Sisterhood FC: Η γυναικεία ομάδα Μουσουλμάνων που σπάει τα στερεότυπα
Sisterhood FC, η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα μουσουλμάνων που σπάει τα στερεότυπα στο Λονδίνο - Η ίδρυση και η άνθισή της.
Σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε κεντρικό πάρκο του Λονδίνου, θα συναντήσει κανείς τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Sisterhood FC, μια ποδοσφαιρική ομάδα μουσουλμάνων γυναικών, που θέλει να κάνει την αλλαγή.
«Το χιτζάμπ σου πρόσεχε, βάλτο καλά μέσα. Δεν πρέπει να πέφτει στο πρόσωπό σου», φωνάζει μια συμπαίκτρια καθώς η παίκτρια που αντικαθίσταται τρέχει.
Παρά τη ζέστη που επικρατεί, όλες οι παίκτριες της Sisterhood είναι ντυμένες από την κορυφή ως τα νύχια στα μαύρα χρώματα του συλλόγου. Ορισμένοι φορούν παντελόνια προπόνησης, σχεδόν όλες έχουν μαντήλια χιτζάμπ στο κεφάλι και μία εξ αυτών φοράει ρόμπα αμπάγια σε μήκος σώματος.
Στην άκρη του γηπέδου, ένα μέλος της ομάδας ξεδιπλώνει ένα χαλάκι και γονατίζει για να προσευχηθεί, ενώ οι συμπαίκτριές της παίζουν ενάντια σε μια άλλη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από το δειλό ξεκίνημα, στην άνθιση – Η πορεία της Sisterhood FC
Η Sisterhood ιδρύθηκε το 2018 και έχει διπλασιάσει το μέγεθός της σε σχεδόν 100 παίκτριες, επιτρέποντας στα μέλη της να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο χωρίς κανείς να αμφισβητεί τον μουσουλμανικό ενδυματολογικό τους κώδικα.
«Είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος για τις μουσουλμάνες γυναίκες που μπορούν να έρχονται και να αισθάνονται ελεύθερες και χαλαρές και να μπορούν να παίζουν με την ενδυμασία τους», δήλωσε η Καμάρα Ντέιβις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ στα 17 της χρόνια και ένιωθε ότι δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο επειδή φαινόταν ασύμβατο με την παραδοσιακή ενδυμασία της θρησκείας. Όταν όμως άκουσε για την Sisterhood FC, άρπαξε αμέσως την ευκαιρία να γίνει μέλος.
Ειλικρινά, αισθάνομαι τόσο καλά, είναι σαν μια απελευθέρωση. Νιώθω πολύ ωραία όταν μπορώ να παίζω ξανά ποδόσφαιρο», δήλωσε η Καμάρα.
Ο σύλλογος προσφέρει επίσης την ευκαιρία στις μουσουλμάνες γυναίκες να απολαύσουν ένα διάλειμμα από τους παραδοσιακούς ρόλους που πολλοί λένε ότι αναμένονται από αυτές. Η Φάτιμα Αλί, 26 ετών, δήλωσε ότι ορισμένες οικογένειες δυσκολεύονταν στην αρχή να καταλάβουν γιατί τα νεαρά κορίτσια ήθελαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το επέκριναν», είπε. «Αλλά θα χρειαστεί ακόμα χρόνος, δεν είναι εύκολο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς ιδρύθηκε η Sisterhood FC
Η Γιασμίν Αμπντουλαχί, η Σομαλο-Βρετανίδα ιδρύτρια της Sisterhood, θυμήθηκε την έκπληξη πολλών συμφοιτητριών της μουσουλμάνων όταν τους είπε ότι έπαιζε ποδόσφαιρο για το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου όταν ήταν φοιτήτρια.
«Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν ένα κορίτσι που φοράει χιτζάμπ και παίζει ποδόσφαιρο», δήλωσε η Αμπντουλαχί.
Έτσι, ίδρυσε τον σύλλογο ως έναν τρόπο να συνδυάσει το ενδιαφέρον πολλών μουσουλμάνων γυναικών για τον αθλητισμό με την προσήλωσή τους στην πίστη τους. Για να υπογραμμίσει το θέμα, το σήμα του συλλόγου Sisterhood περιλαμβάνει την εικόνα ενός χιτζάμπ, το οποίο απαγορεύτηκε από την FIFA για λόγους ασφαλείας το 2007. Η απαγόρευση χαλαρώθηκε μόλις το 2012, με το χιτζάμπ να επιτρέπεται πλήρως το 2014.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μία άλλη παίκτρια, η Ταλεγκάνι δήλωσε ότι ενθαρρύνεται βλέποντας άλλες ομάδες ποδοσφαίρου μουσουλμάνων γυναικών, αλλά αισθάνεται λύπη για το γεγονός ότι ορισμένες παίκτριες της γενιάς της δεν θα αξιοποιήσουν ποτέ τις δυνατότητές τους, δεδομένου ότι τους δόθηκε πρόσφατα η ευκαιρία να παίξουν.
«Αν υπήρχαν τέτοιοι χώροι όταν μεγαλώναμε, ξέρω μερικά κορίτσια που θα είχαν γίνει επαγγελματίες», είπε.