Oι ενδιαφέρουσες κατατακτήριες δοκιμές στην πίστα της Σουζούκα βρήκαν Red Bull και Μαξ Φερστάπεν να κερδίζουν οριακά την Pole position. Στο 2-3 οι δύο Ferrari.

O Mαξ Φερστάπεν θέλει να τελειώσει με την υπόθεση του τίτλου και το έδειξε από σήμερα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν κατά μόλις 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου(!), ο ταχύτερος οδηγός στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ιαπωνίας και με χρόνο 1:29:304 κέρδισε την pole position. Πρόκειται για την 5η εφετινή pole και την 18η συνολικά στην καριέρα του Ολλανδού πιλότου της Red Bull Racing. Στην πρώτη τριάδα οι δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ.

Στα θετικά η πολύ καλή παρουσία της Alpine-Renault με τους Εστεμπάν Οκόν και Φερνάντο Αλόνσο να τερματίζουν στην 5η και 7η θέση ξεχωριστά καθώς και η παρουσία της Aston Martin μέσω του Σεμπάστιαν Φέτελ στην πρώτη δεκάδα. Απογοήτευσαν οι Ντάνιελ Ρικιάρντο (Mclaren) και Πιέρ Γκασλί (Alpha Tauri).

Σύνοψη κατατατακτηρίων:

Η διαδικασία ξεκίνησε με το Q1 να διεξάγεται ομάλα, τον Φερστάπεν να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο (1:30:224) και τις δυο Ferrari να βρίσκονται από πίσω στην πρώτη τριάδα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Αλεξάντερ Άλμπον (Williams), Πιερ Γκασλί (Alpha Tauri), Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), Λανς Στρολ (Aston Martin) και Νίκολας Λατίφι (Williams).

Στο Q2 η Red Bull παρέμεινε επικεφαλής με τον Σέρχιο Πέρεζ όμως να είναι ταχύτερος όλων (1:29:925) μπροστά από τους Φερνάντο Αλόνσο και Μαξ Φερστάπεν που συμπλήρωσαν την τριάδα. Ξεχώρισε η πρόκριση του Σεμπάστιαν Φέτελ στο Q3 στο τελευταίο του Ιαπωνικό Grand Prix ως οδηγός της Formula 1. Εκτός της τελικής διαδικασίας έμειναν οι Ντάνιελ Ρικιάρντο (Mclaren), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo), Γιουκι Τσουνόντα (Alpha Tauri), Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo) και Μικ Σουμάχερ (Haas).

Η έναρξη του Q3, βρήκε τον Μαξ Φερστάπεν να είναι και πάλι ταχύτερος και τις δύο Ferrari να ακολουθούν. Συγκεκριμένα με τον Σαρλ Λεκλέρ μπροστά του Κάρλος Σάινθ. Ο Πέρεζ ήταν 4ος, ενώ ο Φερνάντο Αλόνσο – ο οποίος ήταν πολύ καλός καθ’όλη τη διάρκεια των δοκιμών συνέχιζε να εντυπωσιάζει όντας 5ος.

Στην τελευταία και καθοριστική προσπάθειά των οδηγών, ο Φερστάπεν έδειξε οτι ο χρόνος του ήταν αρκετός την pole position. Αφού κανένας εκ των Λεκλέρ, Σάινθ και Πέρεζ, δεν κατάφερε να τον περάσει. Ο Ολλανδός έτσι πήρε την pole. Με την διαφορά του να είναι μόλις στα 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου από την Ferrari του Λεκλέρ. Ο Κάρλος Σάινθ  συμπλήρωσε την τριάδα.

Σε αυτό το σημείο βέβαια να διευκρινιστεί οτι υπάρχει πιθανότητα ο Φερστάπεν να χάσει και την pole position! Aυτό γιατί στη διάρκεια του Q3, ο Ολλανδός της Red Bull βρέθηκε στο δρόμο της Mclaren του Λάντο Νόρις, πάνω στην αγωνιστική γραμμή. Οι αγωνοδίκες διερευνούν αυτή τη στιγμή το συμβάν. Καθότι εξετάζεται πιθανή παρεμπόδιση του Νόρις από τον Ολλανδό.

Tο οποίο συμβάν μπορεί να επιφέρει και ποινή θέσεων στον Φερστάπεν για τον αυριανό καθοριστικό για εκείνον αγώνα. Βέβαια σε εκείνη τη στιγμή κανείς από τους δύο δεν ήταν σε γρήγορο γύρο. Ο Φερστάπεν θυμίζεται οτι χρειάζεται στον αυριανό αγώνα νίκη ή έστω οκτώ βαθμούς περισσότερους από τον Σαρλ Λεκλέρ προκειμένου στεφθεί για δεύτερη φορά πρωταθλητής.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του poleman Μαξ Φερστάπεν:

Aναλυτικά τα αποτελέσματα:

H εκκίνηση του αυριανού αγώνα (9/10) του GP Ιαπωνίας, του 18ου του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, θα δοθεί στις 08:00 ώρα Ελλάδος