H Ferrari κέρδισε την πρώτη μάχη του εντός έδρας αγώνα της με τον Σαρλ Λεκλέρ να κατακτάει την pole position. Δεύτερος ο Φερστάπεν και τρίτος ο Σάινθ.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του Ιταλικού Grand Prix στην θρυλική πίστα της Μόντσα, εξελίχθηκαν σε μια πρώτη εντός έδρας νίκη για την Ferrari. Καθώς ο Σαρλ Λεκλέρ με γύρο στο 1:20:161 ήταν ο ταχύτερος οδηγός. Κερδίζοντας μπροστά στους tifosi την pole position. Πρόκειται για την 8η φετινή pole και την 17η στην μέχρι τώρα καριέρα του Μονεγάσκου.

Πολύ καλή απόδοση για την Ferrari που έκανε το 1-3 με τον Λεκλέρ πρωτοπόρο και τον Σάινθ τρίτο. Ανάμεσα τους στην δεύτερη θέση, η Red Bull του Μαξ Φερστάπεν. Στα θετικά η διπλή παρουσία της Mclaren στο Q3 και η επιστροφή του Πιερ Γκασλί στην πρώτη δεκάδα. Αυτός που εντυπωσίασε περισσότερο όμως ήταν ο Νικ ντε Βρις.

Ο 27χρονος Oλλανδός (πρώην πρωταθλητής της Formula 2 και δοκιμαστικός οδηγός της Mercedes) που επιστρατεύτηκε άρον άρον από την Williams για να αντικαταστήσει τον Αλεξάντερ Άλμπον λόγω σκωληκοειδίτιδας, πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση. Και μάλιστα προκρίθηκε στο Q2 στην πρώτη του συμμετοχή σε Grand Prix της Formula 1!

Σύνοψη κατατακτηρίων:

Στο Q1 τα πράγματα εξελίχθηκαν χωρίς απρόοπτα και ιδιαίτερες εκπλήξεις. Mε τον Φερστάπεν να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο (1:20:922) και τις δύο Ferrari των Λεκλέρ στην πρώτη τριάδα. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Νίκολας Λατίφι (Williams), Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin), Λανς Στρολ (Aston Martin), Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas) και Μικ Σουμάχερ (Haas). Φυσικά ξεχώρισε η πρόκριση του Ντε Βρις.

Στο Q2 η Ferrari έκανε το 1-2 με τον Κάρλος Σάινθ να είναι ταχύτερος με χρόνο 1:20:878 και τον Λεκλέρ μπροστά από τις Red Bull των Φερστάπεν και Πέρεζ. Εκτός Q3 έμειναν οι Εστεμπάν Οκόν (Alpine-Renault), Bάλτερι Μπότας (Alfa Romeo), Νικ ντε Βρις (Williams), Γκουανγκιου Ζου (Alfa Romeo) και Γιούκι Τσουνόντα (Alpha Tauri). Ο Ντε Βρις βέβαια πάλεψε για την πρόκριση στο τελευταίο σκέλος των κατατακτήριων. Ωστόσο μια έξοδος στην τελευταία του προσπάθεια, άφησε τον πρωταθλητή της Formula E στη 13η θέση.

Στο τελευταίο και καθοριστικό μέρος των κατατακτηριων το Q3, η Ferrari πήρε… αέρα. Με τον Λεκλέρ να εκμεταλλεύεται το γεγονός οτι ο Φερσταπέν δεν ήταν τόσο γρήγορος σε εκείνο το χρονικό σημείο. Κάπως έτσι έφτασε στο 1:20:161. Χρόνος ο οποίος του χάρισε και την pole που πανηγυρίστηκε από τους tifosi. Φερστάπεν και Σάινθ συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα.

Ωστόσο, αμφότεροι μαζί με τους Πέρεζ, Χάμιλτον, Οκόν, Τσουνόντα, Μπότας, Μάγκνουσεν και Μικ Σουμάχερ θα δεχθούν ποινές για αλλαγή κινητήρα. Πράγμα που σημαίνει οτι θα βρεθούν πιο πίσω στο grid του αγώνα της Κυριακής. Ενώ και ο αγώνας αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και αμφίρροπος με την τράπουλα στην σειρά της εκκίνησης να έχει ανακατεφτεί για τα καλά λόγω των ανακατατάξεων που έφεραν οι ποινές.

Οι δηλώσεις του poleman Σαρλ Λεκλέρ:

Aναλυτικά τα αποτελέσματα (οχι η τελική σειρά εκκίνησης):

Η τελική σειρά εκκίνησης:

— Phillip Horton (@PHortonF1) September 10, 2022

H εκκίνηση του αυριανού αγώνα (11/9) για το GP Ιταλίας, του 16ου του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, θα δοθεί στις 16:00 ώρα Ελλάδος.