Η Basket League ξεκινά. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τους πέντε ξένους παίκτες που πρέπει κάποιος να παρακολουθήσει.

Μπορεί η Ευρωλίγκα να ξεκίνησε αλλά η Basket League βρίσκεται προ των πυλών. Παίκτες ήρθαν, παίκτες έφυγαν. Ο κανονισμός για τους 6 ξένους άλλαξε. Και η Α1 είναι έτοιμη για ακόμη μια χρονιά να μας προσφέρει μπόλικες συγκινήσεις. Προτού όμως, οι ομάδες της Basket League μπουν στο παρκέ, εδώ είμαστε για να σας παρουσιάσουμε μια πεντάδα ξένων παικτών που αναμένεται να συγκεντρώσουν όλα τα βλέμματα. Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της λίστας.

Τιμ Φρέιζιερ – ΑΕΚ

Τιμ Φρέιζιερ © Eurokinissi

H AEK του κόουτς Ηλία Καντζούρη πλέον ενισχύθηκε στη θέση του άσσου με τον πολύπειρο Τιμ Φρέιζιερ. Ο 32χρονος πλέι μέικερ με τις 304 εμφανίσεις στο NBA (4.9π., 4ασ., 2.3ριμπ., 32% τριπ. ανά 17.6′) έχει μπασκετικές εικόνες που όμοιες τους δεν έχει κανένας άλλος παίκτης που ήλθε φέτος στη χώρα μας. Και για του λόγου το αληθές έχει αγωνιστεί σε Σίξερς, Μπλέιζερς, Πέλικανς, Ουίζαρντς, Πίστονς, Γκρίζλις, Μάτζικ, Καβαλίερς, αλλά και στους Μπακς, όπου ήταν συμπαίκτης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στα playoffs του 2019. Αναμφίβολα, θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο επιθετικό όπλο στη φαρέτρα της ομάδας. Επιχείρημα που επιβεβαιώθηκε στη πρεμιέρα του BCL όπου ο Φρέιζιερ σκόραρε 16 πόντους με 5/9 τρίποντα.

Γιανίκ Φράνκε – ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ- MZT Skopje: 97-53: Επιστροφή στις νίκες για τον ΠΑΟΚ - Basketblog

0 26χρονος Ολλανδός guard έρχεται στην Ελλάδα και στο ΠΑΟΚ στην πιο παραγωγική του ηλικία. Ο τραυματισμός του το καλοκαίρι στο χέρι δεν τον απέτρεψε να απέχει από το Ευρωμπάσκετ. Έπαιξε σε τρία ματς (με Ισραήλ, Τσεχία, Πολωνία) και μέτρησε 14.7 πόντους, 3 ασίστ κι 1.7 ριμπάουντ ανά 17′. Έχει αξιόπιστο περιφερειακό σουτ ενώ μπορεί να απειλήσει την αντίπαλη άμυνα με πολλαπλούς τρόπους. Ο Φράνκε έχει ποιότητα κι εμπειρία και θα είναι τεράστια έκπληξη  αν δε “βγει” ως μεταγραφή ο πρώην παίκτης της Τρέντο και της Ανδόρας.

Τζο Γιανγκ – Προμηθέας

Ο Προμηθέας συμφώνησε με τον Τζο Γιανγκ (vids) | | Basketa.gr

Πρόκειται για έναν παίκτη που θα δώσει ποιότητα στη θέση των γκαρντ για τον Προμηθέα. Ο λόγος για τον Τζο Γιανγκ. Ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία και στη θέση «1» και στη θέση «2» αναπληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το κενό που άφησε ο Κέντρικ Ρει. Τα νούμερα του στα κολεγιακά του χρόνια αλλά και τις σεζόν που έπαιξε σε NBA και Κίνα επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Την τελευταία χρονιά που βρέθηκε στη G League για λογαριασμό του Όρεγκον ήταν εκπληκτικός. Πέτυχε 19,8 πόντους μ.ο. ενώ έδωσε 3,7 ασίστ στοιχείο που δίνει στο Γιατρά έναν ακόμη δημιουργικό πόλο.

Αγωνιζόμενος για τρία χρονιά (2015-2018) στους Πέισερς αλλά και στη θυγατρική ομάδα τους κέρδισε πολύτιμες εμπειρίες και το 2018 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Κίνα. Εκεί έδειξε το δεινό επιθετικό του προφίλ. Οι 38,3 πόντοι που είχε στη 2η σεζόν στη χώρα του «μεταξιού» σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητοι από την ομάδα του Προμηθέα.

Σίλβεν Φρανσίσκο – Περιστέρι

Με σούπερ Φρανσίσκο το Περιστέρι νίκησε τον ΠΑΟΚ | | Basketa.gr

Παίκτης με μεγάλη εμπειρία στο BCL καθώς πέρυσι συμμετείχε στο Final 4 της διοργάνωσης με τη φανέλα της Μανρέσα. Ο 25χρονος Γάλλος πλειμέικερ προστέθηκε στο σύνολο του Βασίλη Σπανούλη αποτελώντας μια σημαντική λύση στο επιθετικό κομμάτι. Τη περασμένη σεζόν σκόραρε κατά μέσο όρο 11.8 πόντους και 3.2 ασίστ ανά παιχνίδι. Η λογική υπαγορεύει πως ένας παίκτης με το υπόβαθρο του δεν θα είχε πρόβλημα να ξεχωρίσει στην Ελλάδα. Και πράγματι έτσι είναι, καθώς ο Βασίλης Σπανούλης αντικατέστησε τον τρομερά ποιοτικό Μπράντον Μπράουν (αποχώρησε λόγω σοβαρού προσωπικού ζητήματος) με έναν πιο νεαρό μεν, αλλά αρκετά φιλόδοξο παίκτη με παραστάσεις από το κορυφαία επίπεδα της Γηραιάς Ηπείρου.

Τζανόντ Νότε – Άρης

Τζανόντ Νότε: «Θα τα δώσουμε όλα για τον κόσμο του Άρη» - Fosonline

Και φυσικά εγώ προσωπικά θα κλείσω με τον παίκτη με το πιο περίεργο look μαλλιών. O νεαρός Αμερικανός (24χρ.) θα αποτελέσει τον ηγέτη της περιφέρειας του Άρη στο σκοράρισμα, έχοντας κάνει μέχρι στιγμής έναν κύκλο εξαιρετικών εμφανίσεων (17.8π. κατά μ.ο.) στα φιλικά προετοιμασίας ενώ στο προκριματικό αγώνα του FIBA Europe Cup με τη Γούλβς σκόραρε 17 πόντους. Ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε ο Άντονι Κάουαν και αναμένουμε να δούμε το βαθμό σταθερότητας του μέσα στη σεζόν.

Αυτοί λοιπόν είναι οι πέντε παίκτες που αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα των φιλάθλων της Basket League. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι, ωστόσο ξεχωρίζουμε αυτούς χάρη στα υψηλά νούμερά τους τα τελευταία χρόνια και λόγω της εμπειρίας τους στα γήπεδα της Ευρώπης. Εν αναμονή λοιπόν των εμφανίσεών τους.