Η Καλλιθέα πήρε την απόφαση να λύσει τη συνεργασία της με τον Λεωνίδα Βόκολο. Μία απόφαση που είναι σεβαστή, αλλά δεν βγάζει καθόλου... λογική!

Ο Λεωνίδας Βόκολος, όντας ακόμη παίκτης, τίμησε τη φανέλα της Καλλιθέας λίγο πριν πει αντίο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Από την ομάδα της Αττικής πέρασε το 2006, αλλά, έμελλε να επιστρέψει σε εκείνη από άλλο πόστο πολλά χρόνια αργότερα. Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για μία από κοινού συνεργασία.

Από τη μία ένας σύλλογος που είχε μπει σε μία νέα εποχή, μιας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είχε μόλις αλλάξει. Από την άλλη ένας προπονητής με φρέσκες ιδέες και οπτικές για το πως πρέπει οι ποδοσφαιριστές να βλέπουν κάθε παιχνίδι και πως να το προσεγγίζουν. Παράλληλα, ο παλαίμαχος στόπερ είχε και τις απαραίτητες εμπειρίες, μιας και είχε περάσει από ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου και ο Πανιώνιος.

Η παρουσία του Βόκολου στην Καλλιθέα φαινόταν ότι μπορεί να είναι σημαντική. Και πάνω απ’ όλα να κρατήσει χρόνια. Κάτι πολύ σημαντικό για τον χώρο τόσο της Super League 2, που έχει μάθει να αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα, αλλά και για τον ίδιο τον σύλλογο που δεν έχει ταυτιστεί με κάποιον προπονητή όλα αυτά τα χρόνια. Θα έλεγε κανείς ότι κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά του -εντός αγωνιστικού χώρου- αλλά πως να αποκτήσεις αν δεν έχεις έναν τεχνικό για καιρό;

Μέχρι που ήρθε η ξαφνική απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή από τον πάγκο της ομάδας του «Ελ Πάσο». Θα περίμενε κανείς ότι αυτό έγινε γιατί το ξεκίνημα της νέας σεζόν δεν ήταν το ιδανικό και λόγω πίεσης ήρθε αυτή η λύση. Όχι. Η Καλλιθέα μετρούσε τρεις νίκες σε τέσσερα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Αυτή η -μοναδική για την ώρα- ήττα ήρθε στο ντέρμπι με την Κηφισιά και με σκορ 2-0. Ωστόσο, μπορεί ένα ατυχές αποτέλεσμα και ειδικά τόσο νωρίς σε έναν «μαραθώνιο», όπως αυτός της Super League 2, να φέρει τόσες άμεσες και καθοριστικές εξελίξεις; Την απάντηση την έδωσαν οι άνθρωποι της Athens Kallithea με την ανακοίνωσή τους. 

Η ανακοίνωσή τους:

«Αυτή είναι μία δύσκολη απόφαση για εμάς. Από όταν ξεκινήσαμε αυτό το project πριν από 16 μήνες, ο Λεωνίδας έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο μας, και θεωρούμε τη δουλειά του θεμελιώδη για οποιαδήποτε μελλοντική επιτυχία του συλλόγου. Ως αποτέλεσμα όλων όσων έχει κάνει, ο επόμενος προπονητής μας θα έχει το πλεονέκτημα να λάβει τη σκυτάλη από ένα καλό σημείο. Με μεγάλο σεβασμό, ευχαριστούμε τον Λεωνίδα για τη συνεισφορά του».

Κάτι παραπάνω από μία καλή σεζόν!

Το να παίξεις καλό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και ειδικά στη Super League 2 είναι σαν ένα σύντομο ανέκδοτο. Πολλοί το λένε και λίγοι το κάνουν. Ωστόσο, το σύνολο της Καλλιθέας μόνο για… γέλια δεν ήταν στην πρώτη -και τελευταία όπως αποδείχτηκε- σεζόν του Λεωνίδα Βόκολου στον πάγκο του συλλόγου.

Ο έμπειρος τεχνικός όχι μόνο δημιούργησε μία ομάδα που ήξερε τι ήθελε εντός αγωνιστικού χώρου. Αλλά και το πιο σημαντικό ήταν, όπως να το πάρει. Και αυτό το έκανε με επιθετικό και δημιουργικό ποδόσφαιρο. Σπάνιο ε; Αλλά πραγματικό! Η Καλλιθέα κέρδισε το χειροκρότημα. Μα και τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Ωστόσο, δεν πήρε την άνοδο. Κάτι που σίγουρα ήταν ανασταλτικό στο κομμάτι του project της Καλλιθέας, αλλά και για την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Παρόλα αυτά δεν ήταν και ο νούμερο ένα στόχος. Το σημαντικό ήταν να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα καλύτερο αύριο.

To ημιτελές έργο του Βόκολου!

Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται μεταξύ των ποδοσφαιριστών και του προπονητή θέλει χρόνο. Και πολύ κόπο. Και ακόμη περισσότερες φωνές. Ο Λεωνίδας Βόκολος μέσα σε μία σεζόν κατάφερε να βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ σημαντικό.

Η Καλλιθέα ξεκίνησε από εκεί που είχε μείνει από πέρυσι. Δηλαδή να παίζει καλό ποδόσφαιρο και αποτελεσματικό. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και η παρατεταμένη προετοιμασία για τη σεζόν 2022-2023 μιας και οι αρμόδιες αρχές δεν γνώριζαν, ούτε είχαν ανακοινώσει πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα! Απίστευτο και όμως… ελληνικό.

Παρόλα αυτά η ομάδα του «Ελ Πάσο» μόνο άσχημα δεν ξεκίνησε. Μέσα σε αυτό αξίζει να βάλουμε και την επική νίκη- ανατροπή που ήρθε στο εντός έδρας ματς απέναντι στον ΟΦΙ. Μιας και το σύνολο του Βόκολου όχι μόνο δεν έχασε, αλλά, επικράτησε με σκορ 2-1 σημειώνοντας τα δύο γκολ στα τελευταία λεπτά μέσα σε σε μερικά δευτερόλεπτα!

Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Μέχρι και το παιχνίδι με την Κηφισιά. Ένα ματς που η Καλλιθέα το έχασε με σκορ 2-0 από την ομάδα των Βορείων Προαστίων που έχει και εκείνη τις ίδιες προοπτικές για την τρέχουσα σεζόν: την άνοδο. Λένε πως ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και θα ήταν μία καλή ευκαιρία να δείξουν ο Βόκολος και οι παίκτες του από τι υλικό είναι εν τέλει φτιαγμένοι. Και ας ήταν ακόμα η σεζόν στην αρχή της.

Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Μιας και η Καλλιθέα έλυσε τη συνεργασία της με τον Έλληνα τεχνικό. Ένα έργο που έμεινε ημιτελές. Ένα έργο που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, όμως, δεν είχε τον χρόνο από το περιβάλλον για να φτάσει στο έπακρον. Και ας τερμάτισε πέρυσι δεύτερη.

Και ας είχε μόλις μία ήττα. Και ας μετρούσε μόνο νίκες μέχρι το ματς με την Κηφισιά. Αλλά μάλλον ο Λεωνίδας Βόκολος τα έκανε όλα. Εκτός από ένα πράγμα το να… καταπίνει σπαθιά, για να παραμείνει στην Καλλιθέα.