Πέρασαν 36 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημείωσε το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και το πιο αριστουργηματικό γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ.

Το ημερολόγιο γράφει 22 Ιουνίου 1986. Ντιέγκο

Τόπος, Μεξικό. Το γήπεδο “Αζτέκα” είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Ένα παιχνίδι που έμελλε να μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Αντίπαλες στο χορτάρι παρατάσσονται Αγγλία και Αργεντινή για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο χώρες με άσβεστο μίσος που πηγάζει από τον πόλεμο που είχαν ανοίξει για τα νησιά Φώκλαντ τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Τα προγνωστικά τάσσονται υπέρ των Αργεντινών του μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα. Οι Άγγλοι όμως δεν πρόκειται να πέσουν αμαχητί.

Το πρώτο ημίχρονο περνά με ένταση, φάσεις αλλά χωρίς κάποιο τέρμα για κάποια από τις δύο ομάδες.

Στο δεύτερο μέρος, ωστόσο, τα πράγματα θα κυλούσαν εντελώς διαφορετικά. Έξι λεπτά μετά την επιστροφή των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο θα σημειωνόταν ένα εκ των πιο αμφιλεγόμενων τερμάτων στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Χοτζ δεν υπολογίζει σωστά, απομακρύνει βεβιασμένα και ο Μαραντόνα τρέχει προς την μπάλα. Ο Πίτερ Σίλτον διαβάζει γρήγορα τη φάση και σπεύδει να τη διώξει. Ο “Ντιεγκίτο” όντας πιο κοντός από τον Άγγλο κίπερ πηδά στον αέρα αλλά χρησιμοποιεί το χέρι του για να καταφέρει να φτάσει τη μπάλα, η οποία καταλήγει στα δίχτυα. Σίλτον και Φένγουικ τρέχουν στον διαιτητή της αναμέτρησης, Αλί Μπιν Νασερ. Ο Τυνησιος ρέφερι, ωστόσο, έδειχνε τη σέντρα. Το γκολ είχε κατακυρωθεί. Η ιστορία θα έγραφε καιρό αργότερα για το “χέρι του Θεού”.

«Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανείς δεν ήρθε. Τους είπα: Ελάτε να με αγκαλιάσετε, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα το μετρήσει».

Οι Άγγλοι βρίσκονται σε σύγχυση. Ο Μαραντόνα μόλις τους έχει “κλέψει” ενδεχομένως την πρόκριση.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ωστόσο, θα αποδείκνυε πως δεν είναι ένας απλός κλέφτης. Θα αποδείκνυε πως είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Λίγο πριν το ύψος της σέντρας, ο Μαραντόνα έγινε κάτοχος της μπάλας και ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία, κατά την οποία έτρεξε 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα. Χοτζ, Μπέρντσλι, Ρέιντ, Φένγουικ και Μπάτσερ επιχείρησαν να ανακόψουν την πορεία του “Ντιεγκίτο”. Η κατάληξη; Τους πέρασε όλους σα σταματημένους. Έφτασε στην περιοχή του Σίλτον, πλάσαρε και έτσι απλά έγραψε το 2-0 για την Αργεντινή. Λίγα λεπτά μετά την απόλυτη “κλοπή”, ο Μαραντόνα θα έκλεινε τα στόματα των Άγγλων που ωρύονταν για το “χέρι του Θεού”. Θα έκανε περίπου 115 χιλιάδες θεατές που βρίσκονταν στο “Αζτέκα” μάρτυρες του πιο αριστουργηματικού γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Ντιέγκο

Μέχρι το σφύριγμα της λήξης, το μόνο που κατόρθωσε η Αγγλία ήταν να μειώσει στο 80′ με τον Λίνεκερ. Η “αλμπισελέστε” θα έπαιρνε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Δίκαια; Άδικα; Καθένας έχει την άποψη του.

Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios (λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού)

Η ιστορία πάντως έγραψε για το παιχνίδι με το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και το πιο όμορφο τέρμα που έχει σημειωθεί στα χρονικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων.