Η καριέρα του Κέμπα Γουόκερ βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, με τον έμπειρο γκαρντ να αναζητά τον δρόμο της λύτρωσης που θα τον φέρει πίσω στο ΝΒΑ.

Κάποτε ήταν ένα από τα καλύτερα πόιντ γκαρντ στο ΝΒΑ. Πλέον είναι στα αζήτητα. Η καριέρα του Κέμπα Γουόκερ βρίσκεται στο ναδίρ της. Δεν θυμίζει πια σε τίποτα τον εκρηκτικό γκαρντ που έκανε «σμπαράλια» τις άμυνες όσο αγωνιζόταν στους Σάρλοτ Χόρνετς.

Το μόνο που αναζητά ο ίδιος είναι μια ομάδα να τον εμπιστευτεί. Να του δώσει τη δυνατότητα να παίξει ξανά μπάσκετ. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που το «Spectrum Center» ζητωκραύγαζε το όνομά του.

Οι μέρες που ζάλιζε τους αντιπάλους του στα παρκέ μοιάζουν να έχουν περάσει. Κάποτε του είχαν δώσει το προσωνύμιο «Cardiac Kemba». Λόγω του κρύου αίματος που είχε όταν η μπάλα «έκαιγε». Όταν τα χέρια τρέμουν και οι παλάμες ιδρώνουν. Πλέον αυτή η καρδιά ψάχνει το… φιλί της ζωής που θα επαναφέρει την καριέρα του σε λειτουργία. Να τον λυτρώσει. Μια καριέρα που θα είναι άδικο να τελειώσει έτσι.

Ένα franchise στις υπηρεσίες του Γουόκερ

Όταν ο Γουόκερ μπήκε στο ΝΒΑ ως η 9η επιλογή στο draft του 2011 τα πράγματα δεν ήταν απλά για εκείνον. Η λίγκα άρχιζε σιγά-σιγά να προσαρμόζεται στο τρίποντο και δεν ήταν ο καλύτερος σουτέρ από μακριά. Ωστόσο βρήκε τον τρόπο να σκοράρει περίπου 17 πόντους ανά μέσο όρο τα τέσσερα πρώτα χρόνια.

Η σεζόν που άλλαξε την καριέρα του ήρθε το 2015-16. Παρότι ήταν απλά ένας καλός παίκτης οι Χόρνετς τον αντάμειψαν με νέο συμβόλαιο και εκείνος γύρισε τον διακόπτη. Βελτίωσε κατακόρυφα το μακρινό του σουτ. Και σε συνδυασμό με την απίστευτη εκρηκτικότητά του είχε για… πλάκα τους 20 πόντους σε κάθε αγώνα.

Στις επόμενες τέσσερις σεζόν στη Βόρεια Καρολίνα θα έβγαινε τρεις φορές All Star. Οι Χόρνετς ήταν στα… πόδια του, με τον Κέμπα να χάνει μόλις έξι αγώνες σε εκείνο το διάστημα. Ήταν πραγματικός «Iron Man». Όλη η ομάδα στηριζόταν πάνω του και για τις αποτυχίες που ακολούθησαν μόνο αυτός δεν ευθυνόταν. Δεν είχε ποτέ έναν αντάξιο συμπαραστάτη. Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2019.

Το συμβόλαιό του τελείωσε και όλοι περίμεναν πως θα υπογράψει το «μαξ» με την ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν. Αμ δε. Στη Σάρλοτ υπήρχε προβληματισμός για κάποια χρόνια θέματα του Κέμπα στα πόδια. Και ήταν βέβαιοι πως κάποια στιγμή θα έβγαιναν ξανά στην επιφάνεια. Οπότε αποφάσισαν να μην τον… πληρώσουν. Μια κίνηση που, για όποιον δεν γνώριζε, δικαιολογημένα ξένισε.

Η… προδοσία της Σάρλοτ, η ευκαιρία στη Βοστόνη και η κάτω βόλτα του Κέμπα

Ο Γουόκερ δεν αισθάνθηκε προδομένος και όπως ήταν λογικό έψαξε τον επόμενο σταθμό του. Ποιος δεν θα τον ήθελε άλλωστε. Το 2019 ήταν το καλοκαίρι που ο Ίρβινγκ αποχώρησε από τους Σέλτικς για τους Νετς, αφήνοντας ανοιχτή τη θέση. Έτσι η Βοστόνη αποφάσισε να αποκτήσει τον Κέμπα μέσω «sign and trade» με συμβόλαιο τεσσάρων ετών αξίας 141 εκατ. δολαρίων.

Οι μέρες του στη Μασαχουσέτη δεν ήταν και οι καλύτερες. Οι τραυματισμοί έκαναν την εμφάνισή τους, όπως περίμεναν στη Σάρλοτ. Έπαιξε σε 56 ματς την πρώτη σεζόν και δεν ήταν κακός. Αντιθέτως παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κάτι που του χάρισε άλλη μία επιλογή ως All Star.

Την επόμενη χρονιά υπήρχε η αισιοδοξία πως με την offseason θα επέστρεφε υγιείς. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη. Έχασε την εκκίνηση του ΝΒΑ και όταν πάτησε παρκέ ήταν άλλος παίκτης. Τα προβλήματα παρέμειναν. Η ταχύτητά του είχε μειωθεί. Συνεπώς είχε χάσει το μεγάλο του «όπλο». Έπαιξε μόλις 43 ματς, κάτι που ανάγκασε τους Σέλτικς να προχωρήσουν δίχως αυτόν.

Η μετακίνησή του στους Θάντερ (δεν αγωνίστηκε ποτέ) τον έφερε στη Νέα Υόρκη και τους Νικς. Στο «Madison Square Garden» δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τον εαυτό του. Αν και βασικός δεν είχε ποτέ ρυθμό επιθετικά, ενώ αμυντικά ήταν πάρα πολύ κακός. Έτσι ήρθε η απόφαση από κοινού να μείνει εκτός μετά από 37 αγώνες και να προετοιμαστεί για τη φετινή σεζόν. Σε κάποια άλλη ομάδα.

«Θέλω απλά να παίξω μπάσκετ ξανά»

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ανταλλάχθηκε στους Πίστονς, οι οποίοι τον αποδέσμευσαν πριν από λίγες μέρες. Και εκεί είναι που ξεκινά το… δράμα. Ο Γουόκερ δεν έχει καμία προσφορά. Οι ομάδες του ΝΒΑ δεν φαίνεται να τον εμπιστεύονται και η καριέρα του κρέμεται από μια κλωστή.

Ο ίδιος δήλωσε πως απλά θέλει να παίξει μπάσκετ. «Θέλω απλά να μπορώ να παίξω μπάσκετ. Δεν με απασχολεί ο ρόλος μου. Ξεκίνησα την καριέρα μου ερχόμενος από τον πάγκο», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Ποιος νοιάζεται; Θέλω απλά να παίξω το άθλημα που αγαπώ και να είμαι γύρω σε εξαιρετικούς συμπαίκτες. Θέλω απλά να περάσω καλά».

Με αυτά τα λόγια ο Κέμπα έδειξε πόσο πολύ επιζητά ακόμη μια ευκαιρία. Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα. Δεν μπορείς να πείσεις έτσι απλά μια ομάδα να ρισκάρει. Προφανώς και το ταλέντο υπάρχει. Δεν έφυγε ποτέ άλλωστε. Όμως ο Γουόκερ πρέπει να βρει διαφορετικό τρόπο για να δείξει τι αξίζει. Η εκρηκτικότητά του τον έχει εγκαταλείψει. Συνεπώς αλλάζουν και όσα μπορεί να προσφέρει μέσα στο παρκέ.

Αν ένας παίκτης αξίζει πραγματικά μια ευκαιρία είναι εκείνος. Ένας παίκτης που μας έχει χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές μέσα στα παρκέ. Αρκετές ομάδες θα μπορούσαν να του δώσουν μια ευκαιρία για δείξει πως είναι εδώ. Πως ακόμα «ρέει» το μπάσκετ μέσα του. Ο ίδιος το πιστεύει και το θέλει πολύ. Και θα συνεχίσει να ψάχνει τον δρόμο μέχρι τη λύτρωση που θα τον οδηγήσει ξανά στο αγαπημένο του άθλημα.