Οι Μπακς πραγματοποίησαν το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία τους, ωστόσο απέχουν πολύ ακόμα από το ρεκόρ των Γουόριορς που θα παραμείνει για χρόνια «άσπαστο».

Οι Μιλγουόκι Μπακς είχαν ξεκινήσει τη σεζόν ιδανικά μετρώντας 9 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια καταγράφοντας ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας, ωστόσο ήταν πολύ μακριά από αυτό που κατάφεραν οι Γουόριος το 2015. Και πιθανότατα αυτό που κατάφερε εκείνη η ομάδα δεν θα σπάσει ποτέ. Τα “Ελάφια” ξεκίνησαν φέτος την σεζόν με 9 νικές γράφοντας ιστορία αφού σε καμία άλλη σεζόν δεν έχουν ξεκινήσει τόσο επιτυχημένα. Και έχουν φυσικά όλα τα περιθώρια μπροστά τους να βελτιώθουν ακόμα περισσότερο. Είναι πραγματικά όμως απίθανο να σπάσουν το ρεκόρ για το καλύτερο ξεκίνημα της σεζόν. Καθώς για να το σπάσουν θα χρειαστούν άλλες 17 συνεχόμενες νίκες στα 17 επόμενα παιχνίδια.

Το ασύλληπτο σερί και τα βασικά ερωτήματα

Γενικότερα σαν άνθρωποι έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεχάσαμε αρκετά γρήγορα πόσο εξωπραγματικό ήταν το ρεκόρ που είχαν πετύχει οι Γκόλντεν Στέιτ την σεζόν 2015-2016. Η συγκεκριμένη ομάδα ξεκίνησε την σεζόν με 24 συνεχόμενες νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Για να καταλάβει κάποιος κανείς το μέγεθος αυτού του σερί, η ομάδα του Σαν Φραντσίσκο σημείωσε την πρώτη της ήττα στις 12 Δεκεμβρίου του 2015. Ένα ρεκόρ που προσωπικά πιστεύω ότι οι Γουόριος θα διατηρήσουν για πάρα πολλά χρόνια. Και για όποιον του διαφεύγει, η συγκεκριμένη ομάδα των Γουόριος δεν είχε εντάξει στο ρόστερ ακόμα τον Κέβιν Ντουράντ.

Μέσα από αυτό το στατιστικό προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα

Το αμέσως επόμενο ρεκόρ για το καλύτερο ξεκίνημα στο NBA έρχεται από τους Χιούστον Ρόκετς την σεζόν 1994-1995. Η παρέα του Χακίμ Ολάζοουν ξεκίνησε με το εντυπωσιακό 15-0. Ένα ρεκόρ που κράτησε για 20 χρόνια πριν έρθει η παρέα των Κάρι, Τόμπσον και Γκριν να το ισοπεδώσει. Σε άλλα αξιοσημείωτα ρεκόρ, οι Μάβερικς του 2002-2003 ξεκίνησαν με 14-0. Ενώ από την λίστα δεν θα έλλειπαν οι θρυλικοί Μπουλς του 1996-1997 που ξεκίνησαν εκείνη την σεζόν επίσης με 14 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Γουόριος Μπακς ρεκόρ

Συνολικά υπάρχουν 14 ομάδες που έχουν ξεκινήσει την χρονιά στο NBA με 10 ή περισσότερες συνεχόμενες νίκες. Με τις 2 από αυτές να το πραγματοποιούν κατά την δεκαετία του 50 και του 60 όπου το μπάσκετ ήταν τελείως διαφορετικό. Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος είναι μία κατηγορία από μόνοι τους με 9 νίκες διαφορά από τον δεύτερο.

Το δεύτερο ερώτημα και το απίθανο στατιστικό

Πηγαίνοντας όμως στο δεύτερο ερώτημα. Πού έφτασαν οι ομάδες με αυτά τα εκπληκτικά ξεκινήματα στη σεζόν; Η στατιστική μιλάει από μόνη της. Μόλις 3 ομάδες από αυτό το κλαμπ των 14 ομάδων που ξεκίνησαν με 10 ή περισσότερες νίκες την σεζόν κατάφεραν να σηκώσουν τον τίτλο στο τέλος της σεζόν. Ενώ άλλες 4 έφτασαν στους τελικούς χωρίς να το σηκώσουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μία ομάδα ξεκινήσει την σεζόν με 10 ή περισσότερες συνεχόμενες νίκες την σεζόν έχει περίπου 50% πιθανότητες να βρίσκεται στους τελικούς και 21% πιθανότητες να στεφθεί πρωταθλήτρια. Αν μη τι άλλο τρομακτικά υψηλά νούμερα. Επομένως αν δούμε το μπάσκετ βάση καθαρά λόγω αριθμών και όχι συνολικής εικόνας. Ωστόσο όπως συμβαίνει πάντα όλα υα κριθούν στο παρκέ…