Η Μαρσέιγ πόνταρε σε ένα... κουτσό άλογο (Αλέξις Σάντσες) και αυτό όχι απλά τρέχει, αλλά, τείνει να αποδειχτεί το άτι της Ligue 1.

Ο Αλέξις Σάντσες έχει μία ιστορία πίσω του που θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία του Χόλιγουντ. Ξεκίνησε από τις αλάνες της Χιλής, έφτασε να παίζει στην Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, έχοντας δίπλα του τον Τσάβι, τον Αντρές Ινιέστα και φυσικά τον Λιονέλ Μέσι.

Από εκεί πήγε για να είναι το απόλυτο αστέρι στην Άρσεναλ. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Λονδρέζων. Εκείνος που επανέφερε την ελπίδα για τις ημέρες δόξας του αγγλικού συλλόγου. Ωστόσο, ποια ταινία, όπου σέβεται τον εαυτό της, αλλά και το κοινό της, δεν έχει μέσα και λίγα… μαυρίλα; Ποια ταινία θα μπορούσε να «χτυπήσει» Όσκαρ αν δεν είχε το σενάριό της μερικά εμπόδια και πολλά downs -πριν έρθουν τα ups-;

Ο Λατίνος εξτρέμ στα 33 του τα έχει δει και τα έχει βιώσει όλα. Την απόλυτη καταξίωση. Αλλά και τον απόλυτο ξεπεσμό. Όπως όταν πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και λίγο αργότερα στην Ίντερ. Μέχρι που βρήκε μπροστά του την… Ιθάκη του. Τη Μαρσέιγ. Ο Αλέξις Σάντσες δείχνει να θυμίζει κάτι από εκείνον τον παίκτη όπου το 2015,2016,2017 μπορούσε να πάρει ένα ματς μόνος του.

Ο Χιλιανός επιθετικός στην τελευταία του ευκαιρία για κάτι σπουδαίο όχι απλά δεν δείχνει πρόθυμος να την αφήσει. Αλλά την έχει πιάσει από τα μαλλιά. Άλλωστε μόνο έτσι μπορεί να σωθεί. Η ταινία του Σάντσες δεν ξέρουμε τι τέλος θα έχει. Τι γεύση θα αφήσει η τελευταία της σκηνή. Ωστόσο, γνωρίζουμε από τώρα ότι το κεφάλαιο εκείνο που τον δείχνει στη Μασσαλία θα είναι από τα πιο ωραία. Από τα πιο λαμπρά.

Από εκείνα που γίνονται οδηγός έμπνευσης. Και από αυτά που δείχνουν ότι «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό…».

Χιλιανός, μόνος, ψάχνει…

H Ίντερ την περασμένη σεζόν έκανε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να παραμείνει στην κορυφή του ιταλικού θρόνου. Όμως, οι Μιλανέζοι έχασαν το πρωτάθλημα -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή στην τελευταία αγωνιστική. Οι «νερατζούρι» αν και καλοί δεν ήταν τόσο σταθεροί όσο έπρεπε. Έτσι, είδαν τη Μίλαν να τους παίρνει αυτό που με τόσο κόπο και ιδρώτα είχαν κάνει δικό της.

Ο Αλέξις Σάντσες μέσα σε αυτή την τρελή σεζόν είχε ρόλο. Αλλά ήταν μικρός. Κομπάρσος θα μπορούσε να πει κάποιος. Και αυτό διότι ο Χιλιανός επιθετικός ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς και έτσι είχε μόλις 866 λεπτά. Παρόλα αυτά σημείωσε πέντε τέρματα και έδωσε ακόμη τρεις ασίστ. Ακόμη και έτσι, όμως, η Ίντερ δεν ήταν πρόθυμη να τον κρατήσει. Οπότε δεν έχασε ευκαιρία να τον αφήσει ελεύθερο και… ωραίο.

Κάποτε αυτό θα ήταν είδηση και οι ομάδες που θα τον ήθελαν θα έκαναν… ουρά. Αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι για τον Σάντσες μα πολύ πιο δύσκολα. Μία από εκείνες που έδειξαν ενδιαφέρον ως το τέλος ήταν η Μαρσέιγ. Έτσι, οι Μασσαλοί όντας πρόθυμοι να… τζογάρουν μαζί του τον έντυσαν στα χρώματά τους, ελπίζοντας πως αυτό το στοίχημα θα τους βγει. Όπως και άλλα πολλά στο πρόσφατο παρελθόν.

Από μαέστρος έγινε… παραφωνία!

Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος στους φίλους της Άρσεναλ ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι ο Αλέξις Σάντσες θα έφτανε να είναι στα… αζήτητα δεν θα τον πίστευε κανείς. Κι όμως… Από τότε που ο Χιλιανός έδωσε τα χέρια με τους «κόκκινους διαβόλους» τίποτα δεν πήγε καλά για εκείνον. Μάλλον κατά Διαόλου θα λέγαμε -κατά διαβολική σύμπτωση-.

Ο Σάντσες έβλεπε όλους τους άλλους να πηγαίνουν μπροστά και εκείνος όχι απλά να έμενε στάσιμος. Αλλά παρατηρούσε να τον περνάει η ίδια η ζωή. Να κάνει άλματα προς τα πίσω αντί για μπροστά. Ο Λατίνος εξτρέμ άφησε τους Λονδρέζους γιατί δεν ένιωθε ότι μπορούσε να διεκδικήσει τίτλους μαζί τους. Ωστόσο, εκ των υστέρων τα πράγματα έδειξαν ότι η απόφασή του όχι μόνο δεν ήταν καλή. Μα η χειρότερη δυνατή που θα μπορούσε να πάρει.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος που έδειχνε να είναι εκτός τόπου και χρόνου στη Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έδειχνε να μην μπορεί να τον εκμεταλλευτεί καταλλήλως. Το ίδιο συνέβη και με τη… σειρούλα του. Τον Ρομέλου Λουκάκου. Αμφότεροι πήγαν στην αγγλική ομάδα την ίδια εποχή. Αμφότεροι δεν κατάφεραν παρά μονάχα μία τρύπα στο νερό. Ο Αντόνιο Κόντε ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να μεγαλουργήσει μαζί τους στην Ίντερ. Κατά το ήμισυ ο Ιταλός τεχνικός έπεσε μέσα, μιας και ο Βέλγος στράικερ έκανε… πλάκα στη Serie A.

Και ο Λουκάκου ήταν για γέλια ο Σάντσες από την άλλη ήταν για κλάματα. Η Ίντερ τον απέκτησε με κανονικά μεταγραφή το καλοκαίρι του 2020. Ο Κόντε του έδωσε ευκαιρίες. Μάλιστα, ο έμπειρος προπονητής σε κάθε προπόνηση περνούσε πολλή ώρα μαζί του, ώστε να τον κάνει να βρει και πάλι την χαμένη του αυτοπεποίθηση. Μάταιος κόπος και χαμένος χρόνος. Ο Σάντσες πάνω που είχε ξεκινήσει να κάνει baby steps για να βρει τον καλό του εαυτό ήρθαν μερικοί τραυματισμοί, ήρθε η ασταμάτητη πορεία της Ίντερ, όπου χωρίς εκείνον έπαιζε καλύτερα και εν τέλει έναν χρόνο αργότερα το τέλος. Ένα τέλος μάλλον άδοξο.

Μήπως βρήκε το λιμάνι του στη Μασσαλία; 

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να το πούμε. Αλλά θα το πούμε. Ο Αλέξις Σάντσες μοιάζει άλλος παίκτης στην αρχή της σεζόν με τη Μαρσέιγ. Δεν είναι αυτός ο παίκτης που είχαμε όλοι συνηθίσει να βλέπουμε στην Μπαρτσελόνα ή στην Άρσεναλ τότε που ήταν στο prime του. Ο χρόνος τον έχει «πληγώσει» και φαίνεται. Ωστόσο, θυμίζει κάτι από τότε.

Οι επαφές του με την μπάλα, οι ατομικές του εκρήξεις με αυτή στα πόδια του, αλλά και ηγετικό του στιλ έχουν δώσει αρκετούς βαθμούς στη Μαρσέιγ. Και όχι μόνο αυτό. Ο ίδιος ήδη μετράει τέσσερα γκολ σε έξι εμφανίσεις με του Μασσαλούς. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι και πάλι το ακλόνητο φαβορί για το πρωτάθλημα.

Αλλά αν κάποια ομάδα δείχνει ότι μπορεί να μείνει κοντά της και ίσως να έχει μία μικρή πιθανότητα να της κάνει τη ζημιά, τότε δεν αποκλείεται να είναι οι Φωκαείς με τον Σάντσες και πάλι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Και όχι κομπάρσου! Τα λόγια του Ζουνίνιο, ο οποίος κατέκτησε επτά σερί πρωταθλήματα με τη Λιόν, απλά επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε.

«Νομίζω είναι ένας παίκτης που θα σημαδέψει την ιστορία της Μαρσέιγ. Ακόμα και τώρα στα 33 του νομίζω ότι έχει όρεξη να κάνει πολλά πράγματα και να αποδείξει ακόμη περισσότερα. Αν συνεχίσει έτσι, τότε θα αφήσει τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της Μαρσέιγ» τα λόγια του Βραζιλιάνου στο «RMC».

https://www.youtube.com/watch?v=o8g31YzPJ5Y&ab_channel=OM