Η Αφρική έχει χτίσει τη δίκη της παράδοση στο NBA. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους Αφρικανούς NBAer παίκτες που μεγαλούργησαν στο παρελθόν

Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί. Δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι. Στο NBA, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και οι Αφρικανοί. Ωστόσο, εμείς σήμερα θα επικεντρωθούμε στους παίκτες από την Αφρική που πρωταγωνίστησαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μέχρι το 2005. Πάμε λοιπόν να παρουσιάσουμε τη τετράδα των Αφρικανών που έλαμψαν δια της παρουσίας του στη κορυφαία λίγκα του κόσμου.

Χακίμ Ολάζουον

NBA

Φυσικά ξεκινάμε με τον κορυφαίο αυτής της λίστας. Ο Νιγηριανός Ολάζουον έχει χτίσει τη δική του ιστορία στο NBA. Τα διαδοχικά πρωταθλήματα που κατέκτησε με τους Χιούστον Ρόκετς απέναντι σε Νικς και Μάτζικ απέδειξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διέθετε σε όλες τις μεριές του παρκέ. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός παίκτης που σε μια χρονιά ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής διάρκειας και των τελικών και ταυτόχρονα ψηφίστηκε ως ο καλύτερος αμυντικός. Ολοκλήρωσε τη καριέρα του ως ο καλύτερος μπλοκέρ όλων των εποχών ενώ πρόλαβε να πανηγυρίσει και χρυσό μετάλλιο με τις ΗΠΑ στην Ατλάντα το 1996.

Ντικέμπε Μουτόμπο

Ντικέμπε Μουτόμπο: Ο «γίγαντας» που θέλει να αλλάξει τον κόσμο (pics, vids) - Το μπάσκετ όπως το παίζουμε στη γειτονιά μας - agapotobasket

Ο Κονγκολέζος Ντικέμπε Μουτόμπο αποτελούσε μεγάλη ανακάλυψη των ανθρώπων του NBA. Το 1991 λοιπόν οι Νάγκετς τον επιλέγουν στο ΝΟ.4 κάνοντας αμέσως τη διαφορά στο Ντένβερ. Βέβαια για να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα έπρεπε πρώτα να μετακινηθεί στους Σίξερς. Ωστόσο, ο Κονγκολέζος σέντερ έχει να θυμάται τους χαμένους τελικούς της ομάδας του απέναντι στους Λέικερς. Αγωνίστηκε επίσης σε Νετς, Νικς και Ρόκετς. Στη καριέρα του μέτρησε συνολικά 12.000 ριμπάουντ και πάνω από 11.000 πόντους, στοιχεία φυσικά που τον συμπεριέλαβαν στο Hall of Fame το 2015.

Μανούτ Πολ

Μανούτε Μπολ: Η απίστευτη ιστορία του - to10.gr

Ένας από τους ψηλότερους παίκτες που αγωνίστηκε στο NBA. Γεννήθηκε στο Σουδάν και έβλεπε τον κόσμο από τα 231 εκατοστά. Από μικρή ηλικία ζούσε στις ΗΠΑ όπου όμως αγωνίστηκε για μόλις έναν χρόνο στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Στο draft του 1985 έγινε μέλος των Ουίζαρντς. Έπαιξε ακόμη στους Γκόλντεν Στέιτς Γουόριορς  και Μαϊάμι Χιτ. Το εκτελεστικό του κομμάτι δεν ήταν και το δυνατό του σημείο. Εντούτοις, αποτελεί το μοναδικό παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος που μέτρησε περισσότερα μπλοκ από ότι πόντους.

Λουόλ Ντένγκ

Αποσύρθηκε ο Λουόλ Ντενγκ - to10.gr

Παρόλο που έχει αγωνιστεί στην Εθνική της Μεγάλης Βρετανίας, έχει αφρικανική καταγωγή. Ο Λουόλ Ντένγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σουδάν. Στην ηλικία των 18 έφυγε για το Λονδίνο. Έπειτα μετακόμισε στο Νιου Τζέρσει και κατέληξε για έναν χρόνο στο Ντιουκ του Μάικ Σιζέφσκι. Το 2004 κατέληξε στο ΝΟ.7 του draft μπροστά από παίκτες όπως ο Ινγκουοντάλα, ο Τζει Αρ Σμιθ και Τρέβορ Αρίζα. Ο ίδιος έφτιαξε την δική του ιστορία στους Μπουλς αφού έμεινε στο Σικάγο για περίπου 9,5 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της καριέρας έγινε δύο φορές all star ενώ είχε 19 πόντους ανά 38 λεπτά συμμετοχής. Χωρίς αμφιβολία, το αγαπημένο παιδί του Σικάγο στη δεκαετία των 00’s. Ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα του στους Τίμπεργουλβς.

Εν κατακλείδι, η Αφρική έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στο NBA. Και αν αναλογιστούμε και τους παίκτες που σταδιακά αναδύονται και σήμερα καταλαβαίνουμε πως η Αφρικανική ήπειρος έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή παικτών που προορίζονται για το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Αναμένουμε λοιπόν τα σπουδαία.