Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής του Άρη, Άλαν Πάρντιου, από την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα ως τα συμπεράσματα του Άρη.

Για όλους και για όλα μίλησε ο Άλαν Πάρντιου. Ο 61χρονος Άγγλος τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη και ήταν καταιγιστικός.

Ο πρώην προπονητής της Νιουκάστλ αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, στο τι θα αλλάξει στον Άρη ενόψει της συνέχειας των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε Super League και Κύπελλο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιους ποδοσφαιριστές της ομάδας ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και… ειδήσεις αναφορικά με μεταγραφικούς στόχους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλαν Πάρντιου

-Τι εντυπώσεις σας αφήνει έως τώρα το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Οταν ήρθα, ίσως η προσωπικότητά μου, βοήθησε στο πρώτο παιχνίδι. Οχι οι τακτικές κλπ… Μετά, όμως, προσγειωθήκαμε σε μία άλλη κατάσταση. Η ήττα στο Βόλο και φυσικά από την ΑΕΚ.

Έκανα λάθη σε εκείνο το ματς. Υποτίμησα την ΑΕΚ και υπερεκτίμησα τις επιλογές που έκανα για την ενδεκάδα. Μετά από εκείνον τον αγώνα άρχισα να καταλαβαίνω το πρωτάθλημα και τους παίκτες που έχω.

Άρχισα να προσθέτω μικρά-μικρά πράγματα. Πιστεύω ότι στο δεύτερο γύρο θα είμαστε καλύτεροι. Εχω δει αρκετά για να βγάλω το συμπέρασμα ότι μπορούμε να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις. Με δουλειά, μεταγραφές, μπορούμε να είμαστε στις πρώτες θέσεις. Ο Αρης πρέπει να… ταράξει τις σταθερές της Αθήνας».

-Το Κύπελλο ξεκινάει σε δύο εβδομάδες Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα επιστρέψει η ομάδα μετά τη διακοπή;

«Με απασχολεί το μομέντουμ με το οποίο κλείσαμε τον πρώτο γύρο. Αυτό θέλω και στο Κύπελλο. Είναι πολύ σημαντικά ματς αυτά με τον Λεβαδειακό. Οσους γνώρισα στο μπάσκετ (σ.σ. στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο), μου έλεγαν να κερδίσω το Κύπελλο. Αντιλαμβάνομαι τι θέλει ο κόσμος. Δεν είναι όμως εύκολο με την κλήρωση που έχουμε. Υπάρχει ο Ολυμπιακός, υπάρχει η ΑΕΚ…».

Πάρντιου: «Ο Βίντρα είναι μία επιλογή, ο Καμαρά όχι»

-Τι κρατάτε μετά το φινάλε του πρώτου μισού της σεζόν;

«Ηταν μία περίοδος που υστερούσαμε στις στατικές φάσεις. Είχαμε πρόβλημα στο κέντρο όταν χάσαμε τον Σεϊκ Ντουκουρέ. Είχαμε βέβαια τον Πίτερ που ήρθε στο τέλος των μεταγραφών και υπό τις οδηγίες μου ήταν ίσως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Χρειαζόμαστε έναν παίκτη στα χαφ. Ξέρω όσα ακούγονται για τον Βλάντιμιρ Νταρίντα. Εύχομαι να τον πάρουμε. Έχουμε και μία ακόμα επιλογή εάν στραβώσει κάτι.

Υπάρχει και η περίπτωση του Ντάνιελ Μαντσίνι… Ηταν σημαντικός για εμάς, οπότε πρέπει να βρούμε τον αντικαταστάτη του. Επίσης ο Άντρε Γκρέι χρειάζεται ανταγωνισμό. Ο Ζερβίνιο δεν είναι επιθετικός αλλά τα έχει πάει καλά.

Δεν κοιτάω κάτι για άλλη θέση. Είμαι ικανοποιημένος από την άμυνα. Πίσω είμαστε δυνατοί. Ο Ντουκουρέ επιστρέφει και ίσως τον χρησιμοποιήσω στο φιλικό κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα (σ.σ. Κυριακή 4/12, 18:30 – «Κλεάνθης Βικελίδης»). Στην επίθεση, ακόμα και με τα γκολ κόντρα σε Λαμία και ΠΑΣ Γιάννινα, νιώθω ότι χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω».

-Τι χαρακτηριστικά θέλετε να έχει ο επιθετικός που θα έρθει;

«Σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι τόσο απλό, εξαιτίας των λίγων επιλογών που υπάρχουν στην αγορά. Υπάρχει το οικονομικό, η διαθεσιμότητα και εάν κάποιος θέλει να έρθει. Ελπίζω να βρούμε κάτι καλό, αλλά δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν δεν βρούμε σε αυτή την φάση».

-Ο Ματέι Βίντρα αποτελεί μία επιλογή;

«Ναι… Το έχουμε συζητήσει. Τον ξέρω ως παίκτη. Είναι μία επιλογή».

-Πως λειτουργείτε στην ομάδα πάνω στις μεταγραφές;

«Είναι τρία-τέσσερα άτομα σε αυτή τη διαδικασία, τα οποία συγκεντρώνουν κάποιες επιλογές. Στη συνέχεια αυτές εξετάζονται από τον Γιώργο Κικερίδη και τον Κρίστο Ζαχάριεφ που είναι ο αναλυτής μας. Κοιτάω τους αριθμούς, κοιτάω την προσωπικότητα ενός παίκτη και αν μπορώ να πάρω κάποιες παραπάνω πληροφορίες από τις γνωριμίες μου. Μετά θα δώσω την τελική μου απάντηση. Από εκεί και πέρα η δουλειά του προέδρου είναι να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους».

-Υπάρχει θέμα Καμαρά;

«Οχι…».

Η αλλαγή συστήματος του Πάρντιου και οι στατικές φάσεις

-Αυτή την εβδομάδα βλέπουμε δοκιμές σε σχήματα και συγκεκριμένα ένα 3-5-2. Άρα να υποθέσουμε ότι σκέφτεστε μία αλλαγή στη διάταξη…

«Πρέπει να είμαστε πολύ καλοί σε αυτό που κάνουμε, βάσει του ρόστερ που έχω στη διάθεσή μου. Οι δοκιμές και συγκεκριμένα το 3-5-2 είναι μία ακόμα επιλογή, πέραν του 4-3-3 που χρησιμοποιούμε. Πιστεύω ταιριάζει στην ομάδα. Μπορεί να το δοκιμάσω την Κυριακή στο φιλικό, ώστε να το δω και στην πράξη. Ολοι οι παίκτες έχουν παίξει ξανά αυτό το σύστημα. Η διαφορά είναι ότι τους μαθαίνω τι ακριβώς θέλω με αυτή τη διάταξη».

-Είδαμε ότι αλλάξατε εκτελεστή στις στατικές φάσεις, δίνοντας το χρίσμα στον Λουίς Πάλμα.

«Ο Πάλμα είναι πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, ειδικά στα κόρνερ».

-Υπάρχει η ανάγκη να ψηλώσει η ομάδα, λόγω και των στατικών φάσεων;

«Με τους στόπερ που έχουμε ή με μία πιθανή τριάδα στην άμυνα, μπορούμε να δώσουμε λίγο παραπάνω ύψος. Για αυτό έβαζα τον Μάρβιν Πίρσμαν στα τελευταία παιχνίδια».

Η επιστροφή Ντουκουρέ και οι άλλες λύσεις

-Αναφέρατε νωρίτερα τον Ντουκουρέ και πως θα τους δώσετε χρόνο κόντρα στη Μακάμπι…

«Πιστεύω θα τον δούμε… Κοιτάξτε, έχει ένα γόνατο με πολλά προβλήματα. Δεν θα γίνει καλύτερα. Δεν γίνεται χειρουργικά. Πρέπει να παίζει με πόνο. Τον θαυμάζω για αυτό… Δουλεύει πολύ σκληρά. Είναι η άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου. Η πλευρά του σωστού επαγγελματία που παίζει απέναντι στον πόνο. Προσπαθώ να τον ενθαρρύνω. Ο πόνος μειώθηκε και τον συνηθίζει».

-Μπορείτε όμως να τον εμπιστευτείτε για ένα σημαντικό παιχνίδι;

«Το παιχνίδι της Κυριακής θα μας δείξει αρκετά. Χρειάζεται κι άλλες προπονήσεις και κάποια παιχνίδια για να φτάσει σε αυτό το σημείο».

-Μήπως δεν είναι πλέον σε θέση να παίρνει πολλά λεπτά; Πέρυσι έπαιξε αρκετά βέβαια…

«Οταν έβλεπα την ομάδα πριν έρθω, έβλεπα έναν σημαντικό παίκτη… Θα τον διαχειριστώ αναλόγως. Έχω επίσης τον Μπράιαν Νταμπό, τον Ετέμπο, τον παίκτη που θα έρθει… Ακόμα και τον Ματέο Γκαρσία. Τα πηγαίνει πολύ καλά ως 8άρι. Οπότε μπορώ να είμαι ευέλικτος με τον Ντουκουρέ».

-Ένας Ματέο που τα πηγαίνει πολύ καλά υπό τις οδηγίες σας…

«Έχει μία απίστευτη ενέργεια ως ποδοσφαιριστής. Είναι… μηχανή. Έχει τρομερή ποιότητα. Τρέχει περισσότερο από τους υπόλοιπους. Χαραμίζεται στα πλάγια. Στον άξονα γίνεται πιο χρήσιμος. Είμαι χαρούμενος με την απόδοσή του. Ισως είναι ο καλύτερος παίκτης στις προπονήσεις και απέκτησε αυτοπεποίθηση μέσα από τα παιχνίδια».

Πάρντιου: «Νιώθω άσχημα για τον Καμάτσο, ζήτησα από τον Μανου να γίνει πιο βίαιος»

-Η απόφασή σας να χρησιμοποιείτε ως αλλαγή τον Γκρέι, έχει δημιουργήσει αρκετή κουβέντα.

«Κάποιες φορές ο Αντρέ μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ως αλλαγή, παρά ως βασικός. Μερικές φορές θέλω να ξεκινάω με τον Ζερβίνιο. Είναι καλύτερος στο build up, για να ελέγξουμε το παιχνίδι.

Άλλες φορές βέβαια χρειάζομαι τον Άντρε για να σκοράρουμε γρήγορα ένα γκολ. Εξαρτάται από τις ανάγκες της ομάδας και τον αντίπαλο. Ο Γκρέι κάνει γκολ. Είτε ως βασικός είτε ως αναπληρωματικός.

Κάνει αυτό που πρέπει. Οι παίκτες καταλαβαίνουν την προσέγγισή μου σε κάθε παιχνίδι. Στη σύγχρονη εποχή μπορούμε να χρησιμοποιούμε μίνιμουμ 14 παίκτες. Ολοι παίρνουν χρόνο και είναι καλό για την ομάδα.

Οι καρποί της διαχείρισης θα φανούν στο δεύτερο μισό της σεζόν. Στην Αγγλία υπολογίζουμε πολύ στους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο και τελειώνουν τα παιχνίδια. Παίκτες όπως ο Γκρέι ή ο Ράφαελ Καμάτσο που όταν είναι φρέσκοι αποτελούν πρόβλημα για τον αντίπαλο».

-Ο Καμάτσο είναι επίσης μία ιδιαίτερη περίπτωση.

«Είναι από τους καλύτερους εκτελεστές μας. Ωστόσο στα παιχνίδια έχει χάσει σημαντικές ευκαιρίες. Νιώθω άσχημα για αυτόν. Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει έναν καλό δεύτερο γύρο».

-Για τον Μάνου; Και αυτός είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

«Η διάρκεια είναι κάτι για το οποίο του έχω μιλήσει. Εάν θέλει να δικαιολογήσει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν γι’ αυτόν, πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός στην τελική ενέργεια. Εκεί είναι το πρόβλημά του.

Από εκεί και πέρα δεν έχω παράπονο. Του ζήτησα να είναι πιο… βίαιος. Πιο επιθετικός, δυναμικός. Το δουλεύουμε. Με τον Πάλμα τα πάμε καλά. Ο Μάνου Γκαρθία είναι το επόμενο project για εμάς. Για την ώρα, όμως, ο πρώτος στόχος του πρέπει να είναι η παρουσία του στην ενδεκάδα».

-Για τον Χουάν Ιτούρμπε;

«Πρέπει να βελτιωθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν και το ξέρει. Να γίνει πιο ουσιαστικός, όπως και όλη η ομάδα μπροστά. Το έχω πει και στα παιδιά. Για να γίνουμε πιο επιθετικοί, πρέπει να μην κάνουμε πολύπλοκα τα πράγματα. Να απλοποιήσουμε το παιχνίδι μας».

-Ισως για αυτό χρειαζόμαστε και έναν εξτρέμ με διαφορετικά χαρακτηριστικά;

«Το καλοκαίρι έχεις άλλη άνεση με αυτά που θέλεις. Τώρα δεν είναι εύκολο. Οπως και με τον επιθετικό».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!