Η Χρυσή Μπάλα αποτελεί το ύψιστο ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο και κάθε ποδοσφαιριστής τη θέλει δική του - Ποια είναι όμως η ιστορία της;

Ο Καρίμ Μπενζεμά -αν δεν έρθουν τα πάνω… κάτω- θα κρατήσει αύριο στα χέρια του για πρώτη φορά την «Χρυσή Μπάλα». Ο Γάλλος αναμένεται να είναι ο νικητής του κορυφαίου ατομικού βραβείου του ποδοσφαίρου στον κόσμο. Ένα βραβείο, το οποίο απονέμει το γαλλικό αθλητικό περιοδικό “France Football” από το 1956.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα γίνει αύριο (17/10, 21:30), στο γκαλά που είναι προγραμματισμένο στο θέατρο Σατελέ στο Παρίσι, ο πρώτος Γάλλος νικητής της «Χρυσής Μπάλας» μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν, το 1998.

Και φυσικά, ο διάδοχος του Λιονέλ Μέσι (ο οποίος φέτος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 υποψηφίων για πρώτη φορά με το 2016), νικητή το 2019 και 2021. Αδικημένος θεωρείται ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος άξιζε να πάρει το βραβείο το 2020, αλλά δεν έγινε απονομή λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Τα τρόπαια που θα δοθούν θα είναι συνολικά επτά. Εκτός της «Χρυσής Μπάλας» για τους άνδρες, θα απονεμηθεί η «Χρυσή Μπάλα» στην κορυφαία γυναίκα παίκτρια, το τρόπαιο «Κοπά» στον καλύτερο νεαρό παίκτη, το τρόπαιο «Γιασίν» στον καλύτερο τερματοφύλακα, το τρόπαιο «Γκερντ Μίλερ» στον καλύτερο σκόρερ, το έπαθλο για τον σύλλογο της χρονιάς και το «Βραβείο Σόκρατες» ως φόρος τιμής στον διάσημο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, ο οποίος απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2011.

Η… γέννηση, η ένωση και ο χωρισμός

Η «Χρυσή Μπάλα» του “France Football”, το πιο… πολυπόθητο βραβείο του ποδοσφαίρου, το οποίο κάθε παίκτης ονειρεύεται να κερδίσει, ξεκίνησε, όπως το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1956 και το 2010, υπό την προεδρία του Ζεπ Μπλάτερ στην FIFA. Να σημειωθεί πως καταβλήθηκαν 15.000.000 ευρώ στον Όμιλο Αμορί, που έχει στην κατοχή του την “L’Equipe” και το “France Football”, προκειμένου να αποκτηθούν τα δικαιώματα του τροπαίου.

Με την έλευση του Τζιάνι Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA, υπήρξε ρήξη. Αργότερα αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συμφωνία, μιας και επιθυμεί ένα βραβείο που να απονέμεται αποκλειστικά από την FIFA.

Έτσι ο ιστορικός θεσμός της «Χρυσής Μπάλας» επέστρεψε και διοργανώνεται ξανά εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό “France Football” μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year) και τον νικητή θα επιλέξουν και πάλι 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Σημαντικό ρόλο στην διαμάχη με την FIFA φαίνεται να έπαιξε και μία μελέτη, η οποία έδειξε ότι το ταλέντο μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει έναν παίκτη στην επιτυχία. Και αυτό διότι φαίνεται να παίζουν αποφασιστικό ρόλο σχέσεις και φιλίες. Συγκεκριμένα, η γαλλική αθλητική εφημερίδα “L’Equipe”, που ανήκει στον ίδιου εκδοτικό όμιλο με το “France Football”, είχε παρουσιάσει μελέτη τριών οικονομολόγων από Λονδίνο, Παρίσι και Αμπού Ντάμπι, που υποστήριζαν ότι, από το 2010, το βάρος της ψήφου δίνεται υπέρ συμπαικτών στην ίδια ομάδα, αλλά και ιδιαίτερα ποδοσφαιριστών που προέρχονται από το ίδιο έθνος.

Μία έμπνευση του Ανό

Η «Χρυσή Μπάλα» ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου, Γκαμπριέλ Ανό, και δίνεται στον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων. Στην αρχή, αναφερόταν μονάχα σε Ευρωπαίους παίκτες, όμως από το 1995 επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και το 2007 σε όλους τους παίκτες από όλο τον κόσμο.

Μέσι και Ρονάλντο κυριαρχούν από το 2008

Κορυφαία «αστέρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έχουν κρατήσει στα χέρια τους το πολύτιμο βραβείο. Ανάμεσά τους οι Ζινεντίν Ζιντάν, Μάρκο Φαν Μπάστεν, Γιόχαν Κρόιφ και Λεβ Γιασίν, ενώ επτά φορές έχει επικρατήσει ο Λιονέλ Μέσι και πέντε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι δύο σούπερ σταρ είναι οι μοναδικοί… αποδέκτες του βραβείου από το 2008, εάν εξαιρέσει κάποιος το 2018, όταν νικητής αναδείχθηκε ο Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης/Κροατία).

«Σόκρατες» το νέο τρόπαιο

Στην αυριανή τελετή της «Χρυσής Μπάλας 2022» θα υπάρχει ένα νέο τρόπαιο, το οποίο προορίζεται για ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα. Θα ονομάζεται «τρόπαιο Σόκρατες», επιβραβεύοντας τις καλύτερες δράσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται από τους παίκτες.

Για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες υπέρ της κοινωνικής ένταξης, της περιβαλλοντικής ανάπτυξης ή της βοήθειας σε πληθυσμούς σε μεγάλη επισφάλεια ή θύματα συγκρούσεων θα ανταμειφθούν.

Το όνομα του Σόκρατες επελέγη από το “France Football”, λόγω της εμπλοκής του Βραζιλιάνου διεθνούς μέσου στη διάσημη και ρομαντική «Κορινθιανή Δημοκρατία». Τότε  ήταν που εν μέσω μιας στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία το 1980, η ομάδα της Κορίνθιανς έκανε την τολμηρή επιλογή να υποβάλει όλες τις αποφάσεις του συλλόγου σε ψηφοφορία.

Εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα, την πρωτοβουλία εκείνη στήριξαν διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, καθώς αποδείχθηκε από τις σοβαρότερες εστίες αντίστασης στην δικτατορία.

Η «Κορινθιανή Δημοκρατία» ανέλαβε την διοίκηση της Κορίνθιανς για τρία χρόνια, έχοντας ως σύνθημα το «κέρδισε ή χάσε, αλλά πάντα δημοκρατικά».

Αυτό το νέο βραβείο θα απονεμηθεί από μια κριτική επιτροπή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ραΐ, νεώτερος αδελφός του Σόκρατες, εκπρόσωποι του “France Football” και ηγέτες του οργανισμού “Peace and Sport”, που εδρεύει στο Μονακό, ο οποίος επιβλέπει έργα ανάπτυξης και ειρήνευσης μέσω του αθλητισμού.

Μάθιους, ο πρώτος νικητής

Ο Στάνλεϊ Μάθιους της Μπλάκπουλ ήταν ο πρώτος νικητής. Ο Ζορζ Γουεά της Μίλαν έγινε ο μοναδικός Αφρικανός που τα έχει καταφέρει, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κέρδισε το βραβείο.

Τρεις κατακτήσεις έχουν ο Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985), ο Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).

Βραβείο σε ζωντανή μετάδοση

Η τελετή για τον νικητή της «Χρυσής Μπάλας» θα μεταδοθεί ζωντανά από το Κανάλι της “L’Équipe”, την ιστοσελίδα της, όπως και του francefootball.fr, αλλά και τηλεοπτικά σε περισσότερες από 120 χώρες.

Οι τελευταίοι 10 νικητές της «Χρυσής Μπάλας»:

2011 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα

2012 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα

2013 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

2014 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

2015 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα

2016 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

2017 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

2018 Λούκα Μόντριτς Κροατία Ρεάλ Μαδρίτης

2019 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα

2020 Δεν έγινε απονομή, λόγω της πανδημίας της Covid-19

2021 Λιονέλ Μέσι Αργεντινή Μπαρτσελόνα

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις.

Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!  Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε!