκτης-εκτός τερματοφυλάκων-σε ηλικία 37+ ετών που έπαιξε και στα 7 ματς σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προηγουμένως, μόνο δύο τερματοφύλακες, ο Πίτερ Σίλτον (το 1990) και ο Ντίνο Τζοφ (το 1982), το κατάφεραν τόσο μεγάλοι.
* Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ έγινε ο νεότερος Κροάτης σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ (20 χρόνια 328 ημέρες). Ξεπέρασε τον Ίβιτσα Όλιτς που σκόραρε εναντίον της Ιταλίας στη διοργάνωση του 2002 σε ηλικία 22 ετών 267 ημερών.