Όσο περνάει ο καιρός δεν μεγαλώνει μόνο ηλικιακά ο Λούκα Μόντριτς, αλλά, παράλληλα και ο θρύλος του, δείχνοντας σε όλους ποιος είναι.

«Ρε ηλίθιε, ρε βλάκα, ρε ζώο… Μου έχεις καταστρέψει το μαγαζί και τη ζωή» και «Μην ανησυχείτε… Θα σας φτιάξουμε σε ένα λεπτό την σκούπα. Είναι κλασική περίπτωση βλάβης». Αυτές ήταν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκα του Κώστα Τσάκωνα στον ελληνικό κινηματογράφο των 80s. Όπως θα λέγαμε και σήμερα οι πιο… viral.

Ο Τσάκωνας κέρδισε την αναγνώριση, αλλά και τον σεβασμό τόσο του κοινού όσο και των συναδέλφων του όχι μόνο για το υποκριτικό του ταλέντο. Αλλά και για το πόσο γνήσιος και αυθεντικός ήταν σε κάθε ατάκα και σε κάθε λέξη που έβγαζε από το στόμα του. Σίγουρα δεν ξεχώριζε για την… ομορφάδα του, ούτε για την γκάμα των ρόλων που μπορούσε να παίξει. Ωστόσο, ήταν χωρίς δεύτερη κουβέντα ο πιο «γήινος» από τους μεγάλους κωμικούς της εποχής του.

Εν έτει 2022 υπάρχει ένας άλλος «Τσάκωνας». Όχι της υποκριτικής και του θεάτρου. Μα του ποδοσφαίρου. Ο Λούκα Μόντριτς. Ο Κροάτης χαφ είναι… αντιτουριστικός, μιας και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ήταν και παραμένουν ίδια από την πρώτη στιγμή που τον είδαμε και τον γνωρίσαμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα και έβγαζε ελάχιστα χρήματα. Μέχρι και τώρα στα 37 του που είναι το γρανάζι της μηχανής της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Κροατίας.

Το παίξιμό του δεν προκαλεί… γέλιο. Αντιθέτως, όσοι τον έχουν αντιμετωπίσει έχουν να το λένε ότι τους έβγαλε τη γλώσσα με τα τρεξίματά του και το πόσο «διαβασμένος» ήταν πάντα τακτικά και πόσο υψηλό ποδοσφαιρικό δείκτη iq έχει. Σίγουρα για πολλούς δεν είναι ανάμεσα στους GOAT της εποχής. Κακώς… Μιας και έχει πάρει και πάλι την εθνική ομάδα της χώρας του και την έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Τέσσερα χρόνια μετά από τον άθλο και τον τελικό με αντίπαλο τη Γαλλία και τη δεύτερη θέση στο Mundial της Ρωσίας.

Θα φτάσει πιο ψηλά αυτή τη φορά; Θα μείνει εκτός συνέχειας από την παρέα του Λιονέλ Μέσι; Κανείς δεν ξέρει να πει από τώρα με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι άλλο. Ο Λούκα Μόντριτς είναι κλασική περίπτωση… παικταρά!

Ένας… κροατικός σουγιάς!

Το έχει πει ξανά και ξανά. Το έχει δηλώσει πολλές φορές. Ο Λούκα Μόντριτς είναι από εκείνους τους ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία είδαν και ένιωσαν στο πετσί τους τον ρημαγδό του πολέμου. Τη φρίκη του. Από πιτσιρικάς έμαθε να τα κάνει όλα. Να τα δίνει όλα μέχρι τέλους.

Κακά τα ψέματα. Ο έμπειρος χαφ, ο οποίος έχει φάει με το κουτάλι τα γήπεδα της Ισπανίας, δεν είναι τόσο γρήγορος όσο παλιά. Αλλά αυτό το «κενό» που δημιουργήθηκε το έχει αναπληρώσει με τις μακρινές μπαλιές ακριβείας που κάνει. Ο Μόντριτς είναι εκεί που πρέπει πριν πάει η μπάλα. Και αυτό γιατί εδώ και χρόνια «διαβάζει» πολύ καλά κάθε φάση. Κάθε παιχνίδι. Γι’ αυτό και οι συμπαίκτες του τον ακούνε ευλαβικά όταν τους δίνει  συμβουλές και οδηγίες για το που και πώς πρέπει να κινούνται στις αντίπαλες γραμμές, ώστε να τις διασπάσουν.

Ο 37χρονος Λούκα τα κάνει όλα και συμφέρει. Όχι σαν ελβετικός σουγίας. Αλλά σαν… κροατικός!

«Εκεί που είσαι ήμουν και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις»

Η σπουδαία πρόκριση της Κροατίας επί της Βραζιλίας δεν είχε μόνο μεγάλους νικητές. Μα και μεγάλους… ηττημένους. Ο Μιλιτάο, ο Βινίσιους Τζούνιορ και ο Ροντρίγκο μοιράζονται τα ίδια αποδυτήρια στη Ρεάλ Μαδρίτης με τον Λούκα Μόντριτς. Ο Κροάτης μέσος σε καμία περίπτωση δεν τους χαρίστηκε κατά τη κανονική διάρκεια της αναμέτρησης.

Το ίδιο στην παράταση. Αλλά και στα πέναλτι, όπου ήταν εύστοχος από τα έντεκα βήματα. Σε αντίθεση με τον Ροντρίγκο, ο οποίος εκτέλεσε πρώτος για τη «σελεσάο» και είδε τον Ντόμινικ Λιβάκοβιτς να πέφτει σωστά και να πιάνει το σουτ του. Μετά τη «ρώσικη ρουλέτα» ο 37χρονος μέσος πήγε δίπλα του και του μίλησε τρυφερά. Σαν πατέρας με γιο.

«Του είπα ότι ξέρω πολύ καλά τι περνάει. Το ίδιο είχε συμβεί και με εμένα το 2008 στο παιχνίδι με την Τουρκία για το Euro, όπου εκτέλεσα πέναλτι και το έχασα. Αυτό το μάθημα και αυτή η εμπειρία μόνο πιο δυνατό θα τον κάνουν για το μέλλον», τα λόγια του στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν τι ακριβώς είπε στον νεαρό Βραζιλιάνο.

Μαζί του πας και σε… πόλεμο!

Για πολλούς το λένε. Αλλά για λίγους πραγματικά το εννοούν. Ο Λούκα Μόντριτς είναι από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που δεν χρειάζεται να είναι ούτε ο πιο ψηλός, ούτε ο πιο γυμνασμένος, ούτε αυτός με τα πιο πολλά γκολ, ούτε αυτός που φωνάζει περισσότερο, ώστε να κερδίσει τον σεβασμό από κάποιον που έχει δίπλα του.

Η προσωπικότητα και το ταλέντο του είναι τέτοια που τον κάνουν αυτόματα «Στρατηγό» σε κάθε ομάδα. Σε όλα τα αποδυτήρια. Ακόμη και όταν δεν έχει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο του όλοι ξέρουν πως αυτός θα δώσει το… σύνθημα για πόλεμο. Και όταν αυτό συμβεί τότε κανείς δεν θα κοιτάξει να κρυφτεί. Αλλά θα βγει μπροστά.

Η κάμερα μετά το 1-0 της Βραζιλίας εστίασε πάνω του. Εκείνος, όντας μπαρουτοκαπνισμένος, όσο λίγοι, όχι απλά δεν έδειξε να χάνει το μυαλό του ή την ψυχραιμία του. Ο Μόντριτς, μηχανικά, έφτιαχνε το μαλλί του. Λίγη ώρα αργότερα ήταν εκείνος που όχι μόνο έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης, αλλά ηγήθηκε μιας μεγάλης ανατροπής και νίκης της Κροατίας.