Τα παιχνίδια της Άρσεναλ με την Τότεναμ είναι ιδιαίτερα. Οι λόγοι; Πολλοί και διαφορετικοί ένας από αυτούς είναι και ένας... πανηγυρισμός.

Η Άρσεναλ είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας. Και ας κοντεύει 20 χρόνια, χωρίς να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Βέβαια, τελευταία φορά που αυτό είχε συμβεί ήταν το 2004. Και όλοι (ή σχεδόν) όλοι το θυμούνται. Μιας και ήταν χωρίς μία ήττα. Από τότε γεννήθηκε ο μύθος και ο θρύλος των «Ανίκητων».

Οι Λονδρέζοι από τότε και μέχρι σήμερα έζησαν αρκετές χαρές. Αλλά όχι τόσο σημαντικέ. Και μερικές βραδιές που δεν έδειχναν να ξημερώνουν ποτέ. Αλλά πάντα τα ντέρμπι με την Τότεναμ ήταν ένα ειδικό και ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής τους.

Το να χάσουν από τους «πετεινούς», είτε εντός, είτε εκτός έδρας ήταν αρκετό, ώστε να τους χαλάσει ό,τι μπορούσαν να έχουν φτιάξει. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τους μισητούς γείτονες ήταν αρκετό για να φέρει νεύρα στους οπαδούς της Άρσεναλ που θα κρατούσαν για πολλές ημέρες. Ακόμα και εβδομάδες.

«Δεν είχα πολλές ημέρες στην Άρσεναλ. Τα αγγλικά μου ήταν πολύ άσχημα. Ωστόσο, μία από τις πρώτες εκφράσεις που μου έμαθαν οι “παλιοί” στα αποδυτήρια ήταν “Η Τότεναμ είναι σκατά”». Τάδε έφη Πατρίκ Βιεϊρά.

Όμως, ο παλαίμαχος χαφ από τη Γαλλία δεν ήταν ο μόνος που είχε ειδική… σχέση με την έτερη ομάδα του Βόρειου Λονδίνου. Το ίδιο ισχύει και για έναν συμπατριώτη του. Τον Τιερί Ανρί.

Ο θρύλος και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ όχι απλά είδε έναν πανηγυρισμό του να γίνεται… άγαλμα έξω από το «Έμιρεϊτς», αλλά, έχει να θυμάται ότι:

«Ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου μπορούσα να πω “Δεν έχασα ποτέ από την Τότεναμ”. Και αυτό ήταν κάτι σημαντικό για εμένα», τα λόγια του.

Άρσεναλ: Ένα ντέρμπι, ένα γκολ, ένας πανηγυρισμός!

Τότε έγινε η αρχή!

2002. Πριν από 20 χρόνια (νταν) η Άρσεναλ ήταν μία από τις ομάδες που διεκδικούσαν την πρωτιά στην Premier League. Το σύνολο του Αρσέν Βενγκέρ δεν έπαιρνε μόνο τη μία νίκη, μετά την άλλη. Αλλά έπαιζε και σπουδαίο ποδόσφαιρο.

Οι «κανονιέρηδες» είχαν αναπτύξει μία… πελατιακή σχέση με την Τότεναμ που εκείνη την εποχή δεν βρισκόταν και στο καλύτερο φεγγάρι της.

Ωστόσο, μία από τις πιο iconic στιγμές τόσο στην καριέρα του Τιερί Ανρί όσο και στα ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου ήταν το σόλο γκολ του Γάλλου. Ο «Τιτί» πήρε την μπάλα στα πόδια του, ανέβασε ταχύτητα και δεν κοίταξε κανέναν πίσω του!

Αυτό, όμως, το γκολ δεν είναι μυθικό απλά και μόνο σαν γκολ. Αλλά και για τον πανηγυρισμό που ακολούθησε! Ο Ανρί έκανε ένα ανάλογο σπριντ προς την πλευρά των φίλων της Τότεναμ πανηγυρίζοντας μπροστά στα μούτρα τους! Ο εν λόγω πανηγυρισμός πλέον κοσμεί το «Έμιρεϊτς» (φώτο πάνω).

Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν πήρε μόνο το νούμερο του Ανρί!

Flashforward… Τον Ιανουάριο του 2018 η Άρσεναλ έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μιας και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών τα έσκασε… χοντρά για χάρη του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ που εκείνη την εποχή έκανε πλάκα στις αντίπαλες άμυνες των ομάδων της Bundesliga με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο Γκαμπονέζος στράικερ μόλις πάτησε αγγλικό έδαφος για χάρη των Λονδρέζων φρόντισε να πάρει το νούμερο «14». Ένα νούμερο που έγινε μυθικό χάρη στον Τιερί Ανρί και τα γκολ που σημείωσε μαζί του. Ένα νούμερο που στη συνέχεια το φόρεσε -χωρίς όμως να το αξιοποιήσει αναλόγως- ο Θίο Γουόλκοτ.

Ο Ομπαμεγιάνγκ μόνο άσχημα δεν τα πήγε στους «κανονιέρηδες». Αν και τις δύο τελευταίες σεζόν μαζί τους οι περισσότερες εμφανίσεις του ήταν κάτω του μετρίου.

Ωστόσο, ένα ακόμη γεγονός που συνδέει τους δύο άνδρες είναι ο πανηγυρισμός του «Όμπα». Τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Η Άρσεναλ «καίγεται» για τους τρεις βαθμούς στο εντός έδρας ντέρμπι με την Τότεναμ. Η νίκη έρχεται και είναι εμφατική. 3-1.

Ο Αφρικανός ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ. Αλλά όλοι ακόμα θυμούνται τον πανηγυρισμό του που ήταν αντιγραφή εκείνου του Τιερί Ανρί!

Τρίτη… γενιά πανηγυρισμών! 

Ο Γκάμπριελ Ζεσούς έφυγε από τη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2022 για χάρη της Άρσεναλ. Ο Μίκελ Αρτέτα τον ήθελε σαν τρελός και τον έπεισε άμεσα να δώσει τα χέρια με τους Λονδρέζους.

Ο Βραζιλιάνος είναι από εκείνους τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Τόσο με την τεχνική του ικανότητα, όσο και με την εκτελεστική του δεινότητα.

Κάτι που επιβεβαίωσε στο εντός έδρας παιχνίδι με την Τότεναμ. Το ματς ήταν στο 1-1 όταν ο Ζεσούς… χώθηκε μεταξύ του Γιορίς και του Ρομέρο και έκανε το 2-1 για την Άρσεναλ, πανηγυρίζοντας όπως ο Τιερί Ανρί και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Ένας πανηγυρισμός που πάει από γενιά σε… γενιά!