Το Debut.gr γυρίζει πίσω το χρόνο και παρουσιάζει τον πιο ανούσιο τραυματισμό στην ιστορία του NBA με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τόνι Άλεν.

Έχουμε δει πολλές περίεργες στιγμές κατά τη διάρκεια αγώνων του NBA, όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε τι γίνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Απίστευτα καλάθια, τσακωμούς ανάμεσα σε παίκτες, τσακωμούς ανάμεσα σε παίκτες και οπαδούς, παίκτες να κάνουν ότι θέλουν στους πάγκους και άλλα διάφορα. Είναι διαφορετικό όμως όταν μια περίεργη, και στην προκειμένη περίπτωση άκυρη, στιγμή επηρεάζει τόσο πολύ την καριέρα ενός παίκτη. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ, ποιος είναι ο πιο ανούσιος τραυματισμός στην 75χρονη ιστορία της λίγκας, σας έχουμε την απάντηση σε αυτό το άρθρο. Πάμε να δούμε πως ο Τόνι Άλεν έχασε μια ολόκληρη σεζόν για ένα κάρφωμα εκτός φάσης.

Το αχρείαστο κάρφωμα που του άλλαξε την καριέρα

Το 2007, σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στους Σέλτικς και τους Πέισερς, ο Τόνι Άλεν κέρδισε ένα φάουλ στην προσπάθεια του να μπει στη ρακέτα. Μετά το σφύριγμα, ο Άλεν, θα έπρεπε να είχε δώσει απλά τη μπάλα στον διαιτητή. Αντίθετα, αποφάσισε να συνεχίσει τη φάση και να καρφώσει εντυπωσιακά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κοινό της Βοστόνης να εκστασιαστεί. Δυστυχώς, αμέσως μετά το κάρφωμα, ο Άλεν προσγειώθηκε άσχημα στο παρκέ. Έκανε κάποιους μορφασμούς και κρατούσε το αριστερό του γόνατο. Η κερκίδα σώπασε. Οι οπαδοί των Σέλτικς ήταν σιωπηλοί και παρακολουθούσαν τρομαγμένοι τον Άλεν να σέρνεται στη baseline. Λίγο αργότερα, ο παίκτης των Σέλτικς αποχώρησε από το γήπεδο και δεν άργησε να γίνει γνωστό πως είχε τραυματιστεί σοβαρά και θα έχανε την υπόλοιπη σεζόν.

Ο Άλεν δεν άργησε να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που επιχείρησε εκείνο το κάρφωμα. Αλλά μήπως του βγήκε σε καλό; Μίλησε για το πώς ο βάναυσος τραυματισμός του τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι ήταν απαραίτητο να φροντίζει τον εαυτό του και το σώμα του. Άρχισε να δυναμώνει τακτικά τα πόδια και τους αστραγάλους του και να τρώει σωστά κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του. Το πιο σημαντικό όμως ήταν αυτό που δήλωσε αργότερα. “Έβγαινα έξω και το σκεφτόμουν, αλλά με έκανε να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Επειδή εκείνη την εποχή νόμιζα ότι ήμουν ο επόμενος σούπερ σταρ του franchise. Αλλά αυτό με μετέτρεψε σtον glue guy που είμαι σήμερα”.

O Glue Guy που φρόντισε οι Σέλτικς να βγουν και πάλι πρωταθλητές

Με τον όρο “Glue Guy” στο μπάσκετ μιλάμε για έναν παίκτη που κάνει τα πάντα αλλά κυρίως ενώνει την ομάδα. Είναι εκείνος που θα κάνει τα πάντα για τους συμπαίκτες του και θα καταφέρει να τους κάνει ένα σε στιγμές που το έχουν ανάγκη. Μετά τον τραυματισμό του, ο Άλεν ανακάλυψε ξανά τον ρόλο του στους Σέλτικς. Δεν ήθελε πλέον να είναι στο επίκεντρο, αλλά αποφάσισε ότι θα ήταν ο glue guy της ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να συνδυάσει όλα τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού (τρομερή άμυνα, ικανότητά λήψης δύσκολων αποφάσεων κ.α). Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα των Σέλτικς την επόμενη χρονιά και μέχρι σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του αθλήματος.

Παρά το γεγονός ότι υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό άσκοπα, ο Άλεν αναδείχθηκε πρωταθλητής και δεν είδε ποτέ αρνητικά την δοκιμασία που πέρασε. Θα μπορούσε εύκολα να τα παρατήσει, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποίησε τον τραυματισμό του ως μάθημα που τον βοήθησε να αναπτυχθεί και ως παίκτης αλλά κυρίως ως άνθρωπος.