Γαλλία: Γιατί το ακυρωθέν γκολ του Γκριζμάν έπρεπε να μετρήσει
Η Γαλλία έχει παραπάνω από ένα λόγο να διαμαρτύρεται ότι αδίκως υπέστη την πρώτη της ήττα στο φετινό Μουντιάλ.
Κόντρα στην Τυνησία, η Εθνική Γαλλίας γνώρισε την πρώτη της ήττα σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης από τον τελικό του EURO 2016 κόντρα στην Πορτογαλία. Το τελικό αποτέλεσμα (1-0) αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανένα αντίκτυπο στην οικονομία του ομίλου. Η μεν Τυνησία αποκλείστηκε παρά τη νίκη της. Η δε Γαλλία προκρίθηκε και μάλιστα ως πρώτη από τον όμιλο παρά την ήττα της.
Ωστόσο, οι «τρικολόρ» έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ότι τους «εκλάπη» ο βαθμός της ισοπαλίας.
Γι αυτό άλλωστε, κατέθεσαν επίσημη διαμαρτυρία προς της FIFA, ζητώντας εξηγήσεις: «Σας καταθέτουμε διαμαρτυρία για το ακυρωθέν γκολ του Γκριζμαν, το οποίο κατά τη γνώμη μας ακυρώθηκε λανθασμένα. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία πρέπει να κατατεθεί εντός 24 ωρών από το τελευταίο σφύριγμα»
#Qatar2022 #FIFAWorldCupQatar2022 #TUNFRA
VAR says no goal ❌❌❌
Antoine Griezmann disallowed goal against Tunisia. Well done Tunisia on beating the current champion.
FT: 🇹🇳1-0🇫🇷pic.twitter.com/HkLTY0QUE9— Iris (@Iris4231) November 30, 2022
Η επίμαχη φάση
Η επίμαχη φάση συνέβη στο 90+8 της αναμέτρησης. Ο Τσουαμενί σέντραρε προς το 2ο δοκάρι, όπου βρισκόταν εκτεθειμένος ο Γκριζμάν. Ωστόσο, ο Γάλλος επιθετικός δεν έκανε κίνηση προς τη μπάλα και προσωρινά δεν ασχολήθηκε με τη φάση. Τότε, ο αμυνόμενος των Τυνήσιων, Montassar Talbi, στην προσπάθεια του να απομακρύνει τον κίνδυνο έκανε «εσκεμμένη κίνηση» και έδιωξε τη μπάλα με κεφαλιά. Αυτή στρώθηκε στο δεξί πόδι του Γκριζμάν, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη «έπιασε» έναν κεραυνό, ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Ακολούθησε ένα κοντράστ συναισθημάτων. Οι παίκτες του Ντεσάν ξέσπασαν σε πανηγύρια γιατί έσωσαν έστω και τον βαθμό και παρέμειναν αήττητοι στη διοργάνωση. Αντιθέτως, οι Τυνήσιοι στις εξέδρες έπιαναν τα κεφάλια τους, γιατί έχασαν μία τεράστια ευκαιρία να ισχυρίζονται ότι παρά τον αποκλεισμό τουλάχιστον επικράτησαν των «εν δυνάμει» Πρωταθλητών κόσμου.
Έτσι, οι παίκτες των 2 ομάδων και ο διαιτητής κατευθύνθηκαν προς τη σέντρα για την επανεκκίνηση του αγώνα. Αυτό συνέβη και μετά από 2 δευτερόλεπτα, ο διαιτητής σφύριξε 3 φορές, σηματοδοτώντας το τέλος της αναμέτρησης.
Μάλιστα, οι παίκτες άρχισαν να ανταλλάζουν τις εθιμοτυπικές χειραψίες προτού ο άρχοντας του αγώνα, Μάθιου Κόνγκερ, αποφασίσει ότι το γκολ του Γκριζμάν πρέπει να εξεταστεί από το VAR. Ακολούθησε μία σύγχυση παικτών, προπονητών και οπαδών για το τι συνέβαινε. Ο Varistas ζήτησε από τον Νεοζηλανδό να κοιτάξει τη φάση στο monitor και εκείνος μετά από λίγο αποφάσισε να ακυρώσει το γκολ του Γκριζμάν ως οφσάιντ. Το παιχνίδι επανεκκίνησε με ελεύθερο λάκτισμα και συνέχισε για ακόμη 40 δευτερόλεπτα προτού λήξει οριστικά.
Γιατί οι Γάλλοι διαμαρτύρονται δικαιολογημένα
Το γκολ της Γαλλίας θα έπρεπε να μετρήσει κανονικά σύμφωνα σύμφωνα με το σχετικό άρθρο στους κανονισμούς του IFAB, του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαίρου, του φορέα που είναι υπεύθυνος για τους κανονισμούς του αθλήματος.
Ο κανονισμός είναι απολύτως σαφής για τις περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το VIDEO, σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει επανεκκινήσει μετά την επίμαχη φάση.
«Αν το παιχνίδι είχε αρχίσει ξανά έπειτα από τη διακοπή, ο διαιτητής δεν μπορεί να προβεί σε εξέταση VIDEO, εκτός από περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας (ενός παίκτη που τιμωρήθηκε με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα) ή σε περίπτωση παράβασης που πρέπει να τιμωρηθεί όπως βίαιη συμπεριφορά, φτύσιμο, δάγκωμα ή/και επιβλαβή, αγενή ή κακοποιητικά λόγια ή πράξεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από τη στιγμή που δεν πληρείται κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε ο ρέφερι δεν είχε το δικαίωμα να αξιοποιήσει το VAR με τόση καθυστέρηση.
Είναι οφσάιντ ή όχι; Ιδού η απορία
Αφού ξεκαθαρίσαμε γιατί το γκολ έπρεπε να μετρήσει, τώρα μπορούμε να εξετάσουμε τη φάση απομονωμένα από τα υπόλοιπα γεγονότα. Πρόκειται για μία περίπτωση, που για να κριθεί αν υπήρχε οφσάιντ ή όχι, πρέπει να κρίνουμε αν ο παίκτης εσκεμμένα έπαιξε τη μπάλα («deliberate play»). Συνεπώς, τα νερά είναι πιο θολά διότι δεν πρόκειται για μία περίπτωση «μαύρου ή άσπρου». Αντιθέτως, η απόφαση στηρίζεται σε ένα βαθμό και στην υποκειμενική κρίση του διαιτητή.
Αν οι διαιτητές θεωρήσουν ότι ο Τάλμπι έκανε «εσκεμμένο παίξιμο» της μπάλας, τότε ο Γκριζμάν δε θεωρείται εκτεθειμένος και το γκολ μετράει.
Εάν οι διαιτητές πιστεύουν ότι ο Τάλμπι δεν έκανε «εσκεμμένο παίξιμο», ο Γκριζμάν παραμένει οφσάιντ από την πάσα του Τσουαμένι και το γκολ ακυρώνεται.
Με μία πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο Τάλμπι έχει ξεκάθαρα πρόθεση να διώξει τη μπάλα . Ψάχνοντας εκτενέστερα στον κανονισμό πρέπει να λάβουμε υπόψιν το εξής: «Αν ο αμυνόμενος χρειαστεί να τεντωθεί για να παίξει τη μπάλα και δεν έχει κανένα πραγματικό αντίκτυπο στην κατάληξή της, τότε δε θεωρείται ‘εσκεμμένο παίξιμο’».
As explained here, that wasn’t a deflection, but a deliberate play: https://t.co/cqD9tCtjjO pic.twitter.com/EHS92YmFfT
— The Sentient (@Yibril17) November 30, 2022
Σύμφωνα με τη FIFA, τα παρακάτω κριτήρια πρέπει να εξεταστούν ως ενδείξεις ότι ο παίκτης είχε έλεγχο της μπάλας και κατ΄επέκταση «έπαιξε εσκεμμένα» τη μπάλα:
- Η μπάλα ταξίδεψε από απόσταση και ο παίκτης είχε σαφή εικόνα της
- Η μπάλα δεν κινούταν γρήγορα
- Η κατεύθυνση της μπάλας δεν ήταν απροσδόκητη
- Ο παίκτης είχε χρόνο να προσαρμόσει το σώμα του (δεν ήταν περίπτωση ενστικτώδους άλματος ή τεντώματος ή μία κίνηση που πέτυχε περιορισμένη επαφή.
- Μία μπάλα που κινείται στο έδαφος είναι πιο εύκολο να «παιχτεί» από μία μπάλα στον αέρα
Οι 4/5 προϋποθέσεις πληρούνταν. Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το γκολ του Γκριζμάν έπρεπε να μετρήσει διότι ο αμυνόμενος έκανε «εσκεμμένο παίξιμο». Άρα δεν υπήρχε οφσάιντ.