Ντριμπλάρει, μπορεί να εκτελέσει, παίζει σκληρή άμυνα, έχει ύψος 2,21 χωρίς παπούτσια και είναι το επόμενο μεγάλο project του μπάσκετ. Το όνομά του Βικτόρ Γουεμπανιαμά.

Ο Βιτκόρ Γουεμπανιαμά, το θαύμα από τη Γαλλία που εμείς ξέρουμε από την Ευρωλίγκα και την Βιλερμπάν, δεν απογοήτευσε κανέναν στο πρώτο του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 18χρονος κατέφθασε στο Λας Βέγκας με την νέα του ομάδα, την Μετροπολιτάν, για να επιδείξει τις ικανότητες του σε ένα φιλικό απέναντι στην αναπτυξιακή ομάδα του NBA, G-League Ignite. Το αποτέλεσμα; Απόλυτη φρενίτιδα.

Οι δύο παραστάσεις

Στο πρώτο του παιχνίδι σε αμερικανικό έδαφος, ο Γάλλος έφηβος είχε την ευκαιρία να δώσει μια γερή γεύση του ταλέντου του στις ομάδες της λίγκας. Περίπου 200 αντιπρόσωποι της λίγκας και 70 μεγάλα μέσα των ΗΠΑ βρέθηκαν στο γήπεδο. Ο Γουεμπανιαμά, που πλέον έχει φτάσει τα 2 μέτρα και 24 εκατοστά, σημείωσε 37 πόντους και είχε πέντε τάπες σε μια ήττα με 122-115. Όλα αυτά ενώ αγωνιζόταν εναντίον του Σκουτ Χέντερσον. Ο Χέντερσον είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του ντραφτ του 2023 και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Χθες, ο  Γουεμπανιαμά ακολούθησε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με ένα ακόμη αριστούργημα. Σε νίκη αυτή τη φορά απέναντι στους Ignite, σημείωσε 36 πόντους, 11 ριμπάουντ, 4 τάπες και 4 ασίστ.

Τα διθυραμβικά σχόλια του Βασιλιά

Βάσει του ταλέντου του, οι προβλέψεις μιλάνε για έναν παίχτη που στην χειρότερη περίπτωση θα είναι ένας άλλος Πορζίνγκις. Στην καλύτερη; Ένα μείγμα Ντουράντ και Γιάννη. Πολλοί τον συγκρίνουν και με τον Λεμπρόν στα νιάτα του. Ως απάντηση στα σχόλια, ο Βασιλιάς τον χαρακτήρισε «generation talent», δηλαδή ταλέντο μίας ολόκληρης γενιάς. «Κανείς δεν έχει δει ποτέ κάποιον τόσο ψηλό με τέτοιο πάτημα και χάρη στο παρκέ» είπε ο Τζέιμς την Τετάρτη. «Μιλάω για την ικανότητά του να βάζει την μπάλα στο παρκέ, να σουτάρει με βήμα προς τα πίσω στο τρίποντο, να πιάνει και να σουτάρει τρίποντα και να μπλοκάρει την μπάλα, και όλα αυτά σε τέτοιο ύψος».

Ο Γουεμπανιαμά  έχει ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων που οδήγησε ορισμένους να τον χαρακτηρίσουν ως μονόκερο. Ωστόσο, ο Τζέιμς τόνισε πως ο Γάλλος μοιάζει περισσότερο με εξωγήινο.

Όλο το NBA στα πόδια του

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Μετροπολιτάν έχουν αρχίσει αλλά η ομάδα ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για δύο φιλικά. Αν αναρωτηθεί κάποιος γιατί, είναι απλό. Η απάντηση είναι παρόμοια και στην ερώτηση του γιατί ο Γουεμπανιαμά έφυγε από μια ομάδα που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα για μια ομάδα του Γιούροκαπ. Όλα γίνονται για να διευκολυνθεί η μεταφορά του Γάλλου στο NBA. Η μεταγραφή ήταν ξεκάθαρα για λόγους περισσότερων λεπτών συμμετοχής και προβολής. Η διοργάνωση των αγώνων ήταν ιδέα του NBA. Η λίγκα ήθελε να δώσει την ευκαιρία σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα prospects της τελευταίας δεκαετίας να γίνει γνωστό και εκτός Ευρώπης.

Για τέτοια ταλέντα, υπάρχουν εικασίες ότι ορισμένες ομάδες του ΝΒΑ μπορεί  σκόπιμα να τερματίσουν στις χαμηλότερες θέσεις που τους εξασφαλίζουν μία από τις πέντε κορυφαίες επιλογές του ντραφτ. Μόνο και μόνο για μια ευκαιρία να τον συμπεριλάβουν στο ρόστερ τους. Από τη μεριά του ο νεαρός χαρακτήρισε τα παιχνίδια στο Βέγκας τα ποιο σημαντικά της ζωής του από την άποψη της προβολής του σε ένα παγκόσμιο κοινό. Στο ταξίδι τον συνόδευαν οι γονείς του και το προσωπικό του πρακτορείου Comsport, που εκπροσωπούν επίσης τον Γκομπέρ και άλλους Γάλλους παίκτες στο NBA.