Το Debut.gr αφήνει για λίγο το Μουντιάλ στην άκρη και ασχολείται με τον Κινάν Έβανς, ο οποίος φέτος κάνει τρομερή χρονιά στην Ευρωλίγκα.

Ο Κινάν Έβανς είναι ένας παίκτης σχετικά άγνωστος στον μη μπασκετικό κόσμο. Για όσους ασχολούνται με το άθλημα, θεωρείται ένας γκαρντ μετρίου επιπέδου. Φέτος όμως με την Ζαλγκίρις έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του με της εμφανίσεις του, κυρίως στην Ευρωλίγκα.  

Ο Έβανς ήρθε στην Ευρώπη το 2019, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο με την Ιγκοκέα. Ομάδα από την Βοσνία που αγωνίζεται στην Αδριατική Λίγκα.  

Στον ένα χρόνο παρουσίας του, τα νούμερά του δεν ήταν καθόλου άσχημα καθώς τελείωσε την χρονιά με 11,8 πόντους, 2,4 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ.  

Επίσης μετρούσε και 1,5 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Στατιστικό που τον έκανε να είναι δεύτερος στην σχετική λίστα, στο πρωτάθλημα της Αδριατικής. 

Το πέρασμα του από το Ισραήλ

Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από τον Βοσνία, την επόμενη χρονιά (2020-21), μετακόμισε στο Ισραήλ για λογαριασμό της Χάποελ Χάϊφα. 

Εκεί κατάφερε να δείξει ένα μέρος από το ταλέντο του, τελειώνοντας το πρωτάθλημα με 18,5 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 6,4 ασίστ. Μέτρησε επίσης 2,1 κλεψίματα. 

Αξιοσημείωτο είναι πως στο index rating βγήκε πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα με 25,5 πόντους. 

Με την Χάποελ έφτασε μέχρι τα πλέι οφ όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από την Χάποελ Ελιάτ. 

Την πολύ καλή χρονιά που έκανε στο Ισραήλ, την εξαργύρωσε με μία μεταγραφή στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πέρα από το κύρος της ομάδας, ο Έβανς θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. 

Η χρονιά δεν ήρθε όπως θα περίμενε ο ίδιος αλλά και κάθε φίλαθλος της Μακάμπι. Τα νούμερά του έπεσαν αισθητά τόσο στο πρωτάθλημα, ενώ στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, κινήθηκε σε ρηχά νερά. 

Στο πρωτάθλημα ο Έβανς, μέτρησε 11,7 πόντους, 2,6 ριμπάουντ, ενώ μοίρασε 3,9 ασίστ ανά παιχνίδι. Η χρονιά όμως θεωρήθηκε αποτυχημένη καθώς η Μακάμπι δεν κατάφερε να φτάσει ούτε μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Μπνέι Χερζίλια με σκορ 2-1. Για την ιστορία και μόνο, την τελευταία φορά που η Μακάμπι δεν έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν την χρόνια 2016-2017. 

Στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα μετρούσε 8,2 πόντους, ενώ σούταρε με 32,8% έξω από την γραμμή του τριπόντου. Επίσης κατέβασε 2,5 ριμπάουντ, μοίρασε 3,5 ασίστ και είχε 1,5 κλεψίματα. Όλα αυτά σε 25 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. 

Ο Έβανς έβαλε το λιθαράκι του ώστε η Μακάμπι να μπει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Να θυμίσουμε όμως ότι η περασμένη χρονιά ήταν κάπως “περίεργη”. Κι αυτό γιατί λόγο του πολέμου στην Ουκρανία, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ζενίτ και η Ούνιξ Καζάν αποκλείστηκαν στην μέση της χρονιάς. 

Η αναγέννησή του στην Ζαλγκίρις

Περνάμε λοιπόν στην φετινή χρονιά, όπου ο Κινάν Έβανς έγινε κάτοικος Λιθουανίας και αγωνίζεται για λογαριασμό της Ζαλγκίρις. 

Στην μέχρι τώρα πορεία του στην λιθουανική ομάδα, δείχνει να ξεδιπλώνει όλο το επιθετικό ταλέντο που διαθέτει.  

Την ώρα που γράφεται το άρθρο, ο Έβανς μετράει κατά μέσο όρο 15,9 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Από το τρίποντο το ποσοστό ευστοχίας του φτάνει στο 46,4%, ενώ στο δίποντο στο 54,5%. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην στατιστική με τους περισσότερους πόντους μέχρι στιγμής στην διοργάνωση, τον συναντάμε στην έβδομη θέση. Το ανεβασμένο ποσοστό ευστοχίας του όμως στα τρίποντα τον κατατάσσουν στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας με περίπου 2,6 τρίποντα ανά παιχνίδι. 

 Ο Έβανς στις 18 Νοεμβρίου έκανε ρεκόρ καριέρας, σημειώνοντας 23 πόντους στην νίκη της Ζαλγκίρις απέναντι στην Ολίμπια Μιλάνο. Δεκατέσσερις μέρες νωρίτερα είχε πετύχει πέντε τρίποντα, στην νίκη της ομάδας του αυτήν την φορά με αντίπαλο την Άλμπα Βερολίνου. 

Στο λιθουανικό πρωτάθλημα τα ποσοστά του πέφτουν μετρώντας 10,4 πόντους, 1,9 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά παιχνίδι. Πάντως η ομάδα του παραμένει πρώτη με μόλις μία ήττα. 

Ο Κινάν Έβανς λοιπόν όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν είναι ένας παίχτης που μπορεί να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του. Η πορεία του όμως μέχρι τώρα είναι αξιοσημείωτη και οφείλουμε απλά να μην την προσπεράσουμε. 

Είναι ένα από τα βασικά γρανάζια της Ζαλγκίρις και έχει συμβάλει στα μέγιστα ώστε η ομάδα αυτήν την στιγμή να βρίσκεται στο 6-4 στην Ευρωλίγκα.  

Σίγουρα βάση λογικής, η Ζαλγκίρις δεν θα είναι από τους πρωταγωνιστές της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης. Όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ στα 26 του χρόνια.

Και αν συνεχίσει έτσι σίγουρα στο τέλος της χρονιάς αρκετοί θα στρέψουν τα μάτια τους πάνω του.