Ο Σέσκο με τη γκολάρα του κόντρα στη Σουηδία "τράβηξε τα βλέμματα" του ποδοσφαιρικού πλανήτη και το Debut.gr σας ετοίμασε μια εντεκάδα νεαρών που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον!

Όλος ο κόσμος ασχολήθηκε με τον Σέσκο στη διακοπή των εθνικών ομάδων. Ο νεαρός φορ πέτυχε “γκολάρα αλά Φαν Μπάστεν” και κάπως έτσι μας έδωσε την αφορμή για το παρακάτω κείμενο.

Οι ακριβότεροι και πολλά υποσχόμενοι ποδοσφαιριστές 20 ετών και κάτω είναι το θέμα του συγκεκριμένου κειμένου. Συνήθως, όταν μια ποδοσφαιρική σεζόν ξεκινά, ένα από τα θέματα που απασχολεί τους φίλους του ποδοσφαίρου είναι οι νεαροί ποδοσφαιριστές. Τα λεγόμενα “ταλέντα”.

Τόσο αυτοί που ήδη είναι ευρέως γνωστοί, όσο και εκείνοι που δεν γνωρίζουμε, ή που απλώς έχει ακουστεί το όνομά τους. Με τα ποσά στη “βιομηχανία” του ποδοσφαίρου να έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται απολύτως φυσιολογικό σήμερα ένας 17χρονος να κοστίζει 20.000.000 ευρώ!

Το αν τα αξίζει είναι μια τεράστια συζήτηση… Προς το παρόν, παρακάτω παρουσιάζονται 11 ποδοσφαιριστές από 20 έως 17 ετών (όχι και τόσο “γνωστοί”) που εκτός από καλή χρηματιστηριακή αξία έχουν και τα “φόντα” να κατακτήσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Τερματοφύλακας: Γκάμπριελ Σλονίνα

Ηλικία: 18 ετών

Σύλλογος: Σικάγο Φάιαρ (δανεικός από Τσέλσι)

Αξία: 7.500.000 ευρώ

Μπορεί η αξία του αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στα 7.500.000 ευρώ, ωστόσο η Τσέλσι χρειάστηκε να πληρώσει ακριβώς τα διπλάσια (15) για να τον αποκτήσει. Ο νεαρός πορτιέρε με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του έπεισε τους ανθρώπους των “μπλε” πως το μέλλον του ανήκει και πλέον ο Γκράχαμ Πότερ τον περιμένει στο Λονδίνο από την 1η του νέου έτους!

Δεξιός μπακ: Τίνο Λιβραμέντο

Ηλικία: 19 ετών

Σύλλογος: Σαουθάμπτον

Αξία: 25.000.000 ευρώ

Προϊόν των ακαδημιών της Τσέλσι, ο 19 ετών δεξιός οπισθοφύλακας ανήκει από το καλοκαίρι του 2021 στη Σαουθάμπτον. Την περασμένη σεζόν ξεπέρασε τα 2.000 λεπτά συμμετοχής, έχοντας μάλιστα 1 γκολ και 2 ασίστ σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ.

Γρήγορος, ικανός με τη μπάλα στα πόδια και με σωστή σκέψη, ο πλάγιος μπακ των “Αγίων” έχει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου μπακ, και όπως φαίνεται δε θα μείνει για πολύ στο “Σεντ Μέρις”.

Αριστερός μπακ: Ντέστινι Ουντότζι

Ηλικία: 19 ετών

Σύλλογος: Ουντινέζε (δανεικός από Τότεναμ)

Αξία: 20.000.000 ευρώ

Ο Αντόνιο Κόντε τον ήθελε διακαώς και έτσι οι διοικούντες της Τότεναμ πλήρωσαν περί τα 18.000.000 ευρώ στην Ουντινέζε ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του. Πέρυσι, ο αριστεροπόδαρος μπακ με καταγωγή από τη Νιγηρία, αγωνίστηκε στα 35 από τα 38 ματς του πρωταθλήματος, με απολογισμό 5 γκολ και 3 ασίστ!

Ο Ουντότζι θα παραμείνει και τη φετινή αγωνιστική περίοδο στο Ούντινε ως δανεικός, με το σκεπτικό να “ψηθεί” ακόμη περισσότερο, πριν ταξιδέψει στην καλοκαιρινή προετοιμασία (2023) των Σπερς.

Κεντρικός αμυντικός: Πιέρο Ινκάπιε

Ηλικία: 20 ετών

Σύλλογος: Μπάγερ Λεβερκούζεν

Αξία: 22.000.000 ευρώ

Μετακόμισε στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2021 για περίπου 6.350.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα ο αμυντικός από το Εκουαδόρ έχει “στο βιογραφικό του” 42 συμμετοχές, 2 γκολ και 1 ασίστ με τη φανέλα της Λεβερκούζεν. Ήδη κορυφαία κλάμπ (Μίλαν, Νάπολι, Άρσεναλ) έχουν επικοινωνήσει με τις “ασπιρίνες” για πιθανή μεταγραφή.

Κεντρικός αμυντικός: Καστέλο Λουκέμπα

Ηλικία: 19 ετών

Σύλλογος: Λυών

Αξία: 20.000.000 ευρώ

Αριστερό πόδι και στόπερ. Ένας συνδυασμός που αρέσει πολύ στους προπονητές, αλλά συναντάται ολοένα και πιο σπάνια πλέον. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός με καταγωγή από την Αγκόλα, είναι ένας εκ των “next big things” του γαλλικού ποδοσφαίρου. Αποτελεί παράδειγμα σκληρής δουλειάς, καθώς είναι από πολύ μικρή ηλικία στα “τσικό” της Λυών, και πλέον ανήκει στην πρώτη ομάδα.

Τη σεζόν 2021-2022 “έγραψε” 24 συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ φέτος (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο) έχει ξεκινήσει και στα 8 ματς βασικός, έχοντας μάλιστα και 1 γκολ στο ενεργητικό του. Ψηλός (1,84), δυνατός και με σωστές τοποθετήσεις, δείχνει ικανός να φτάσει ψηλά!

Αμυντικός χαφ: Ρομέο Λάβια

Ηλικία: 18 ετών

Σύλλογος: Σαουθάμπτον

Αξία: 25.000.000 ευρώ

Ο Βέλγος μέσος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τμήματα υποδομής της Άντερλεχτ. Γρήγορα το ταλέντο του τον έφερε στο Μάντσετσερ για λογαριασμό της Σίτι. Στους “πολίτες” ο Λάβια αγωνίστηκε με τις μικρές ομάδες. Η Σαουθάμπτον πίστεψε σε αυτόν, και πλήρωσε περίπου 12.500.000 ευρώ για να τον ντύσει στα “ερυθρόλευκα”.

Το ταλέντο του και η ικανότητές του είναι τόσο μεγάλες, που ο Πεπ ζήτησε στη συμφωνία να μπει ρήτρα επαναγοράς του ποδοσφαιριστή!

Κεντρικός μέσος: Γιούνους Μούσα

Ηλικία: 19 ετών

Σύλλογος: Βαλένθια

Αξία: 25.000.000 ευρώ

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά έχει ρίζες από τη Γκάνα. Τα παιδικά του χρόνια ξεκίνησαν στην Ιταλία, πρωτού φύγει για το Λονδίνο και την ακαδημία της Άρσεναλ! Εκεί πέρασε επτά χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, όταν μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Βαλένθια.

Λίγα παιχνίδια με τη δεύτερη ομάδα, καθώς το ταλέντο του “ανάγκασε” το προπονητικό τιμ των “νυχτερίδων” να τον ανεβάσει στην πρώτη. Από το Σεπτέμβρη του 2020 έως και σήμερα μετρά 76 εμφανίσεις, 5 γκολ και 3 ασίστ. Τρομερή εκρηκτικότητα, δυνατότητα στη δημιουργία αλλά και στην εκτέλεση, και παράλληλα ικανός στο “1 με 1”. Ο Μούσα έχει όλο το μέλλον μπροστά του!

Δεξί εξτρέμ: Ραγιάν Τσερκί

Ηλικία: 19 ετών

Σύλλογος: Λυών

Αξία: 18.000.000 ευρώ

Δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η διοίκηση της Λυών έκανε τα πάντα ώστε οι δύο πλευρές να ανανεώσουν τη συνεργασία τους (μέχρι το 2024).

Ο Τσερκί που προέρχεται από την Αλγερία (αλλά έχει πάρει τη γαλλική υπηκοότητα) έχει τρομερή τεχνική κατάρτιση, ενώ είναι πολύ καλός και στο “ένας με έναν”. Μέχρι στιγμής έχει σύνολο 9 γκολ και 13 ασίστ σε 73 συμμετοχές με τους “λιονέ”. Μάλιστα, οι 3 ασίστ του είναι εφετινές, πράγμα που δείχνει πως έχει μπει…φουριόζος!

Αριστερός εξτρέμ: Άντονι Ελάνγκα

Ηλικία: 20 ετών

Σύλλογος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αξία: 25.000.000 ευρώ

Ίσως ο πιο… γνωστός από τη συγκεκριμένη λίστα. Ο Άντονι Ελάνγκα ζει το όνειρό του στο Μάντσεστερ, πλάι στο ίνδαλμά του, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Σουηδός διεθνής (αλλά Καμερουνέζος) winger μας έχει ήδη απασχολήσει με τα…πεπραγμένα του τα τελευταία 2 -περίπου- χρόνια. Ταχύτατος και με ικανότητα αντίληψης, δύσκολα αντιμετωπίσιμος στο “1 με 1”, ο Ελάνγκα έχει τις δυνατότητες να αφήσει εποχή στο “Όλντ Τράφορντ”.

Φέτος έχει μια ασίστ σε 7 συμμετοχές, ενώ συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα της πρώτης (ήταν και στις ακαδημίες) 36 φορές, έχει σκοράρει 4 και έχει 3 τελικές πάσες.

Κεντρικός επιθετικός: Ματάις Τελ

Ηλικία: 17 ετών

Σύλλογος: Μπάγερν Μονάχου

Αξία: 20.000.000 ευρώ

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα. Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ένας επιθετικός με τρομερή εκτελεστική δυνότητα παρά το νεαρό της ηλικίας του (17 ετών). Ο λόγος φυσικά για τον Ματάις Τελ, το νέο “κανόνι” των Βαυαρών. Μιας Μπάγερν που πίστεψε πάρα πολύ στο ταλέντο του, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα χρήματα που δαπανήθηκαν (20.000.000 ευρώ) όσο και από τις δηλώσεις του Νάγκελσμαν.

“Είναι ένας παίκτης που στο μέλλον θα μπορεί να βάζει 40 γκολ τη σεζόν!”. Τα… αποτελέσματα… στο χορτάρι…!

Κεντρικός επιθετικός: Μπένιαμιν Σέσκο

Ηλικία: 19 ετών

Σύλλογος: Σάλτσμπουργκ (δανεικός από Λειψία)

Αξία: 20.000.000 ευρώ

Έχει ήδη “βαφτιστεί” ως ο “νέος Χάαλαντ”. Και δεν είναι ψέμα πως στο…στυλ παιχνιδιού οι δυό τους μοιάζουν. Και στα χαρακτηριστικά όμως, καθώς ο Σέσκο είναι πανύψηλος (1,95) και πολύ δυνατός σωματικά! Ήδη στην επαγγελματική του καριέρα μετρά 38 γκολ και 16 ασίστ σε 96 συμμετοχές.

Η Λειψία πρόλαβε τους…πολλούς “μνηστήρες” και πλήρωσε 20.000.000 ευρώ στην…αδερφή της, Σάλτσμπουργκ για να τον κάνει δικό της από την 1η Ιουλίου του 2023. Κάτι μας λέει όμως πως αν συνεχίσει έτσι, δε θα αργήσει να έρθει μεταγραφή σε κάποιο κορυφαίο κλάμπ…

Μπένιαμιν Σέσκο © EPA

buildlineup.com