Οι αισθητήρες στην μπάλα της Adidas δίνουν ξεκάθαρη απάντηση για τον σκόρερ του 1ου τέρματος της Πορτογαλίας κόντρα στην Ουρουγουάη.

Μπρούνο Φερνάντεζ ή Κριστιάνο Ρονάλντο; Ποιος σκόραρε το πρώτο γκολ της Πορτογαλίας στη νίκη τους με 2-0 επί της εθνικής Ουρουγουάης στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Μουντιάλ;

Σε κανονική ροή παιχνιδιού φάνηκε ο Κριστιάνο να αλλάζει την πορεία της μπάλας με το κεφάλι του μετά τη σέντρα ξυραφιά του Μπρούνο. Ο Κριστιάνο, μάλιστα, με τους πανηγυρισμούς του, διεκδίκησε το γκολ που αν καταλογιζόταν σε εκείνον θα ήταν το 9ο προσωπικό του σε τελική φάση Μουντιάλ. Έτσι θα ισοφάρισε τα 9 γκολ του συμπατριώτη του, Εουσέμπιο. Από την πλευρά του, ο Φερνάντεζ, φάνηκε να συμβιβάζεται με την ιδέα της ασίστ.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την κατακύρωση του τέρματος, ο πίνακας του γηπέδου έδειξε ότι τον Μπρούνο Φερνάντεζ ως σκόρερ του γκολ. Η δυσαρέσκεια του Πορτογάλου ήταν εμφανής.

Τι λένε οι πρωταγωνιστές για τη φάση

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έσπευσε προς τον διαιτητή του αγώνα και με έντονο ύφος επέμενε ότι ακούμπησε τη μπάλα με το κεφάλι.

Οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν δήλωση του μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Ωστόσο, ρεπόρτερ του Athletic ρώτησε τον Ρούμπεν Νέβες, σχετικά με τη φάση και εκείνος αποκάλυψε: «Ο Ρονάλντο είπε ότι δεν ήξερε». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό δεν είναι ποιος έβαλε το γκολ. Το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν ένα γκολ για την Πορτογαλία και κερδίσαμε το παιχνίδι».

Ο ίδιος ο Μπρούνο παραδέχτηκε ότι αρχικά νόμιζε πώς ο Κριστιάνο είχε σκοράρει το 2ο γκολ του στο φετινό Μουντιάλ. «Πανηγύρισα κι εγώ θεωρώντας αρχικά πως σκόραρε ο Κριστιάνο. Νόμιζα σε πρώτη φάση πως είχε ακουμπήσει την μπάλα. Η πρόθεσή μου ήταν να κάνω σέντρα».

Κανείς άλλος εκ των συμπαικτών του Κριστιάνο δε αποκάλυψε κάτι παραπάνω. Όλοι σχεδόν ρωτήθηκαν για τη φάση και απέφυγαν να απαντήσουν, τονίζοντας ότι αυτό που μετράει είναι μόνο η νίκη-πρόκριση.

Η επιστήμη έδωσε την απάντηση

Χάρη στην τεχνολογία μπορούμε με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι το γκολ σωστά χρεώθηκε στον Μπρούνο Φερνάντεζ. Ειδικότερα, 12 ώρες μετά τη λήξη του ματς, οι ντεντέκτιβ της Adidas, έβγαλαν το πόρισμα χάρη στους αισθητήρες που διαθέτει η μπάλα του τουρνουά και μπορεί να ξεχωρίσει τη παραμικρή επαφή με τη μπάλα.

«Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Connected Ball που βρίσκεται στην Επίσημη Μπάλα αγώνα της Adidas Al Rihla, είμαστε σε θέση να δείξουμε οριστικά ότι δεν υπήρχε καμία επαφή με την μπάλα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο πρώτο ματς του παιχνιδιού», ανακοίνωσε η Adidas.

«Δεν μετρήθηκε καμία εξωτερική δύναμη στην μπάλα, όπως φαίνεται από την έλλειψη «παλμού της καρδιάς» στις μετρήσεις μας. Ο αισθητήρας IMU 500Hz μέσα στην μπάλα μας επιτρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς στην ανάλυσή μας».

Case closed.