Ο Μεσούτ Οζίλ εδώ και χρόνια έρχεται στον «αφρό της επικαιρότητας» λόγω κάποιας παλιάς του στιγμής που μας είχε χαρίσει.

Αν με έβαζαν σε ανιχνευτή ψεύδους δεν θα ήξερα τι να πω. Και μάλλον θα έλεγα ψέματα αν η ερώτηση είχε να κάνει με τον Μεσούτ Οζίλ και το που βρίσκεται τώρα. Ο Γερμανός χαφ τα τελευταία χρόνια είχε χαθεί από την επικαιρότητα. Και αν ήταν πρωταγωνιστής σε αυτή ήταν για κακό λόγο. Για κάτι αρνητικό.

Πρέπει να είσαι γνώστης -πολύ καλός μάλιστα- για να απαντήσεις με μιας στο εν λόγω τεστ και μάλιστα με επιτυχία. Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να στείλει πολλούς παίκτες του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» στο… σπίτι τους.

Ο ταλαντούχος μέσος εδώ και μερικούς μήνες βγάζει το μεροκάματό του κάπου στην Τουρκία (στην Μπασακσεχίρ για την ακρίβεια). Αλλά εδώ και χρόνια έχει πάψει να μας απασχολεί για καλό λόγο. Γι’ αυτό και εμείς ζούμε με τις αναμνήσεις του. Τότε που ήταν πραγματικός ποδοσφαιριστής και όχι… ηθοποιός.

Τα γενέθλία του (ήταν στις 15 Οκτωβρίου) ήταν μία καλή πάσα -σαν τις δικές του- για να τον ευχαριστήσουμε. Για όλα όσα μας έχει προσφέρει -και ξέρουμε δεν πρόκειται να είναι πιο πολλά- εδώ και χρόνια. Για όλες τις αναμνήσεις που έχουμε μαζί του -και δεν πρόκειται να γίνουν ακόμη περισσότερες-.

Μεσούτ Οζίλ- Κριστιάνο Ρονάλντο: Name a more iconic duo

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ή να πούμε πότε έπιασε το pick του ο Μεσούτ Οζίλ ήταν η εποχή που φορούσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Τότε έδειξε ότι όχι απλά μπορεί να ανεχτεί την πίεση. Αλλά ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αυτή. Στην ισπανική πρωτεύουσα ο Γερμανός χαφ βρήκε και τον παίκτη που έκανε καλύτερο. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η σχέση που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους δεν περιοριζόταν στα στενά πλαίσια του γηπέδου. Αλλά συνεχιζόταν και εκτός από τις τέσσερις γραμμές. Δίπλα στον Πορτογάλο φορ ο ταλαντούχος μέσος έμαθε τι πάει να πει κοπιαστική δουλειά. Έμαθε τι πάει να πει πρωταθλητισμός. Με πράξεις. Όχι με θεωρία.

Κατάλαβε πολύ καλά ότι αν πάψει να δουλεύει, τότε παύει και να εξελίσσεται. Τότε θα τον περάσει κάποιος άλλος που απλά μπορεί να έχει το μισό ταλέντο από εκείνον. Αλλά να… λιώνει στην προπόνηση πολύ περισσότερο από εκείνον. Οι περισσότερες μπαλιές του Οζίλ είχαν στόχο τον Κριστιάνο και αυτός ήξερε καλύτερα από τον καθένα τι να τις κάνει: μα φυσικά γκολ.

«Ήταν εκείνος που μπορούσε να με βρει πιο εύκολα από τον καθένα. Καταλάβαινε κάθε κίνησή μου στον χώρο. Του χρωστάω πολλά από τα γκολ που σημείωσα. Πλέον η ζωή μου θα είναι λίγο πιο δύσκολη στο γήπεδο», τα λόγια του Κριστιάνο, λίγο μετά την αποχώρηση του Οζίλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης για την Άρσεναλ.

Το γκολ του Οζίλ που μας έστειλε στα… άστρα!

Το πέρασμα του Μεσούτ Οζίλ από την Άρσεναλ είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο ιστορικός του… μέλλοντος θα κρίνει αν αυτό είχε εν τέλει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, για την ώρα και επειδή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο εγώ όχι απλά σηκώνω το χέρι μου, αλλά και τα πόδια μου, για να πω ότι ήταν μάλλον αρνητικό.

Παρόλα αυτά ο Οζίλ χάρισε μερικές σπουδαίες στιγμές. Όχι μόνο στους Λονδρέζους και στους φίλους τους. Αλλά και γενικότερα στους ποδοσφαιρόφιλους. Μία από αυτές που μνημονεύεται ακόμη και σήμερα είναι αυτή με τη Λουντογκόρετς στους ομίλους του Champions League.

Ήταν λίγα λεπτά πριν από το τέλος και με την αγγλική ομάδα στην επίθεση όταν ο Γερμανός μέσος κατάφερε με την τεχνική του αρετή, αλλά και με τη διορατικότητά του να στείλει… αδιάβαστους τους αμυντικούς και τον γκολκίπερ της ομάδας από τη Βουλγαρία. Μία στιγμή πραγματικό… αστέρι!

Καλό το ταλέντο, αλλά δεν φτάνει πάντα

Λένε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από ένα χαμένο ταλέντο. Από εκείνον που δεν το αξιοποίησε στο 100%. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι ο Μεσούτ Οζίλ. Ο Γερμανός χαφ από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του μπορούμε να ξεχωρίσει. Έβλεπε πράγματα -και ασίστ- που κανείς άλλος δεν μπορούσε να δει.

Η πορεία του από τη Σάλκε, στη Βέρντερ Βρέμης και από εκεί στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν συνεχώς ανοδική. Ήταν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα του δινόταν η μεγάλη ευκαιρία. Αλλά εκείνος τι έκανε από την ώρα και τη στιγμή που έπρεπε να γίνει ηγέτης στην Άρσεναλ; Πως κατάφερε να… ξεπληρώσει τους Λονδρέζους που τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία τους -έπαιρνε από εκείνους 400.000 λίρες την εβδομάδα, με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να ακολουθεί λίγο αργότερα- την ώρα και τη στιγμή που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο;

Ο Οζίλ δεν είχε μπροστά του άλλον παίκτη με το δικό του ταλέντο. Αλλά τον κακό του εαυτό. Το ίδιο του το μυαλό. Ούτε καν το σώμα του δεν του έφερνε αντιρρήσεις, αφού ήταν ελάχιστες οι φορές που τραυματίστηκε σοβαρά. Το μυαλό του από την άλλη ήταν… αλλού. Από ένα σημείο και έπειτα ο Γερμανός είχε χάσει τον έλεγχο και δεν έδειχνε να έχει καμία όρεξη να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Κάτι που επιβεβαίωσε με τον… χειρότερο τρόπο στη Φενερμπαχτσέ. Ούτε εκεί έπιασε αν και τα χρήματα που έπαιρνε ήταν πολύ καλά, ενώ το επίπεδο πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με την Premier League. Αλλά ακόμη και από εκεί έφυγε… νύχτα. Από το καλοκαίρι του 2022 βρίσκεται στην Μπασακσεχίρ. Κάπου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -έχει μόλις μία συμμετοχή για την ώρα-, διαπράττοντας το μεγαλύτερο αμάρτημα: σπαταλώντας το (πλούσιο) ταλέντο του.