Τα πρώτα συμπεράσματα από το ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΣΕΦ και τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού.

Το παιχνίδι στο ΣΕΦ δεν πρόσφερε το θέαμα που ίσως θα περιμέναμε από τις δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Αυτό που κρατάμε είναι η νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού. Οι Ερυθρόλευκοι πήραν ένα ισχυρό προβάδισμα στην προσπάθειά τους να πάρουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για νευρικότητα από πλευράς Ολυμπιακού. Οι παίκτες του παρουσίασαν ξανά τα προβλήματα που έβγαλαν κόντρα στην Αναντολού Έφες. Αλλά αυτή τη φορά δεν το πλήρωσαν. Μπόρεσαν να φτάσουν στη νίκη, όμως πλέον χτυπά ένα… καμπανάκι στις τάξεις του. Και θα πρέπει να το ακούσει πριν τα πράγματα αρχίσουν να μην δουλεύουν.

Από την άλλη πλευρά, οι Πράσινοι απέδειξαν πως βρίσκονται σε… καλό φεγγάρι. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς δείχνει μέρα με τη μέρα να περνά τη φιλοσοφία του στους παίκτες. Εκείνοι δείχνουν να τον ακούνε όλο και περισσότερο. Έτσι άπαντες στο «τριφύλλι» μπορούν να χαμογελούν και να βλέπουν το μέλλον πιο φωτεινό.

Το καμπανάκι και ο… άδειος πάγκος του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, οι παίκτες του ήταν αρκετά νευρικοί στο ματς. Κάτι που φάνηκε πολύ σε ορισμένες φάσεις του αγώνα. Σαν να μην πίστευαν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Σαν να τα έχαναν μπροστά στην πιεστική άμυνα του Παναθηναϊκού. Ο Έλληνας τεχνικός διαβεβαίωσε πως δεν θα εμφανιστούν ξανά έτσι οι Ερυθρόλευκοι. Όπως και να έχει αυτό ήταν ένα καλό μάθημα για όλους ενόψει της συνέχειας.

Άλλο ένα πρόβλημα που πλέον τείνει να γίνει… συνήθεια έκανε την εμφάνισή του στο ΣΕΦ. Ο λόγος για τον πάγκο των Πειραιωτών, που πλην του Σλούκα ήταν για ακόμη μία φορά εκτός κλίματος. Κανείς τους δεν έπαιξε πάνω από 15 λεπτά (δίχως να βάζουμε στην εξίσωση των Σλούκα), με τον ΜακΚίσικ να παίζει 14:21 και να έχει δύο πόντους. Ο Μπολομπόι με 10′ είχε επίσης δύο πόντους. Ο Λαρεντζάκης με 7′ έμεινε στο μηδέν, ενώ ο Πίτερς σε 2′ είχε έναν πόντο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Βεζένκοφ αγωνίστηκε για σχεδόν 38 λεπτά. Ότι ο Φαλ έπαιξε για 30′. Αριθμός πολύ μεγάλος για έναν παίκτη του ύψους του. Οι δύο αυτοί τράβηξαν το… κουπί μαζί φυσικά με τους Σλούκα και Γουόκαπ. Συν ένα μικρό ξέσπασμα από τον Κέιναν που ήταν ξανά μία ζέστη, μία κρύο.

Ένα πρόβλημα λοιπόν που στην αρχή της χρονιάς δεν είχε κάνει την εμφάνισή του. Πλέον όμως είναι ένα ζήτημα. Κυρίως για ό,τι έρχεται στη συνέχεια, αφού κανείς δεν έχει κερδίσει κάποιον τίτλο από Δεκέμβρη μήνα. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει πολύ καλά πως χρειάζεται όλους τους παίκτες του για να βγει η σεζόν ομαλά.

Ο όλο και καλύτερος Παναθηναϊκός

Από τα μέσα του Νοέμβρη και έπειτα ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Αν εξαιρέσουμε την ήττα με κάτω τα χέρια από τη Φενέρμπαχτσε, οι παίκτες του Ράντονιτς έχουν δείξει μεγάλη βελτίωση. Μοιάζουν να δουλεύουν καλύτερα μέσα στο παρκέ και να συνεννοούνται ακόμα καλύτερα.

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του στον τρόπο παιχνιδιού. Πράγμα καθόλου εύκολο. Καθώς στο ρόστερ δεν είναι όλοι επιλεγμένοι για να παίξουν τους ρόλους που εκείνος θα επιθυμούσε. Έτσι λοιπόν το… βρίσκουν κάπου στη μέση. Μία υποχώρηση από τον έμπειρο τεχνικό, μία από τους παίκτες.

Οι Πράσινοι βελτιώνονται εμφανώς στην άμυνα και αυτό τους δίνει ψυχολογία μπροστά. Ειδικά όταν ο Μπέικον ή ο Γουίλιαμς βρίσκουν ρυθμό. Είναι γνωστό πως ο Ράντονιτς δεν είναι επιθετική ιδιοφυία (δείτε τον Ερυθρό Αστέρα), ξέρει όμως να φτιάχνει συμπαγή σύνολα και να δίνει ελευθερία στους παίκτες επιθετικά.

Το αν αυτό βγει και στον Παναθηναϊκό θα το δείξει ο χρόνος. Αν μπορέσει να δουλέψει ανεπηρέαστος. Καθώς η καρέκλα του προπονητή στο «τριφύλλι» μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι. Ο Μαυροβούνιος έχει κάνει βήματα προόδου με την ομάδα. Και όσο συνεχίζει να αποδίδει αμυντικά θα έρθουν οι μεγάλες νίκες, τόσο σε ντέρμπι, όσο και σε άλλα δύσκολα ματς της Euroleague.