Ο ΟΦΗ γι' ακόμη μία χρονιά αποκλείστηκε άρον- άρον από το Κύπελλο Ελλάδας. Αυτή τη φορά όμως η ήττα τον πόνεσε περισσότερο.

Κατά 99,9% το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μένει στους περισσότερους, μετά το τέλος μιας αναμέτρησης. Ωστόσο, οι φίλοι του ΟΦΗ πιο πολύ δυσαρεστήθηκαν με την εικόνα, παρά από τον αποκλεισμό που ήρθε από την Κηφισιά για το Κύπελλο Ελλάδας.

Οι Κρητικοί αγωνίστηκαν στην Καισαριανή απέναντι σε μία ομάδα που ήταν -θεωρητικά πάντα- πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με εκείνους. Η ομάδα της Βορείων προαστίων δεν έχει καν σημειώσει το πρώτο της παιχνίδι σε εθνικό πρωτάθλημα. Δεν ήταν στη φυσική της έδρα και οι παίκτες της δεν ήταν οι πλέον έμπειροι.

Παρόλα αυτά κατάφεραν να δείξουν μία συμπαγή εικόνα. Οι παίκτες του Πετράκη επιβεβαίωσαν το ρητό που λέει ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Στον ΟΦΗ τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα. Η εικόνα του συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο δεν βαραίνει μόνο τους Σαμαράδες -που έχουν αποχωρήσει εδώ και εβδομάδες- αλλά ξεκινάει από τον πρόεδρο της ομάδας, Μιχάλη Μπούση και φτάνει μέχρι και τον τελευταίο φροντιστή.

Η σεζόν έχει μόλις ξεκινήσει. Αλλά για τους «μελανόλευκους» φαίνεται από τώρα… τελειωμένη και κατά ένα μεγάλο ποσοστό προδιαγεγραμμένη. Ακόμη και έτσι υπάρχει χρόνος για να σώσουν οτιδήποτε και αν σώζεται. Μα για να συμβεί αυτό πρέπει όλα να ξεκινήσουν από την αρχή.

Τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα!

Κακά τα ψέματα. Από τότε που ο Μιχάλης Μπούσης ανέλαβε την προεδρία του ΟΦΗ και εξαγόρασε όλο το πλειοψηφικό πακέτο έφερε άλλον… αέρα στην κρητική ομάδα. Έναν αέρα αλλαγής. Ωστόσο, όσο περνάνε τα χρόνια όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα το ίδιο μένουν. Ναι μεν οι παίκτες του συλλόγου δεν αντιμετωπίζουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα και πληρώνονται στην ώρα τους -που φτάσαμε… να μιλάμε για τα αυτονόητα- μιας και πιο παλιά αυτό ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Παρόλα αυτά, όμως, ο ισχυρός άνδρας του ΟΦΗ δεν έβαλε ποτέ το χέρι στην τσέπη για να φέρει κάποιον τεχνικό ή κάποιον παίκτη για να γίνει το «μπαμ». Ο κανόνας θέλει τους Κρητικούς να εμπιστεύονται παίκτες που είτε είναι ελεύθεροι, είτε τελείως… ξεζουμισμένοι. Αποτέλεσμα; Η ομάδα να βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όσο για την ατάκα που ξεστόμισε ο Μπούσης λίγο μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος φέτος; «Εγώ είμαι γεννημένος νικητής και η ομάδα θα παλέψει για να τερματίσει από την 6η θέση και πάνω», ταιριάζει το γνωστό άσμα που λέει: «Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα…».

Χάθηκε η μπάλα με τους ξένους

Η συνταγή της επιτυχίας κάποιες φορές είναι τόσο απλή, αλλά και τόσο σύνθετη. Άλλες φορές είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν την βλέπουμε. Στον ΟΦΗ η κατάσταση -όχι μόνο τώρα, αλλά και πιο παλιά- ξεκίνησε να γίνεται δύσκολη όταν ερχόντουσαν σε κάθε μεταγραφική περίοδο μέτριοι ως κακοί ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό.

Έτσι, οι γηγενείς και αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν μία θέση στα πλάνα του συλλόγου έμεναν έξω. Τα νεαρά παιδιά από την ομάδα όχι απλά δεν έπαιρναν ευκαιρίες, αλλά, έπρεπε να αλλάξουν σύλλογο για να έχουν μία ελπίδα. Ναι μεν φέτος ο Νίκος Νιόπλιας έδωσε μερικά λεπτά συμμετοχής στους Θεοδοσουλάκη και Αποστολάκη. Αλλά δεν το έκανε γιατί έτσι πρόσταζε το πλάνο. Μα περισσότερο από ανάγκη και επειδή οι τραυματίες ήταν πολλοί.

Την ώρα και τη στιγμή που αγωνίζονται παίκτες που έχουν εικόνα παλαιμάχων εντός αγωνιστικού χώρου και χωρίς πάθος (Γκερέρο, Ντουρμισάι, Γιοχού, Ντίκο και άλλοι) ο ΟΦΗ «τρώει» τα παιδιά του, ενώ θα μπορούσε να τα είχε «ψήσει» για το μέλλον. Ευχή όλων αυτό να αλλάξει άμεσα και η περίπτωση του Μανδά -που φαίνεται ότι θα πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του- να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Πλούσιο παρελθόν, φτωχό παρόν, αβέβαιο μέλλον

Ο Νίκος Νιόπλιας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ζωντανή ιστορία του ΟΦΗ. Ο έμπειρος τεχνικός αντικατέστησε τον Γιώργο Σίμο το 2021 όταν η ομάδα ήθελε -και τότε- μία αλλαγή. Το έργο του δεν ήταν εύκολο. Κάθε άλλο. Ωστόσο, στο τέλος μαζί με τους παίκτες του κατάφερε να πανηγυρίσει την παραμονή στην κατηγορία.

Ωστόσο, αυτή η λύση που όλοι τη θεωρούσαν σαν προσωρινή έγινε… μόνιμη. Η παρουσία του Νιόπλια συνέχισε να έχει θετικό πρόσημο στον πάγκο των «μελανόλευκων», οι οποίοι τη σεζόν 2021- 2022 έπαιζαν καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο. Και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικό. Οπότε μπορεί η είσοδος στα play off να χάθηκε για λίγο. Όμως, στο τέλος της ημέρας όλοι ήταν ικανοποιημένοι.

Παρόλα αυτά ο Έλληνας τεχνικός -που δεν στηρίχτηκε μεταγραφικά όσο έπρεπε το καλοκαίρι που πέρασε- δείχνει να μην μπορεί να αναστρέψει το κλίμα. Το παρελθόν του πλούσιο, όμως, για να έχει ο ΟΦΗ και πάλι ένα λαμπρό μέλλον θα πρέπει να στηριχτεί σε κάποιον προπονητή με διαφορετική φιλοσοφία. Κάποιον που θα βάλει και πάλι στην… πρίζα τους ποδοσφαιριστές. Έναν που θα τους «τρέξει» και θα πάρει το 100% από εκείνους. Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ένα κεφάλαιο -και μάλιστα μεγάλο, αλλά και λαμπρό- για τους Κρητικούς και δεν θα πρέπει να το χάσουν. Θα πρέπει να τον εκμεταλλευτούν από κάποιο άλλο πόστο. Μιας και ο ίδιος έχει τόσες και τόσες εμπειρίες και πάνω απ’ όλα ξέρει ποιο είναι το συμφέρον και το καλό του ΟΦΗ.

Η επόμενη ημέρα

Στον ΟΦΗ, όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου μας, πρέπει να αλλάξει κάτι. Όχι σήμερα. Όχι αύριο. Αλλά… χθες. Οι παθογένειες είναι πολλές. Τα λάθη που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι όχι απλά δεν σταμάτησαν. Μα φαίνεται πως κάθε Κυριακή οι Κρητικοί θα συνεχίσουν να τα πληρώνουν και μάλιστα πολύ ακριβά.

Ή όπως αλλιώς λένε και οι Κατσιμιχαίοι με τους ΠΥΞ-ΛΑΞ:

«Τα φέραμε απο’δώ, τα φέραμε απο’κεί
άντε ξανά τα ίδια, τα ίδια απ’την αρχή
Τα φέραμε απο’δώ, τα φέραμε απο’κεί
εγώ ξανά στο τίποτα, στο γενικά εσύ στο γενικά…»

Το ταμείο είναι… μείον. Όχι μόνο από βαθμολογικής άποψης. Κυρίως από ψυχολογικής, αφού οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου δείχνουν να μην πιστεύουν στους εαυτούς τους και στο ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση άμεσα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η λύση είναι μία. Αλλαγή προπονητή. Ήδη λίγο μετά τον αποκλεισμό- σοκ από την Κηφισιά από το Κύπελλο οι πληροφορίες του www. debut. gr κάνουν λόγο πως ο Νταμίρ Κάναντι θα είναι ο επόμενος προπονητής του ΟΦΗ.

Ένας τεχνικός που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και το μέγεθος του κρητικού συλλόγου. Μένει να δούμε πότε θα πέσουν οι υπογραφές και πότε ο Αυστριακός (ή όποιος άλλος πάρει τη θέση του Νίκου Νιόπλια) θα ξεκινήσει τη δουλειά, αφού χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση!