Ο Μιχαΐλο Μούντρικ δεν ξεχωρίζει μόνο για την ταχύτητά του ή τις ντρίμπλες του με τη φανέλα της Σαχτάρ στο φετινό Champions League.

Ο Μιχαΐλο Μούντρικ είναι το νέο μεγάλο αστέρι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο νεαρός εξτρέμ της Σαχτάρ δεν ήρθε απλά για να κάνει ένα… μπαμ. Αλλά ήρθε για να μείνει. Όπως και τα τατουάζ που έχει στο κορμί του. Και αυτά έχουν κάτι να πουν. Και αυτά δεν πάνε… πουθενά.

Ο Ουκρανός επιθετικός ξεχωρίζει για πολλούς λόγους μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η ταχύτητα και η τεχνική του κατάρτιση είναι απλά τα πρώτα εξ αυτών που κάνουν το μάτι του θεατή να «κλειδώσει» πάνω του. Λίγο πιο μετά είναι και η εξωτερική εμφάνιση του 21χρονου παίκτη.

Ο Μούντρικ είναι αυτό που λέμε «αλητάμπουρας». Ή για να το πούμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο «μπαλαδόφατσα». Οι περσινές του εμφανίσεις στο Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν απλά η αρχή. Το ενδιαφέρον της Άρσεναλ το καλοκαίρι που πέρασε η συνέχεια. Και πλέον φέτος στα «αστέρια» ο σούπερ σταρ της Σαχτάρ δίνει τη μία παράσταση, μετά την άλλη. Πάντα σε γρήγορους ρυθμούς. Σε fast forward.

Είναι απλά θέμα χρόνου να φύγει από την ουκρανική ομάδα για κάπου αλλού. Μάλλον προς Premier League μεριά. Το μόνο σίγουρο -για την ώρα- είναι ότι θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε όποιον θελήσει να τον κάνει δικό του.

Με… παιδεία από τη Σαχτάρ

Η Σαχτάρ και η Ντιναμό Κιέβου είναι οι δύο μεγάλες δυνάμεις του ουκρανικού ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια. Όχι γιατί έχουν τα πιο πολλά εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ούτε γιατί είναι οι σύλλογοι με τον περισσότερο κόσμο ή τους περισσότερους τίτλους.

Αλλά κυρίως γιατί ξέρουν ποιους νεαρούς παίκτες να αποκτήσουν. Και σε δεύτερη φάση πότε και που να τους πουλήσουν όταν έρθει η ώρα της… αποφοίτησης. Είπαμε… Και οι δύο ομάδες είναι μεγάλα σχολεία! Ένας από εκείνους που πλέον κάνει διατριβή με τη φανέλα της ομάδας από το Ντόνετσκ είναι ο Μιχαΐλο Μούντρικ.

Ο 21χρονος εξτρέμ ανήκει στις ακαδημίες της Σαχτάρ από το 2016. Από το 2020 μέχρι και σήμερα έχει πάρει τη φανέλα βασικού στο… σπίτι του. Παρόλα αυτά πιο πριν έπρεπε να κάνει και εκείνος το… αγροτικό του, ώστε να «ψηθεί». Έτσι, έφυγε δανεικός για την Άρσεναλ Κιέβου (2019) και για την Ντέσνα Τσιρίσιβ έναν χρόνο αργότερα.

Εν έτει 2022 είναι ο πιο καλός ο μαθητής της Σαχτάρ!

The next big thing

Κατά καιρούς η Ουκρανία έχει χαρίσει μερικούς σπουδαίους παίκτες στην Ευρώπη. Ο τελευταίος εξ αυτών ήταν με διαφορά ο Αντρέι Σεφτσένκο. Αλλά τα χρόνια πέρασαν. Οι Βραζιλιάνοι -ειδικά στη Σαχτάρ- για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έγιναν κυρίαρχη δύναμη. Ωστόσο, η κρίση γέννησε ευκαιρίες. Κυρίως για τους ντόπιους πιτσιρικάδες που είδαν τον χρόνο συμμετοχής τους να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Ο Μιχαΐλο Μούντρικ δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει από τα χέρια του (πόδια του για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι).Και άλλοι στην ηλικία του απασχόλησαν τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. Όμως, κανείς δεν κατάφερε να βγάλει ασπροπρόσωπη την Ουκρανία, όπως κάποτε είχε κάνει ο ένας και μοναδικός «Σέβα».

Ο σούπερ σταρ της Σαχτάρ είναι μόλις 21 ετών. Αλλά παίζει με μυαλό και εμπειρία που θα ζήλευαν πολλοί πιο μεγάλοι σε ηλικία από εκείνον. Παράλληλα, διαθέτει και το κατάλληλο… θράσος για να πάει μπροστά και να επιβεβαιώσει όλες τις «προφητείες» που έχουν βγει για αυτόν τους τελευταίους μήνες!

Ο τύπος κάνει την μπάλα… κομπολόι

Και φτάνουμε στο… ζουμί της υπόθεσης. Γιατί, λοιπόν, τόσος ντόρος και κουβέντα για έναν παίκτη της Σαχτάρ; Γιατί η Άρσεναλ το καλοκαίρι του 2022 προσπάθησε να τον αποκτήσει και εν τέλει έφαγε τα μούτρα της παρά το γεγονός ότι έδινε στους Ουκρανούς 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ;

Ο Μιχαΐλο Μούντρικ είναι ένας εξτρέμ που έχει τα πάντα… όλα. Και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο Ουκρανός μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια και στις δύο πλευρές της επίθεσης. Μάλιστα, μπορεί να παίξει και σαν χαφ αν και εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες. Είναι… ταμάμ για τις ομάδες που θέλουν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις, μιας και αν βάλει… δευτέρα και έχει μπροστά του κενό χώρο, τότε δύσκολα τον προλαβαίνει κανείς.

Σε όλα αυτά να μην ξεχάσουμε την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Ο Μούντρικ έχει την ταμπέλα του «Ουκρανού Νεϊμάρ», γιατί μπορεί να περάσει από τον αντίπαλό του με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των μπακ και μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους!

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, μετά την Άρσεναλ, τόσο η Μάντσεστερ Σίτι, όσο και η Λίβερπουλ τον παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή. «Ναι είναι αλήθεια. Το καλοκαίρι που πέρασε η Άρσεναλ μας έκανε μία κρούση. Λίγο αργότερα μας ενόχλησε και η Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά στόχος μας είναι να τον κρατήσουμε στις τάξεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό και μόνο αν έρθει μία πολύ καλή οικονομική πρόταση να σκεφτούμε κάτι άλλο». Αυτά ήταν τα λόγια του τεχνικού διευθυντή της Σαχτάρ, Κάρλο Νικολίνι, λίγο μετά το εκτός έδρας ματς με τη Σέλτικ για το Champions League.

Σε ελεύθερη… μετάφραση (κάτι σαν άλλο Google Translate) αυτές οι δηλώσεις είναι ότι όποιος δώσει κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ θα αποκτήσει τον Μούντρικ.

Κάθε τατού και μία ιστορία

Όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου μας ο Μιχαΐλο Μούντρικ δεν ξεχωρίζει μόνο για τις ποδοσφαιρικές του αρετές. Είναι και το στιλ του εκτός γηπέδου που τον κάνει να κεντρίζει τα… βλέμματα. Τα τατού είναι ένας από αυτούς τους λόγους.

Ο 21χρονος παίκτης, σαν κάθε νέο της γενιάς του που σέβεται τον εαυτό του, έχει «χτυπήσει» πολλά και διαφορετικά τατού σε όλο του το σώμα. Σύμφωνα με τον ίδιο «Κάθε τατού είναι μοναδικό. Κάθε τατού έχει και μία άλλη ιστορία που είναι κομμάτι της ζωής μου».

Ωστόσο, αυτά που ξεχωρίζουν είναι ένα μεγάλο στο στήθος και ένα άλλο στον λαιμό που έχουν να κάνουν με τον Ιησού Χριστό.

«Δεν θα κρυφτώ. Πιστεύω πολύ στον Θεό. Πιστεύω πολύ στον Ιησού. Γι’ αυτό και έχω δύο μεγάλα τατουάζ στο σώμα μου με το όνομά του», είχε πει πιο παλιά σε συνέντευξή του ο Μούντρικ.

Ο τύπος από το Κράσνοραντ θα γίνει θέμα κουβέντας από πολλούς. Από απλούς ποδοσφαιρόφιλους μέχρι και από στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Αλλά αυτό δεν τον νοιάζει και τόσο. Το γνωρίζει ήδη. Γι’ αυτό και ξεχωρίζει. Ωστόσο, αυτά που τον κάνουν μοναδικό δεν είναι απλά τα τατουάζ του μα τα… μαγικά του με την μπάλα στα πόδια.