Αφιέρωμα στον Βασίλη Σπανούλη και την πρώτη του σεζόν ως προπονητής, στον πάγκο του Περιστερίου bwin, έκανε η FIBA!

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του σε επίσημο ματς ως head coach του Περιστερίου bwin στη νίκη επί της Μπνέι Ερζλίγια και το Basketball Champions League παρουσίασε ένα ενυπωσιακό video-αφιέρωμα στον Kill Bill.

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για πάρα πολλά ζητήματα και έδωσε «δυνατές» απαντήσεις:

«Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει παθολογικά το μπάσκετ, έτσι γεννήθηκα. Ο χαρακτήρας μου και ο τρόπος που αγαπώ το μπάσκετ, πιο πολύ μου ταιριάζει να είμαι μέσα στο γήπεδο παρά από κάποια κερκίδα ή από κάποιο άλλο πόστο. Μου αρέσει η πίεση, μου αρέσει η ευθύνη, μου αρέσει να βάζω νέους στόχους στη ζωή μου. Πιστεύω πως ο ρόλος του προπονητή ήταν όσο πιο κοντινό γινόταν σε αυτό που ήμουν και σαν παίκτης».

Για την απόφασή του να περάσει στην άκρη του πάγκου:

«Δεν πιστεύω ότι θα έκανα κάτι αν δεν ήμουν έτοιμος. Όλοι ξέρουν τον χαρακτήρα μου, όλοι ξέρουν πως αν κάνω κάτι, θα το κάνω καλά. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ το μπάσκετ και θέλω να κάνω όσο καλύτερα μπορώ αυτό που έχω αναλάβει. Δεν μου αρέσει να ονειροβατώ. Πάω βήμα-βήμα. Έχω μικρούς στόχους. Στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα με κεφαλαία γράμματα. Που ο κάθε φίλαθλος θα τη βλέπει με ευχαρίστηση. Και θα χαίρεται που βλέπει μια καλή ομάδα».

Για την αγωνιστική ταυτότητα που έχει το Περιστέρι bwin:

«Μου αρέσει η ομάδα μου να είναι δυναμική, να έχει χαρακτήρα, με ξεκάθαρους ρόλους και σωστό προσανατολισμό μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει τεράστια όρεξη για δουλειά, υπάρχει όραμα και κίνητρο. Χωρίς αυτά θα μιλούσαμε διαφορετικά».

Αναφορικά στα μεγάλα σουτ στο τέλος των αγώνων:

«Εκτιμώ τους παίκτες που έχουν χαρακτήρα και είναι νικητές. Το τελευταίο σουτ δεν μου δείχνει αν ένας παίκτης είναι νικητής ή όχι, γιατί υπάρχουν 39.5 λεπτά πριν! Είναι ο χαρακτήρας, η προπόνηση και πάντα χρειάζεται λίγη τύχη. Το θέμα είναι να μην φοβάσαι να πάρεις την ευθύνη.

Οι πιο πολλοί φοβούνται το κακό, ότι θα είναι μοιραίοι και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος. Και είναι λογικό. Δεν είναι κακό να είσαι γεννημένος για να κάνεις έναν ρόλο. Όλοι έχουμε γεννηθεί για να κάνουμε έναν ρόλο. Όσο και να προσπαθούμε κάποιες φορές, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιδιοσυγκρασία ενός παίκτη. Πολλές φορές εκεί υπάρχει μια δυσκολία στο να καταλάβει ο ένας τον άλλον».

Για την επιλογή του να ξεκινήσει την προπονητική στο Περιστέρι:

«Πέρασαν πολλά από το μυαλό μου, αλλά ήθελα να αρχίσω την προπονητική ακριβώς όπως ξεκίνησα το μπάσκετ. Όπως ξεκίνησα από τη Λάρισα και το Μαρούσι, έτσι θέλησα να αρχίσω την προπονητική από μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, μια ιστορική ομάδα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος, να χτίσουμε μια ομάδα που θα παίξει όμορφο μπάσκετ και θα φέρει τον κόσμο στο γήπεδο».

Για την προπονητική φιλοσοφία του:

«Από όλους τους προπονητές θα πάρω κάποια πράγματα, σίγουρα όμως θα βάλω τη δική μου φιλοσοφία και τις δικές μου αρχές. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι θέλεις σαν προπονητής, να έχεις σεβασμό απέναντι στον οργανισμό και τους παίκτες, να μπορείς να διαχειρίζεσαι σωστά τους παίκτες, να είσαι ειλικρινής απέναντί τους, να έχεις συγκεκριμένη φιλοσοφία και ταυτότητα, να ξέρεις για ποιον ρόλο έχεις πάρει τους συγκεκριμένους παίκτες.

Ένας αθλητής που γίνεται προπονητής, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ότι δεν είναι πια αθλητής! Όταν τελείωνε το παιχνίδι μου, ήξερα τι έχω κάνει λάθος, ήξερα τι δεν είχα κάνει καλά και ήδη δούλευα στο μυαλό μου την επόμενη μέρα πως θα το δουλέψω για να γίνω καλύτερος. Όλη η ζωή μου ήταν το μπάσκετ».

Τέλος, αποκάλυψε το σουτ που θα ήθελε να δοκιμάσει ξανά:

«Το σουτ που θα ήθελα να ξανακάνω ήταν το σουτ με την Εθνική ομάδα, το 2008. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Που έχασα το σουτ με την Αργεντινή και δεν πήγαμε στα ημιτελικά. Αυτό είναι ένα σουτ που θα ήθελα να ξανακάνω».

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!

Βασίλης Σπανούλης