Ο Mαξ Φερστάπεν πήρε την pole position στις τελευταίες κατατακτήριες δοκιμές για το πρωτάθλημα του 2022 εν όψει του GP του Άμπου Ντάμπι.

τελευταίες κατατακτήριες δοκιμές για την φετινή σεζόν της Formula 1, στην πίστα Γιας Μαρίνα του Άμπου Ντάμπι βρήκαν τους Μαξ Φερστάπεν και Red Bull Racing να επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την δυναμική τους. Με τον Ολλανδό παγκόσμιο πρωταθλητή να πετυχαίνει τον ταχύτερο χρόνο με 1:23:824 και να κερδίζει την pole position.

Πρόκειται για την 7η pole του Φερστάπεν στη φετινή σεζόν και την 20η συνολικά της καριέρας του. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν ο Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull) στην δεύτερη θέση και ο Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari) στην τρίτη. Ο Μεξικανός της Red Bull λοιπόν θα εκκινήσει μπροστά του Μονεγάσκου της Ferrari στον αυριανό αγώνα που θα καθορίσει την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος οδηγών που αμφότεροι διεκδικούν.

Στα θετικά, η διπλή παρουσία της Mclaren στην πρώτη δεκάδα και κυρίως του Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin) στην πρώτη δεκάδα. Έτσι, ο Γερμανός τετράκις πρωταθλητής θα εκκινήσει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του από την τιμητική 9η θέση. Απογοήτευσαν οι Πιερ Γκασλί (Alpha Tauri) και Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo).

Σύνοψη των κατατακτηρίων:

To Q1 στην πίστα της Γιας Μαρίνα εξελίχθηκε απολύτως ομαλά. Με τον Μαξ Φερστάπεν ταχύτερος όλων (1:24:754) μπροστά από τους Σέρχιο Πέρεζ και Κάρλος Σάινθ που συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα. Αποκλείστηκαν από την συνέχεια της διαδικασίας οι Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), Πιερ Γκασλί (Alpha Tauri), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo), Αλεξάντερ Άλμπον (Williams) και Νίκολας Λατίφι (Williams).

Στο Q2, η Red Bull διατήρησε την πρωτοπορία. Με τον Πέρεζ, όμως να κάνει τον ταχύτερο γύρο (1:24:419) και τις δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ να συμπληρώνουν την τριάδα. Την ώρα που ο Μαξ Φερστάπεν έκανε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο. Σε εντυπωσιακούς ρυθμούς κινούνταν και ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Καταφέρνωντας ο Γερμανός τελικά (και έχοντας ήδη προκριθεί από το Q1) ως 8ος να περάσει στο τελευταίο Q3 της καριέρας του. Εκτός της τελικής διαδικασίας των κατατακτηρίων, έμειναν οι Φερνάντο Αλόνσο (Alpine-Renault), Γιούκι Τσουνόντα (Alpha Tauri), Mικ Σουμάχερ (Haas), Λανς Στρολ (Aston Martin) και Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo).

Στο καθοριστικό Q3 και παρότι ξεκίνησε αντιμετωπίζοντας απρόσμενα θέματα με το μονοθέσιο του, δεν πήρε μπρος με την πρώτη, ο Μαξ Φερστάπεν δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Ανεβαίνοντας από την πρώτη του γρήγορη προσπάθεια στην κορυφή. Για την δεύτερη θέση όμως έγινε «σφαγή». Ο Σάινθ ήταν μπροστά από τον Σέρχιο Πέρεζ. Ο οποίος με την σειρά του ήταν μπροστά από τον Λεκλέρ και με τις διαφορές ανάμεσά τους να μετριούνται στα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αρκετά πιο πίσω ακολουθούσαν οι δύο Mercedes των Λούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ.

Όταν ήρθε η ώρα για τη δεύτερης και πιο αποφασιστικής γρήγορης προσπάθειας των οδηγών, όλοι σχεδόν κατάφεραν να βελτιώσουν τους προσωπικούς τους χρόνους. Αλλά όπως αναμενόταν, τα φαβορί επικράτησαν. Ο Φερστάπεν σημείωσε το τελικό 1:23:824 παίρνοντας την pole position και ο Σέρχιο Πέρεζ έκανε το 2ο καλύτερο χρόνο. Mε την Red Bull να «κλειδώνει» την πρώτη σειρά εκκίνησης του αυριανού αγώνα. Τρίτος ο Λεκλέρ. Λίγο πιο πίσω ο Σεμπάστιαν Φέτελ ολοκλήρωσε την προτελευταία μέρα του ως οδηγός της F1, στην 9η θέση.

Οι δηλώσεις του poleman Μαξ Φερστάπεν:

“It was a bit of an up and down qualifying. It started off quite well. Q2 was a little bit more messy. I don’t know why, but with that tyre set I couldn’t get that grip together – then in Q3 it all felt a little bit more normal. Then we had a little bit of scare, the car turned off before the first run, so we had to reboot everything,”

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

H εκκίνηση του αυριανού (20/11) αγώνα του GP του Άμπου Ντάμπι, του 22ου και τελευταίου της φετινής σεζόν για την Formula 1, θα δοθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος.