H Γαλλία, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Ισπανία έγιναν οι πρώτες ομάδες που σφράγισαν εισιτήριο για τα προημιτελικά του Eurobasket.

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν οι αγώνες της φάσης των 16» του φετινού Eurobasket. Στο πρώτο ματς της ημέρας, η Γαλλία χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Τουρκίας ενώ η Σλοβενία υπέταξε το Βέλγιο χάρη στη νέα μεγάλη εμφάνιση του Λούκα Ντόντσιτς. Όσον αφορά τη Γερμανία, επικράτησε του Μαυροβουνίου έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Ντένις Σρέντερ. Τέλος, ένα απίθανο ρεσιτάλ του Λορέντζο Μπράουν (28π., οι 12 στην παράταση) έδωσαν τη νίκη και την πρόκριση στην Ισπανία κόντρα στη Λιθουανία (102-94, παρ.).

Ας δούμε αναλυτικά μέσα από το Debut.gr τι συνέβη στα πρώτα παιχνίδια της φάσης των «16».

⇒ Τουρκία – Γαλλία 86-87

Από την κόλαση στον παράδεισο η Γαλλία, σε ματς-θρίλερ, και αφού χρειάστηκε τον επιπλέον χρόνο της παράτασης και τον εκπληκτικό Ρούντι Γκομπέρ, κατάφερε -αν και εξαιρετικά δύσκολα- να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά. Νίκησε στο Βερολίνο με 87-85 (77-77 κανονική διάρκεια) την Τουρκία και έγινε η πρώτη -χρονικά- ομάδα που εξασφάλισε θέση στα προημιτελικά του Eurobasket 2022, όπου θα αγωνιστεί (14/9) με τη νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα σε Σερβία και Ιταλία. Η Τουρκία προσπάθησε μέχρι το τέλος, αναζητώντας στα ίσια τη νίκη-πρόκριση, αν και αγωνίστηκε δίχως τον γκαρντ της Αναντολού Εφές, Σέιν Λάρκιν, που τραυματίστηκε (σε δάχτυλο του δεξιού χεριού ) στη φάση των ομίλων.

⇒ Σλοβενία – Βέλγιο 88-72

Το Βέλγιο «παίδεψε» για τρία δεκάλεπτα την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σλοβενία, αλλά δεν κατάφερε να διαχειριστεί το άγχος από τη στιγμή που προηγήθηκε στο σκορ (64-63), στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Στο τέλος όμως μίλησε η κλάση του Λούκα Ντόντσιτς, που οδήγησε τους Σλοβένους στο τελικό 88-72 και τους έστειλε στα προημιτελικά του EuroBasket 2022, απέναντι στο νικητή που θα προκύψει από τη συνάντηση Ουκρανία – Πολωνία. Ο άσος των Ντάλας Μάβερικς τελείωσε τον αγώνα με 35 πόντους (7/15 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 9/10 βολές, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα) κι έγινε ο πρώτος στην Ιστορία της διοργάνωσης, τα τελευταία 30 χρόνια, με +30 πόντους σε τρία συνεχή παιχνίδια.

⇒ Γερμανία – Μαυροβούνιο 85-79

Την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Eurobasket 2022, πανηγύρισε η «οικοδέσποινα» των νοκ-άουτ του Ευρωμπάσκετ 2022, Γερμανία. Τα «πάντσερ» επικράτησαν στο Βερολίνο με 85-79 του Μαυροβουνίου, για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, «άρπαξαν» το «εισιτήριο» για την οκτάδα και πλέον περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλο τους στην επόμενη νοκ-άουτ αναμέτρηση, που θα προκύψει από τον νικητή του ζευγαριού, Ελλάδα-Τσεχία (11/09).

⇒ Ισπανία – Λιθουανία 102-94

Η «εφτάψυχη» Ισπανία είχε το σθένος για διαδοχικές ανατροπές, «πατώντας» στα λάθη των Λιθουανών στην παράταση (83-83κ.α.) και παίρνοντας το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά του Eurobasket 2022 στο Βερολίνο. Οι Ίβηρες έγραψαν στο επιπλέον πεντάλεπτο το τελικό 102-94, στη φάση των «16» της διοργάνωσης και ενώ βρέθηκαν πολλές φορές ενώπιον ενός πικρού αποκλεισμού, τελικά προκρίθηκαν στην οκτάδα, όπου θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Φινλανδία-Κροατία. Κορυφαίος των νικητών ο Λορέντζο Μπράουν με 28 πόντους και 8 ασίστ, ενώ 21 πρόσθεσε ο Βίλι Ερναγκόμεθ. Από τους Λιθουανούς ξεχώρισε ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας με 18, ενώ 17 πρόσθεσε ο Ιγκας Μπαζντέικις.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής (11/9)

11.09. Ουκρανία – Πολωνία (13:00, Βερολίνο) | ΕΡΤ3

11.09. Φινλανδία – Κροατία (15:45, Βερολίνο) | ΕΡΤ1

11.09. Σερβία – Ιταλία (19:00, Βερολίνο) | ΕΡΤ1

11.09. Ελλάδα – Τσεχία (21:45, Βερολίνο) | ΕΡΤ3

Αν σου αρέσει το περιεχόμενο της σελίδας μας μπορείς να μας ακολουθήσεις τόσο στο Facebook και στο Instagram για περισσότερο υλικό. Α, πού είσαι; Κάνε Subscribe και στο κανάλι του Debut.gr στο Youtube για να μην χάσεις κανένα νέο βίντεο. Ακόμα εδώ είσαι; Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις! Άντε, πήγαινε! Τώρα κιόλας λέμε! Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί! Αλήθεια λέμε, όσο κι αν δεν μας πιστεύεις!