Το Debut.gr θυμάται τον ιστορικό αγώνα του ΠΑΟΚ με την μεγάλη ομάδα της Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1988/89.

Ο ΠΑΟΚ έχοντας κατορθώσει να τερματίσει τρίτος την σεζόν 1987/88 εξασφάλισε την έξοδο του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου.

Κανένας όμως δεν ανέμενε χειρότερη κλήρωση από αυτήν που έτυχε τότε στην ομάδα του Δικεφάλου. Αντίπαλος η πανίσχυρη τότε Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Αναμφίβολα ένας αντίπαλος που κάθε ομάδα της εποχής δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να έχει αντιμέτωπο.

Η Θεσσαλονικείς είχαν κληθεί να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, όμως η ανάμνηση ειδικά του επαναληπτικού στην Τούμπα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία πολύ δυνατή εμπειρία για τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Στο πρώτο ματς ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στο Σαν Πάολο με 1-0 έπειτα από αυστηρό πέναλτι, με τις ελπίδες όμως να μην έχουν κάνει τελείως φτερά, μιας και η ρεβάνς θα πραγματοποιούνταν στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο ΠΑΟΚ προερχόμενος από μια μεγάλη νίκη κατά του Ολυμπιακού ήταν έτοιμος να τα δώσει όλα απέναντι στην παρέα του Ντιέγκο.

Περιττό να πούμε πως τα εισιτήρια του αγώνα εξαντλήθηκαν υπερβολικά γρήγορα, ενώ στο γήπεδο υπήρχαν πάνω από 40.000 φίλαθλοι των γηπεδούχων, και με την ατμόσφαιρα να είναι εκρηκτική.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μαραντόνα πριν το ματς: «Ελπίζω ο Θεός να είναι μαζί μας στην Τούμπα».

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα η Νάπολι ευτύχισε να προηγηθεί με τον Καρέκα μόλις στο 17΄του αγώνα, όταν ο Μαραντόνα υποδέχτηκε την μπάλα και μια υπέροχη ψιλή πάσα στον κενό χώρο, έβγαλε τον Βραζιλιάνο τετ α τετ με τον Γκιτσιούδη, και ο ικανότατος στράικερ δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει για το 1-0.

Το γκολ αυτό ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα κατά πολύ υπέρ των Ιταλών, ενώ από την άλλη ο ΠΑΟΚ είχε πλέον ένα βουνό να ανέβει.

Παρόλα αυτά οι παίκτες του δεν το έβαλαν κάτω και ισοφάρισαν στο 74΄με μια φοβερή κεφαλιά του Σκαρτάδου. Συγκεκριμένα ο Φερνάντο βγήκε από τα αριστερά, και αφότου άδειασε τον Αλεμάο, έβγαλε την σέντρα, και ο Σκαρτάδος ισοφάρισε μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Η υπερπροσπάθεια των παικτών του ΠΑΟΚ δυστυχώς δεν ανταμείφθηκε μιας και το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, δίνοντας έτσι στους Ιταλούς την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το ματς αυτό ήταν από τις λίγες καλές στιγμές εκείνης της περιόδου μιας και ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 8η θέση, και μακριά από τις διακρίσεις. Παρόλα αυτά ο αγώνας με την Νάπολι αποτελεί μια θετική σε γενικές γραμμές ανάμνηση, κυρίως λόγω της πολύ καλής προσπάθειας που κατέβαλλαν οι παίκτες.

Το σκηνικό φυσικά συμπλήρωσε και η εκπληκτική παρουσία του κόσμου, που έκανε το γήπεδο της Τούμπας να βράζει κυριολεκτικά, κάτι που ανάγκασε τον Μαραντόνα στο τέλος να παραδεχτεί πως παρότι έχει παίξει σε πολλές έδρες, το συγκεκριμένο θέαμα ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυναντήσει.

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας, Λαγονίδης( Τσουρέλας 61΄), Μπορμπόκης, Σκαρτάδος , Καρασαβίδης (Σμόλ 46΄), Φερνάντο, Αλεξανδρίδης.

Νάπολι: Τζιουλιάνι, Φεράρα, Φραντσίνι, Κοραντίνι, Αλεμάο, Ρένικα, Κρίπα, Ντε Νάπολι( Καρανάντε 46΄), Καρέκα, Μαραντόνα, Φούσι.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!