Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Οι διεθνείς της Αυστραλίας επικρίνουν την ανθρώπινη εκμετάλλευση στο Κατάρ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει και η εθνική Αυστραλίας διαμαρτυρήθηκε επίσημα για τα δικαιώματα των εργατών και της LGBTQ+ κοινότητας.
Η εθνική ομάδα της Αυστραλίας εξέδωσε ανακοίνωση κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ. Αποτέλεσε έτσι την πρώτη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που το κάνει.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα επικρίνει τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τους οικοδεσπότες του. Το Football Australia εξέδωσε επίσης μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η «δυστυχία» που αισθάνονται οι εργάτες και οι οικογένειές τους που προκαλείται από το Μουντιάλ «δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Στο βίντεο συμμετέχουν 16 διεθνείς παίκτες. Εκείνοι ζητούν μία «αποτελεσματική λύση» για τους μετανάστες εργάτες και την αποποινικοποίηση των γκέι σχέσεων.
Στους 16 παίκτες της Αυστραλίας που συμμετέχουν στο βίντεο περιλαμβάνονται:
- O αρχηγός Ματ Ράιαν,
- O αμυντικός της Σάντερλαντ Μπέιλι Ράιτ,
- O Κέι Ρόουλς της Χαρτς και
- O Άλεξ Γουίλκινσον, πρόεδρος του Professional Footballers Australia, ο οποίος εκπροσώπησε για τελευταία φορά τους Socceroos το 2015.
«Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων δεν είναι εύκολη και δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις», δήλωσαν οι παίκτες.
«Στεκόμαστε στο πλευρό της FIFPro, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Οικοδομών και Ξύλου και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Επιδιώκουμε μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε μια κληρονομιά για τις συνθήκες στο Κατάρ.
»Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κέντρου πόρων για τους μετανάστες. Ακόμα, ζητούμε την αποτελεσματική επανόρθωση για όσους έχουν στερηθεί τα δικαιώματά τους. Τέλος, απαιτούμε την αποποινικοποίηση όλων των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
»Αυτά είναι τα βασικά δικαιώματα που πρέπει να παρέχονται σε όλους και θα διασφαλίσουν τη συνεχή πρόοδο στο Κατάρ και μια κληρονομιά που θα διαρκέσει πολύ πέρα από το τελικό σφύριγμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022».
«Όλοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στο Παγκόσμιο Κύπελλο»
Η δήλωση του Football Australia αναφέρεται επίσης στους νόμους του Κατάρ σχετικά με τις LGBTQ+ σχέσεις. Η ομοφυλοφιλία μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο στο κράτος του Κόλπου, ενώ επικρίθηκαν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι ότι οι ομοφυλόφιλοι φίλαθλοι που θα παρακολουθήσουν το τουρνουά θα πρέπει να δείξουν «ευελιξία και συμβιβασμό».
Ο αμυντικός της Αδελαΐδα Γιουνάιτεντ Τζόσουα Καβάλο είναι ο μόνος εν ενεργεία άνδρας ποδοσφαιριστής πρώτης κατηγορίας που έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.
«Ως το πιο πολυπολιτισμικό, ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς άθλημα στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι ο αληθινός αυθεντικός εαυτός τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ενώ αναγνωρίζουμε τα υψηλότερα επίπεδα διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από το Κατάρ και τον Πρόεδρο της Fifa ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ φίλαθλοι θα είναι με ασφάλεια ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, ελπίζουμε ότι αυτό το άνοιγμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τουρνουά».
Πρόκειται για μια από τις πιο αξιοσημείωτες εκδηλώσεις κριτικής που γίνονται από οποιαδήποτε από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την απόφαση να διεξαχθεί το τουρνουά στο Κατάρ να έχει επικριθεί έντονα από τότε που η Fifa έκανε την ανακοίνωση το 2010.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση των ξένων εργατών στο Κατάρ και για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει εκεί.
Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα πέθαναν στο Κατάρ από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός είναι παραπλανητικός, επειδή δεν ήταν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν άνθρωποι που εργάζονταν σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.