Έχουν περάσει πολλά χρόνια όμως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την κλωτσιά με την οποία φιλοδώρησε ο Καντονά τον ρατσιστή οπαδό της Κρίσταλ Πάλας.

Ήταν 25 Ιανουαρίου 1995 όταν συνέβη κάτι που έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Ένα συμβάν και ένα βίντεο, από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του ποδοσφαίρου του περασμένου αιώνα. Για κάποιους ήρωας, για κάποιους άλλους όχι, ο Ερίκ Καντονά ήταν ο άνθρωπος που στιγμάτισε αυτή την μέρα.

Τότε, σε παιχνίδι της Γιουνάιτεντ απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας και έχοντας δει την κόκκινη κάρτα του διαιτητή, άκουσε από οπαδό των «αετών» στην εξέδρα να του φωνάζει «γ@#ώ τη Γαλλία. Άντε γαμ@… γύρνα πίσω στην πατρίδα σου, γ@#$μένε Γάλε».

Τότε ήταν που ο Καντονά όρμισε και τον κλώτσησε. Ακολούθησε πανικός. Ο Καντονά τον γρονθοκοπεί. Οι συμπαίκτες του, τρέχουν, τον πιάνουν από τους ώμους και τον σπρώχνουν άρον άρον στα αποδυτήρια για να ηρεμήσει. Εκείνος, έξαλλος θέλει να ξαναγυρίσει να τον χτυπήσει.

Τα ΜΜΕ τον αντιμετώπισαν σαν τον «δαίμονα» των γηπέδων. Μετά από λίγο, συνελήφθη ενώ δικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο εβδομάδων η οποία θα μετατραπεί τελικά, σε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας. Με απόφασή της, η Αγγλική ομοσπονδία θα του κόψει το ποδόσφαιρο για 9 μήνες ενώ και η ομάδα του θα τον τιμωρήσει με άλλους 4 μήνες με διακοπή συμβολαίου.

Ο Guardian θα γράψει για τον Καντονά ότι είναι «νιτρογλυκερίνη σε ανθρώπινη μορφή» ενώ ο Γκρέιαμ Κέλι ο εκτελεστικός διευθυντής της FA θα πει: «Η επίθεσή του αποτελεί κηλίδα και στίγμα για το ίδιο το παιχνίδι».

Οι κατηγορίες σε βάρος του Καντονά, όμως, θα δώσουν τη σκυτάλη σε σειρά αποκαλύψεων. Ο Μάθιου Σίμονς, το «θύμα» του Καντονά είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ακροδεξιού εθνικού μετώπου και ήταν ενεργό μέλος του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party). Είχε μάλιστα καταδικαστεί για επίθεση σε μετανάστη από τη Σρι Λάνκα.

Ο Καντονά μετατρέπεται στα μάτια πολλών σε «ήρωα» και αντικομφορμιστή. Σε έναν αθλητή, ο οποίος δεν μπαίνει σε καλούπια που διαμορφώνουν περσόνες. Πως έχει άποψη και ιδεολογικό υπόβαθρο. Πολλοί είδαν στο πρόσωπό του τον ποδοσφαιριστή-εξαίρεση, που ακόμα κι έτσι, με μία ακραία επίθεση, έστειλε μήνυμα στους φασίστες. Πως δεν έχουν θέση στα γήπεδα.

Δείτε το βίντεο

Καντονά: «Έπρεπε να τον κλωτσήσω πιο δυνατά»

«Κάποια άλλη μέρα ίσως τα πράγματα να ήταν τελείως διαφορετικά και ν’ αντιμετώπιζα αυτό τον τύπο με διαφορετικό τρόπο» είχε δηλώσει ο Καντονά, που όμως, δεν έχει μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι’ αυτό που έκανε. «Μια από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου ήταν εκείνη η κλωτσιά. Προσπάθησα να τον χτυπήσω ξανά γιατί δεν προσγειώθηκα στα πόδια μου. Δεν έβαλα πολλή δύναμη. Έπρεπε να το κάνω πιο δυνατά. Ήταν μια δραματική σκηνή κι εγώ ήμουν ηθοποιός…

Παίρνω τα πράγματα πολύ σοβαρά χωρίς να παίρνω στα σοβαρά τον εαυτό μου. Δεν σκέφτηκα ποτέ την ευθύνη ή το ποιος ήμουν ή το ότι ήμουν ποδοσφαιριστής και έπρεπε να είμαι πρότυπο. Δεν με ένοιαξε ποτέ να είμαι πρότυπο ή κάποια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ήθελα να κάνω αυτό που ήθελα. Αν ήθελα να κλωτσήσω κάποιον, θα τον κλωτσούσα» έχει τονίσει στο δημοφιλές περιοδικό FourFourTwo.