Η Φενέρμπαχτσε εντυπωσιάζει στην αρχή της σεζόν και τεράστιο μερίδιο ευθύνης φέρει η δουλειά που έχει πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Ιτούδης.

Η 5η αγωνιστική της Euroleague ολοκληρώθηκε. Πλέον, μόνο μία ομάδα έχει μείνει αήττητη στη διοργάνωση. Η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη και του Νικ Καλάθη. Ο σύλλογος από την Τουρκία πραγματοποιεί εντυπωσιακή εκκίνηση στη σεζόν και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο Έλληνας τεχνικός.

Βρίσκεται στο 5-0, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ με ευδιάκριτους ρόλους και δείχνει, προς το παρόν, απόλυτα έτοιμη για τις προκλήσεις της συνέχειας. Οι βάσεις φαίνεται να έχουν μπει για την επιστροφή του συλλόγου στα υψηλά στάνταρ της προηγούμενης δεκαετίας.

Προφανώς και είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν. Όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Φενέρ είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που δείχνει τον καλό της εαυτό. Με τη δουλειά του Ιτούδη να φαίνεται ήδη και να εντυπωσιάζει.

Η φιλοσοφία τού Ιτούδη πέρασε στη Φενέρμπαχτσε

Το φετινό καλοκαίρι η Φενέρ αποφάσισε να αφήσει πίσω την περσινή σεζόν. Έδωσε τα κλειδιά στον Δημήτρη Ιτούδη και προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της. Συνεπώς μόνο εύκολη δεν θα ήταν η δουλειά για τον έμπειρο προπονητή να… μοντάρει τους παίκτες. Ειδικά όταν μεσολαβούσε και το Eurobasket, όπου κάθισε στον πάγκο της Ελλάδας.

Αυτό όμως δεν περιόρισε τον 52χρονο τεχνικό να χτίσει μια δυνατή και γεμάτη ομάδα. Με το πέρας της διοργάνωσης έπιασε αμέσως δουλειά. Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του. Η Φενέρ έχει ξεκινήσει ιδανικά τη σεζόν και φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Ιτούδη.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες. Έχει καταφέρει να παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ για την εποχή. Και προ πάντων, έχει ακόμα πολλά να δώσει στην ομάδα, αφού είμαστε ακόμα πάρα πολύ νωρίς στη σεζόν. Αν μη τι άλλο αυτό αξίζει συγχαρητηρίων στον Έλληνα προπονητή.

Ο… παράγοντας Καλάθης που εκτοξεύει τον Γουίλμπεκιν

Άλλος ένας Έλληνας που έχει βοηθήσει σε αυτό το «οικοδόμημα» είναι και ο Νικ Καλάθης. Ο διεθνής γκαρντ αποκτήθηκε για να… νοικοκυρέψει το παιχνίδι της Φενέρ στην επίθεση. Κάτι που προς το παρόν έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Ο πρώτος πασέρ στην ιστορία της Euroleague διαθέτει δίπλα του έναν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην Ευρώπη. Ο λόγος φυσικά για τον Σκότι Γουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός (με ισραηλινό διαβατήριο) έχει έναν πιο διαφορετικό ρόλο απ’ ότι είχε στη Μακάμπι. Και φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά.

Δεν χρειάζεται πλέον να έχει το βάρος της οργάνωσης του παιχνιδιού. Αυτό είναι πλέον υπόθεση του Νικ. Ο Γουίλμπεκιν φροντίζει να κοιτά περισσότερο το σκορ και μέχρι τώρα του πηγαίνει. Όντας ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτης στη λίγκα.

Οι δυο τους φαίνεται να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί αυτό. Αν ναι, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας προσφέρουν ωραίες στιγμές μέσα στα παρκέ όλης της Ευρώπης.

Η εξαιρετική άμυνα και η καλή επίθεση

Το μεγάλο όπλο της Φενέρ είναι η άμυνα. Δέχεται μόλις 70,2 πόντους, ενώ το Defensive Rating της είναι επίσης εξαίρετο με 102 πόντους ανά 100 κατοχές. Την ίδια ώρα δεν επιτρέπει στους αντιπάλους να σουτάρουν με αποτελεσματικότητα (49,2% eFG), ενώ κόβει σε μεγάλο βαθμό το ομαδικό παιχνίδι της άλλης ομάδας (επιτρέπει 14,2 ασίστ). Σημαντικό στοιχείο και τα λάθη αφού περίπου το 20% των επιθέσεων που δέχεται καταλήγει με δική της κατοχή.

Επιθετικά δεν τα πηγαίνει άσχημα. Άλλωστε χρειάζεται χρόνος για να βγουν τα θέλω του Ιτούδη. Έχει την 7η καλύτερη επίθεση (82,2 πόντοι), όμως διαθέτει το 3ο καλύτερο Offensive Rating με 118,8 πόντους ανά 100 κατοχές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα λάθη τα πηγαίνει και εκεί καλά. Κάνοντας 11,2 κατά μέσο όρο που είναι το 4ο καλύτερο στη λίγκα.

Η μόνη… πληγή είναι τα ριμπάουντ. Στα επιθετικά είναι στο μέσο όρο (31,1% των διαθέσιμων επιθετικών), όμως στα αμυντικά επιτρέπει 11,6 μ.ο ή αλλιώς το 32,6% των διαθέσιμων, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Τα ριμπάουντ βέβαια είναι θέμα διάθεσης και δουλειάς. Με τον χρόνο ίσως βελτιωθεί και σε αυτόν τον τομέα.

Το σημαντικό όμως είναι πως δείχνει πολύ καλά στοιχειά. Η επίθεσή της είναι πάρα πολύ καλή για την εποχή. Η άμυνα τα πηγαίνει εξαιρετικά. Διαθέτει περιφέρεια με άπλετο ταλέντο, ενώ η γραμμή των ψηλών θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα. Ωστόσο ο άνθρωπος που είναι στον πάγκο, μπορεί να βρει τις λύσεις και να κάνει τη Φενέρμπαχτσε ακόμα καλύτερη.