Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέλαβε τις τύχες των Σέρβων και ο Ερυθρός Αστέρας γίνεται υπερβολικά γρήγορα ομάδα του «δαιμόνιου» Μαυροβούνιου.

Την περσινή αγωνιστική περίοδο, ο Ερυθρός Αστέρας ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Μπορεί να μην μπήκε στα πλέι-οφ όμως έκανε αίσθηση με τον τρόπο παιχνιδιού του. Έναν τρόπο που δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με το επιθετικό ταλέντο. Άλλωστε υπήρχε ελάχιστο από δαύτο.

Αντιθέτως, επένδυσε στην άμυνα και με το… μαγικό ραβδάκι του Ντέγιαν Ράντονιτς κατάφερε να γίνει σκληρός σαν ατσάλι. Όποιος ήθελε να περάσει από την «Σταρκ Αρένα» έπρεπε κυριολεκτικά να… φτύσει αίμα για να πάρει αυτό που θέλει. Στο τέλος συνήθως να τα κατάφερνε, όμως είχε περάσει ένα δύσκολο βράδυ.

Οι άνθρωποι του σερβικού συλλόγου αποφάσισαν στις αρχές της φετινής χρονιάς να αποσπάσουν ουσιαστικά το DNA της ομάδας. Αυτό που μετέτρεψε τους Ερυθρόλευκους σε μία από τις καλύτερες άμυνες της Euroleague. Και σίγουρα την πιο σκληρή.

Το μάτι των παικτών δε… γυάλιζε υπό τις οδηγίες του Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς. Δεν υπήρχε αυτή η περσινή φλόγα. Και φυσικό ακόλουθο ήταν να έρθουν οι ήττες μαζεμένες. Η ανάγκη για αλλαγή ήταν απαραίτητη και η λύση ήρθε ξανά από το Μαυροβούνιο με… αγάπη.

O άνθρωπος των ειδικών αποστολών

Η κατάσταση στο στρατόπεδο του Ερυθρού Αστέρα έπρεπε να… αγριέψει λίγο και ποιος καταλληλότερος από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ένας προπονητής που δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί του» και φημίζεται για την σκληράδα του. Κάτι που φρόντισε να κάνει ξεκάθαρο στους παίκτες του από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Είναι διαβόητος για τις προπονήσεις του. Και όποιος δεν γνώριζε από τους Σέρβους το κατάλαβε στην πρώτη… συνεδρία. Η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες διήρκεσε πέντε ώρες. Από τις 17:00 μέχρι τις 22:00. Ο Ιβάνοβιτς όμως ξεκαθάρισε πως ήταν 6,5 ώρες. Να πούμε πως δεν τον πιστεύουμε θα πούμε ψέματα και δεν είναι ωραίο.

Ο 65χρονος τεχνικός δεν χαρίζεται σε κανέναν. Δεν κάνει ειδική διαχείριση. Δεν κοιτάει ονόματα στη φανέλα. Κοιτάει μόνο ποιοι ταιριάζουν στον επόμενο αντίπαλο. Κοιτάει ποιοι είναι πνευματικά έτοιμοι. Κοιτάει ποιοι είναι πρόθυμοι να πάνε στον… πόλεμο μαζί του και να αφήσουν τα πάντα στο παρκέ. Αυτό που χρειαζόταν ο Ερυθρός Αστέρας για να βρει τη χαμένη του ταυτότητα. Μια αποστολή που ανέλαβε ο μετρ του είδους και προς το παρόν τα πάει περίφημα.

Ο Ερυθρός Αστέρας ερωτεύεται ξανά την άμυνα

Οι Σέρβοι έχουν περισσότερο ταλέντο σε σχέση με πέρσι. Όμως και πάλι δεν τους δίνεται το… δικαίωμα να κυνηγούν τα ματς από την επίθεση. Ο Ιβάνοβιτς δεν πήγε εκεί για να το κάνει αυτό. Ακόμα και τέτοιος προπονητής να ήταν το χρονικό διάστημα είναι απλά ελάχιστο για να περάσει τη φιλοσοφία του.

Το κλειδί ήταν το γνωστό και αδιαίρετο τρίπτυχο. Άμυνα, άμυνα και ακόμα περισσότερη άμυνα. Για άλλη μία φορά η φόρμουλα είναι αλάνθαστη. Προφανώς και η ομάδα δεν θα πάρει τη Euroleague, όμως δείχνει αντίδραση. Και τι αντίδραση. Το ρεκόρ 1-6 και τον πάτο της βαθμολογίας, έχει διαδεχτεί ένα σερί τριών νικών. Δείχνοντας πως κάτι γίνεται καλά.

«Για να αμυνθείς θα πρέπει να σου αρέσει η άμυνα. Για να παίρνουμε νίκες θα πρέπει οι παίκτες να… ερωτευτούν την άμυνα. Ορισμένοι από αυτούς μέχρι στιγμής βρίσκονται στη φάση της… συμπάθειας. Αλλά, θα πρέπει όλοι να… ερωτευτούν την άμυνα, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να παίρνεις νίκες», είχε πει πριν μερικά χρόνια ο 65χρονος όταν βρισκόταν στην Μπασκόνια.

Μπορεί να μιλούσε για άλλη ομάδα, όμως μπορείτε να διακρίνετε πόσο «κουμπώνει» πάνω σε κάθε σύλλογο. Πόσο μάλλον στον Ερυθρό Αστέρα. Που πλέον δείχνει να βρίσκει τον εαυτό του. Με τον γνωστό και αλάνθαστο τρόπο. Ερωτευόμενος την άμυνα. Και μοναδικός υπεύθυνος είναι αυτός ο τύπος με την κοτσίδα από το Μπιέλο Πόλιε.

Είναι σκληρός; Ναι. Είναι ισχυρογνώμων; Ναι. Είναι απόλυτος; Ναι. Είναι δίκαιος; Ναι. Είναι καλός προπονητής; Αυτό μπορούν να το απαντήσουν καλύτερα οι ίδιοι παίκτες με την απόδοσή τους τα τελευταία τρία παιχνίδια. Ο Ερυθρός Αστέρας πατά καλύτερα πλέον όλα αυτά ήρθαν από το Μαυροβούνιο με… αγάπη.