Βαριά ήταν η... καμπάνα για τον άσο των Μπρούκλιν Νετς, Κάιρι Ίρβινγκ, λόγω των αντισημιτικών σχολίων που έκανε.

Οι Μπρούκλιν Νετς, τιμώρησαν τον Κάιρι Ίρβινγκ για τουλάχιστον πέντε αγώνες χωρίς αμοιβή, απογοητευμένοι από την επανειλημμένη… αποτυχία του «να πει κατηγορηματικά ότι δεν έχει αντισημιτικές πεποιθήσεις». Λίγο αργότερα, ο έμπειρος άσος, ζήτησε συγγνώμη για την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με ένα βιβλίο, που έγινε και ταινία, με αντισημιτικά στοιχεία.

Ο Ίρβινγκ είχε αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μετά την προπόνηση νωρίτερα την Πέμπτη και οι Νετς στη συνέχεια, δήλωσαν ότι ο Ίρβινγκ είναι «ακατάλληλος προς το παρόν να συνδεθεί με τους Μπρούκλιν Νετς».

«Ήμασταν απογοητευμένοι σήμερα, καθώς όταν του δόθηκε η ευκαιρία σε μια συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης, ο Καϊρί αρνήθηκε να πει κατηγορηματικά ότι δεν έχει αντισημιτικές πεποιθήσεις, ούτε να αναγνωρίσει συγκεκριμένο υλικό μίσους στην ταινία. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία — αλλά απέτυχε — για να διευκρινίσουμε», ανέφεραν οι Νετς σε ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η αποτυχία να αποκηρύξει τον αντισημιτισμό όταν του δίνεται μια σαφή ευκαιρία να το πράξει είναι βαθιά ανησυχητική, είναι ενάντια στις αξίες του οργανισμού μας και συνιστά συμπεριφορά επιζήμια για την ομάδα. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλος να συνδεθεί με οι Μπρούκλιν Νετς».

Περίπου τέσσερις ώρες αφότου οι Νετς ανακοίνωσαν την τιμωρία  του, ο Ίρβινγκ απηύθυνε μια συγγνώμη, την οποία πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του κομισάριου του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, ήθελαν νωρίτερα.

Η απάντηση του Ίρβινγκ

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, ο Ίρβινγκ έγραψε: «Σε όλες τις εβραϊκές οικογένειες και κοινότητες που πληγώθηκαν και επηρεάστηκαν από την ανάρτησή μου, λυπάμαι βαθύτατα που σας προκάλεσα πόνο και ζητώ συγγνώμη. Αρχικά αντέδρασα με συναίσθημα στο ότι χαρακτηρίστηκα ως αντισημίτης, αντί να εστιάσω στη θεραπευτική διαδικασία των Εβραίων αδελφών μου που πληγώθηκαν από τα σχόλια μίσους που έγιναν στο ντοκιμαντέρ. 

Θέλω να διευκρινίσω οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με την θέση μου στον αγώνα κατά του Αντισημιτισμού ζητώντας συγγνώμη για τη δημοσίευση του ντοκιμαντέρ χωρίς πλαίσιο και χωρίς μια τεκμηριωμένη εξήγηση που να περιγράφει τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις στο ντοκιμαντέρ με τις οποίες συμφώνησα και διαφώνησα. Δεν είχα καμία πρόθεση να δείξω ασέβεια σε οποιαδήποτε εβραϊκή πολιτιστική ιστορία σχετικά με το Ολοκαύτωμα ή να διαιωνίσω οποιοδήποτε μίσος. Μαθαίνω από αυτό το ατυχές γεγονός και ελπίζω να βρούμε κατανόηση όλοι μεταξύ μας».

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες και τις συνέπειες των πράξεών μου»

Ο Ίρβινγκ έγραψε επίσης ότι η ταινία «περιείχε ορισμένες ψευδείς αντισημιτικές δηλώσεις, αφηγήσεις και γλώσσα που ήταν αναληθή και προσβλητική για την Εβραϊκή Φυλή/Θρησκεία, και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη και την ευθύνη για τις πράξεις μου».

Από την πλευρά του ο Άνταμ Σίλβερ ζήτησε επίσης από τον Ίρβινγκ να αναλάβει ευθύνη νωρίτερα την Πέμπτη.

«Ενώ εκτιμούμε το γεγονός ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Μπρούκλιν Νετς και την Anti-Defamation League (Λίγκα Κατά της Δυσφήμησης) για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και άλλων μορφών διακρίσεων, είμαι απογοητευμένος που δεν ζήτησε συγγνώμη χωρίς επιφυλάξεις. Και πιο συγκεκριμένα που δεν κατήγγειλε το βδελυρό και επιβλαβές περιεχόμενο που περιέχεται στην ταινία που επέλεξε να δημοσιοποιήσει», είπε ο κομισάριος σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά πριν μιλήσει ο Ίρβινγκ.

Ο Σίλβερ είπε επίσης, ότι θα συναντηθεί με τον Ίρβινγκ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης. Ωστόσο, είναι σαφές πως θα αφορά τη συμπεριφορά του αθλητή. Και την αποκατάσταση της κατάστασης.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις! 

Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!