Το Ευρωμπάσκετ ολοκληρώθηκε με την Εθνική Ισπανίας να κατακτά ακόμα μία φορά το βαρύτιμο τρόπαιο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Με τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ να κάνουν το παιχνίδι της ζωής τους στον τελικό, η Ισπανία κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ για ακόμα μία φορά στην ιστορία της.

Οι Ισπανοί ήταν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα καλύτεροι, «κλείδωσαν» τους Γάλλους σε άμυνα και επίθεση, φτάνοντας σε μία τεράστια νίκη και στην κατάκτηση ενός ακόμα τροπαίου επικρατώντας με 88-76.

Ευρωμπάσκετ 2022 – Πώς κύλησε ο τελικός

Η Ισπανία ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και με ορθολογικές επιλογές, ξέφυγε με +9 (14-5) στο πρώτο πεντάλεπτο, την ώρα που οι Γάλλοι έδειχναν αρκετά νευρικοί και αγχωμένοι στην επίθεση. Με τον Γουίλι Ερνάνγκομεθ να κερδίζει κατά κράτος τους αντίπαλους ψηλούς, η ομάδα του Σκαριόλο απομακρύνθηκε με 11 πόντους διαφορά (18-7).

Η «φούρια ρόχα» έπαιζε εξαιρετική άμυνα και δεν επέτρεψε στους παίκτες του Κολέ να βρουν ελεύθερους διαδρόμους, ενώ τους ανάγκασε σε διαδοχικά λάθη (5 σε 10 λεπτά) και παρατραβηγμένες επιλογές του Φουρνιέ. Κάπως έτσι οι πρωταθλητές κόσμου έκλεισαν την πρώτη περίοδο με +9 (23-14).

Οι Ισπανοί μπήκαν φουριόζοι και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Με τον Χουάντσο Ερνάνγκομεθ να παίρνει την σκυτάλη από τον αδερφό του και να βομβαρδίζει το αντίπαλο καλάθι με τρίποντα, έστειλε την ομάδα του στο +19 (35-16 στο 13’), την ώρα που οι Γάλλοι είχαν μπλοκαριστεί επιθετικά.

Με τρομερή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, οι παίκτες της «φούρια ρόχα» συνδέονταν με άνεση με το αντίπαλο καλάθι και εκτοξεύτηκαν μέχρι και το +21 (47-26 στο 17’). Κάπου εκεί ήρθε η αντίδραση των «τρικολόρ», που βρήκαν λύσεις σε ατομικές ενέργειες των Φουρνιέ και Ερτέλ, για να τρέξουν σερί 11-0 στο φινάλε του ημιχρόνου (47-37).

Ευρωμπάσκετ: Το δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε πολλά παρά την αντεπίθεση της Γαλλίας

Το μομέντουμ του αγώνα είχε γυρίσει για τα καλά, κάτι που αποδείχθηκε και στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου, με τους παίκτες του Κολέ να διευρύνουν το σερί τους (σε 16-0) και να μειώνουν ακόμα περισσότερο (47-42 στο 22’). Οι Ισπανοί είχαν χάσει το καθαρό μυαλό τους και δεν είχαν τρόπο να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα, που έγινε πολύ πιο σκληρή και επιθετική.

Η Γαλλία πλησίασε σε απόσταση βολής (49-46 στο 23’) αναγκάζοντας τον Σκαριόλο να ζητήσει τάιμ άουτ. Οι φωνές και οι οδηγίες του Ιταλού τεχνικού αφύπνισαν τη «φούρια ρόχα», που έτρεξε 9-0 και απομακρύνθηκε εκ νέου με διψήφια διαφορά (58-46 στο 25’). Γιαμπουσέλι και Οκόμπο καθοδήγησαν τους Γάλλους, που επανήλθαν (63-57 στο 29’), όμως ο Ρούντι έγραψε με τρίποντο το 66-57, που ήταν το σκορ στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ο Εβάν Φουρνιέ ανέλαβε να οδηγήσει τη Γαλλία, με τέσσερις πόντους (τρίποντο και μία βολή από τεχνική ποινή). Εκεί ήρθε ξανά ο Χουάντσο με το 7ο τρίποντό του για το 71-61. Με την Ισπανία να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το αμυντικό σεμινάριο (11 κλεψ.).

O Μπράουν πήρε μπροστά και πρόσφερε σημαντικούς πόντους, ένα λέι απ του έκανε το σκορ 80-68. Με τη νίκη να πλησιάζει στους Ισπανούς. Μία τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Ερτέλ για διαμαρτυρία, έφερε τον Λορέντζο Μπράουν στις βολές. Ευστόχησε σε τρεις βολές και το σκορ έγινε 88-73 με ένα λεπτό στο ρολόι.

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!