Το Debut.gr «γυρίζει» ακριβώς 28 χρόνια πίσω (5/7/1994) και «θυμάται» τον αγώνα νοκ-άουτ μεταξύ Νιγηρίας και Ιταλίας στο Μουντιάλ στις Η.Π.Α.

Ήταν 5 Ιουλίου του 1994, όταν Νιγηρία και Ιταλία τέθηκαν αντιμέτωπες στο – τότε – στάδιο «Foxboro Stadium» της Μασαχουσέτης, διεκδικώντας την πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι δύο χώρες έφτασαν στη φάση των 16 κατά έναν αρκετά περίεργο τρόπο: η μεν Νιγηρία προκρίθηκε ως πρώτη στον 4ο όμιλο, υπερτερώντας στην τριπλή ισοβαθμία με Βουλγαρία και Αργεντινή για “ένα goal”, η δε Ιταλία εξασφάλισε την τρίτη (και τελευταία προνομιούχο) θέση του 5ου ομίλου, στον οποίο υπήρξε τετραπλή ισοβαθμία (4 βαθμοί για Μεξικό, Ιρλανδία, Ιταλία και Νορβηγία), ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα για όλες τις ομάδες (1 νίκη-1 ισοπαλία-1 ήττα) και ίδιος αριθμός goals (υπέρ και κατά)!

Υπό το βλέμμα, λοιπόν, 54.400 περίπου θεατών, η Νιγηρία μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και κατάφερε να σκοράρει πρώτη στο 25ο λεπτό. Ο Emmanuel Amunike πλάσαρε εξ επαφής τον Luca Marchegiani ύστερα από το corner του Finidi George και την κακή αμυντική αντίδραση των Ιταλών. Για 63 λεπτά η ομάδα του Clemens Westerhof “κρατούσε” το αποτέλεσμα και την πρόκριση στα χέρια της. Μάλιστα, στο 75ο λεπτό, ο Ιταλός Gianfranco Zola αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα μόλις 12 λεπτά μετά την είσοδό του στο match. Κι ενώ τα πράγματα φαίνονταν “σκούρα” για τους “Azzurri”, ο μεγάλος Roberto Baggio ήρθε για να “λύσει” το “γόρδιο δεσμό” στο 88′. Μετά από εξαιρετική κίνηση και assist του Roberto Mussi, η περίφημη “αλογοουρά” πλάσαρε ιδανικά τον Rufai και, έτσι, η ομάδα του Arrigo Sacchi βρέθηκε από την “κόλαση” στον “παράδεισο”. Στην παράταση, η αφρικανική ομάδα μπήκε μουδιασμένα και στο 102′ παραχώρησε penalty στην Ιταλία. Την εκτέλεση ανέλαβε, φυσικά, ο Baggio, ο οποίος ευστόχησε και έδωσε το “πάνω χέρι” στους “Azzurri”. Στα εναπομείναντα λεπτά του αγώνα, η Νιγηρία έχασε τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσει και να στείλει το match στα penalties, όταν ο Dino Baggio έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή λίγο πριν σκοράρει ο Rashidi Yekini. Στα τελευταία λεπτά δεν άλλαξε κάτι και, έχοντας για “ήρωα” το Roberto Baggio, η Ιταλία εξασφάλισε την πρόκριση στους “8” της διοργάνωσης, ανακόπτοντας την πορεία και τις ελπίδες της Νιγηρίας για (περαιτέρω) διάκριση.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Soccer Nostalgia 

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το παιχνίδι μπορείτε να δείτε στα κάτωθι links: